Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2011 20:45

Ενημέρωση για τον Ιό του Δυτικού Νείλου από το Νοσοκομείο Σπάρτης

Γράφτηκε από την

Με αφορμή την αύξηση κατά τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, των κρουσμάτων της νόσου από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, τα οποία προκαλούνται από τσιμπήματα κουνουπιών, ενημερώνουμε το κοινό για τη νόσο και για τον τρόπο αποφυγής της, σύμφωνα με τις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης :

Η λοίμωξη από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, είναι ένα νόσημα που οφείλεται στον Ιό του Δυτικού Νείλου και μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιών. Η ονομασία της προέρχεται από την επαρχία του Δυτικού Νείλου της Ουγκάντας όπου και αναγνωρίσθηκε για πρώτη φορά το έτος 1937. Από τη νόσο αυτή κινδυνεύουν όλα τα άτομα που κατοικούν σε περιοχές που βρίσκεται ο Ιός. Επισημαίνεται ότι τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των πενήντα ετών κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν σοβαρή νόσο όταν μολυνθούν από τον Ιό του Δυτικού Νείλου. Η λοίμωξη από το συγκεκριμένο Ιό στα περισσότερα άτομα εκδηλώνεται χωρίς συμπτώματα, ενώ σε λίγα άτομα εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, μυαλγίες, αρθραλγίες, εμετούς, εξάνθημα και σπανιότερα διόγκωση των λεμφαδένων. Η νόσος περνάει από μόνη της σε 3 – 10 ημέρες. Σε πολύ λίγα άτομα όμως, λιγότερο από το 1%, η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με σοβαρά συμπτώματα , όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ή χαλαρή παράλυση με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, αποπροσανατολισμό, τρόμο, κώμα, μυϊκή παράλυση.

Σε περίπτωση που κάποιος αναπτύξει σοβαρά συμπτώματα, όπως έντονους πονοκεφάλους, σύγχυση ή παράλυση πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική φροντίδα και πιθανόν να κριθεί αναγκαία η νοσηλεία.

Ως εκ τούτου, θεωρείται επιβεβλημένη η προφύλαξη από τα κουνούπια σε ατομικό επίπεδο με τους ακόλουθους τρόπους :

Χρησιμοποιώντας κατάλληλα ενδύματα, τα οποία θα καλύπτουν τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος.

Χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες,

DEET (N,N- διεθυλοτολουαμίδη)

Πικαριδίνη (picaridin) ή ικαριδίνη (icaridin)

Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου

IR 3535.

Σε κάθε εφαρμογή εντομοαπωθητικού θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης του σκευάσματος.

Τα κουνούπια στο σπίτι μπορούμε να αποφύγουμε :

Με αντικουνουπικά πλέγματα (σήτες), που εμποδίζουν τη δίοδο των κουνουπιών στα ανοίγματα του σπιτιού.

Με χρήση εντομοκτόνων στον αέρα.

Με χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε ειδικές περιπτώσεις, όπως η προστασία βρεφών μικρότερων των 2 μηνών.

Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες υδρορροές κ.ά..

Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, η οποία δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωμάτων, όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.

Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.

 

Τέλος, πρέπει να δίνεται προσοχή κατά τις πιο επικίνδυνες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών, που μεταφέρουν τον Ιό, τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

 

 

 

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Γ. Ν. ΣΠΑΡΤΗΣ

 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΚΟΥΦΟΣ