Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017 17:56

Θεματικό σχολείο «Βήματα... στο σύμπαν»

Γράφτηκε από την

Συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο το θερινό θεματικό σχολείο με θέμα «Βήματα... στο σύμπαν», που διοργανώνει στην Καρδαμύλη το παράρτημα Μεσσηνίας της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ), μαζί με το Δήμο Δυτικής Μάνης και τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας. Συντονιστής είναι ο φυσικός Νίκος Κοσμόπουλος. Το σχολείο φιλοξενείται στο ξενοδοχείο «Θεανώ».

Χθες Τετάρτη οι εργασίες είχαν προγραμματιστεί ως εξής: «Επιστημονική φαντασία και πραγματικότητα για τα διαπλανητικά ταξίδια», από το Στέφανο Τσιτομενέα, ομ. καθηγητής ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, αντιπρόεδρο της ΕΕΦ «Η φυσική μαγνητίζει και ηλεκτρίζει τη γνώση» - πειράματα ηλεκτρισμού και μαγνητισμού με τους φυσικούς Νίκο Δελέγκο, Γιώργο Ράπτη, Γιώργο Μποτζάκη και Θεόδωρο Φιλιππάκη. «Φυσικές επιστήμες - περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη» από τον δρα Φυσικών Επιστημών, μέλος Δ.Σ. της ΕΕΦ Αρτέμη Αθανασάκη. Το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί βόλτα στη Στούπα και μπάνιο στην Καλόγρια. 

Σήμερα Πέμπτη προβλέπονται οι παρακάτω ομιλίες - δραστηριότητες: 10 π.μ. 1ο μέρος: «Γιατί όταν τρέχουμε λυγίζουμε τα χέρια και τα πόδια» - 2ο μέρος: «Ανίχνευση ηλιακής ακτινοβολίας με απλά μέσα» (Ηλίας Καλογήρου φυσικός, υπ. ΕΚΦΕ Ηλείας). 

12 μ. - 2 μ.μ. «Εξερευνώντας τα μυστικά του σύμπαντος», σύνδεση με το τηλεσκόπιο του ΕΑΠ» (ερευνητική ομάδα Σωματιδιακής και Αστροσωματιδιακής Φυσικής, Εργαστήριo Φυσικής ΕΑΠ: Αντώνης Λέισος επίκουρος καθηγητής ΕΑΠ, Ιωάννης Μάνθος δρ. Σωματιδιακής Φυσικής, Μιχάλης Πετρόπουλος δρ. Σωματιδιακής Φυσικής). 

5 μ.μ. βόλτα στην παλιά Καρδαμύλη. 

6.30 μ.μ. «Εντροπία» (Χαρά Κιουρή φυσικός Med). 

7.30 μ.μ. «Η έννοια του χρόνου στη φυσική» (Αντώνης Μαλαπάνης φυσικός πρώην διευθυντής ΕΚΦΕ Μεσσηνίας). 

Αύριο Παρασκευή οι εργασίες του θερινού θεματικού σχολείου έχουν ως εξής: 

10 π.μ. «Νέστορας, βασιλιάς της Πύλου και νόμοι της φυσικής» (Βασίλης Δικαιουλάκος φυσικός, φροντιστής, αντιπρόεδρος παραρτήματος Μεσσηνίας της ΕΕΦ). 

11 π.μ. «Η διαλεκτική της ηθικής μετά της Πολιτικής κατά τον Αριστοτέλη» (Κωνσταντίνος Νιάρχος καθηγητής ΕΚΠΑ). 

12 μ. «Η κυματοσυνάρτηση στο κβαντικό φρέαρ» (Εμμανουήλ Αναγνωστάκης δρ. Φυσικής).