Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 10:46

Cognitive Behavioral Drama: Ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση στην Καλαμάτα

Cognitive Behavioral Drama: Ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση στην Καλαμάτα

 

Το ομαδικό ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα “Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (Cognitive Behavioral Drama)” υλοποιεί στην Καλαμάτα το μη κερδοσκοπικό εργαστήρι “Ματαρόα” με την υποστήριξη του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 5 έως και 9 ετών, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, υψηλής λειτουργικότητας αυτισμό (ΥΛΑ) και σύνδρομο Asperger, που συχνά αντιμετωπίζουν παιδιά με κοινωνικές και επικοινωνιακές δυσκολίες. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν και υλοποιείται από εξειδικευμένη ομάδα θεραπευτών.

Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα (ΓΣΔ) συνδυάζει την τέχνη του θεάτρου με αρχές και τεχνικές από θεραπευτικές μεθόδους της ψυχολογίας. Στοχεύει στην γενικότερη βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς των συμμετεχόντων, στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησής τους, στην μείωση στερεοτυπικών συμπεριφορών, καθώς επίσης και στην επίτευξη ειδικών στόχων για το κάθε μέλος, όπως η αντιμετώπιση φοβιών και άλλων δυσλειτουργικών συμπεριφορών.

Το πρόγραμμα θα φιλοξενείται στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη και θα περιλαμβάνει 5 - 7 εβδομαδιαίες συναντήσεις (κάθε Σάββατο), οι οποίες θα διαρκούν από 45 έως 60 λεπτά. Θα περιλαμβάνει 2 ομάδες με 4 - 7 παιδιά ανά ομάδα (το ανώτερο), στις οποίες τουλάχιστον δύο θεραπευτές (ανά ομάδα) θα εστιάζουν στις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε παιδιού.

Για να μπορέσει ένα παιδί να συμμετάσχει σε μία ομάδα ΓΣΔ θα πρέπει να συμπληρωθεί η ηλεκτρονική αίτηση που υπάρχει στο: www.mataroa.org/cbd. Είναι περιορισμένος ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων και συμμετοχές θα γίνουν δεκτές έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Θα ακολουθήσει σύντομη ατομική αξιολόγηση για κάθε συμμετέχοντα, ώστε να εκτιμηθεί εάν το πρόγραμμα ΓΣΔ ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και να ενταχθεί στην καταλληλότερη ηλικιακά και αναπτυξιακά, για τις ανάγκες του, ομάδα. Η επιστημονική ομάδα έχει επικεφαλής τον Γιώργο Ηλιόπουλο και αποτελείται από τις: Σοφία - Ειρήνη Γιαννόπουλου, Ευγενία Ηλιοπούλου, Μαρία Κενσαλή και Αγγελική Σάμπαλη.

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο www.mataroa.org/cbd.