Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017 13:01

Επιστημονικό εργαστήριο κινητικότητας στο ΤΕΙ Πελοποννήσου

Επιστημονικό εργαστήριο κινητικότητας στο ΤΕΙ Πελοποννήσου

Επιστημονικό εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Πελοποννήσου, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του διεθνούς ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ και ειδικότερα της πρότασης “Greece Exploring Advanced Recognition in Ηigher Εducation (GEAR)” - ΕΑCΕΑ 49/2015.

Στο εργαστήριο συμμετείχαν τόσο στελέχη του ιδρύματος όσο και του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, όσο και φοιτητές που είχαν πραγματοποιήσει δραστηριότητα κινητικότητας και είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν.

Κύριος στόχος του επιτόπιου εργαστηρίου ήταν να παρουσιαστούν τόσο τα ευρήματα της έρευνας αναφορικά με τα εργαλεία αναγνώρισης της κινητικότητας φοιτητών και προσωπικού, καθώς και ο τρόπος προώθησής τους, όσο και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη διεθνή δραστηριότητα εκμάθησης ομοτίμων «Peer Learning Activity (PLA) on Fine-tuning recognition processes: challenges, strategies, tools» που διεξήχθη στην Αθήνα στις 26 και 27 Απριλίου 2017. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου δόθηκε επίσης στους συμμετέχοντες η δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς σχετικά με τα θέματα της κινητικότητας, της αναγνώρισης σπουδών και της διεθνοποίησης των ΑΕΙ συνολικότερα, συμβάλλοντας προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων του προγράμματος. Ιδιαίτερη ήταν η συμβολή των συμμετεχόντων φοιτητών που παρουσίασαν την προσωπική τους εμπειρία από την κινητικότητα στο πλαίσιο του Erasmus+.

Το εργαστήριο στο ΤΕΙ Πελοποννήσου αποτελεί ένα από τα επτά επιτόπια εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν με θέμα “Διεθνοποίηση - Αναγνώριση - Κινητικότητα” στο υπουργείο Παιδείας, αλλά και σε AEI της χώρας, όπως στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το ΤΕΙ Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Το πέμπτο επιτόπιο εργαστήριο (in-situ workshop), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, φιλοξενήθηκε από το ΤΕΙ Πελοποννήσου, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

 

Το πρόγραμμα, που θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαΐου 2018, έχει στόχο να καταγράψει την υπάρχουσα κατάσταση στην Ελλάδα σχετικά με την κινητικότητα και τις διαδικασίες αναγνώρισης σπουδών και να συνεισφέρει στην απλούστευσή τους με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (αρμόδιες υπηρεσίες ΥΠΠΕΘ, ΑΔΙΠ, ΙΚΥ, ΔΟΑΤΑΠ, ΑΕΙ-ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό των ιδρυμάτων, εισερχόμενοι και εξερχόμενοι φοιτητές). Επίσης η συμμετοχή των φορέων που εμπλέκονται στις διαδικασίες πιστοποίησης (ΑΔΙΠ), κινητικότητας (ΙΚΥ) και αναγνώρισης τίτλων σπουδών (ΔΟΑΤΑΠ).