Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 13:25

Καλαμάτα: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επίτιμος διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Καλαμάτα: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επίτιμος διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα θα αναγορευθεί ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο ίδιος δεν θα είναι παρών, και αντί αυτού στην Καλαμάτα θα βρεθεί ο Ρώσος πρέσβης Αντρέι Μασλόβ.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, καθηγητής Νικόλαος Ζαχαριάς  απαντώντας σε ερώτημα της "Ε", μας είπε ότι ο Βλ. Πούτιν θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα προκειμένου να τονιστούν οι παραδοσιακές φιλικές σχέσεις της Ρωσίας με τους Νεοέλληνες, και ειδικά η στενή σχέση των Πελοποννήσιων με τους Ρώσους πριν και κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 (Ορλωφικά κ.λπ.) - αναφερόμενος στην έντονη παρουσία των Ρώσων στην Πελοπόννησο την περίοδο αυτή.

Σε κάθε περίπτωση η είδηση για την αναγόρευση του Ρώσου Προέδρου σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου προκάλεσε εντύπωση και απορίες, αφού κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει αν αφορά μόνο την ακαδημαϊκή κοινότητα ή έχει σχέση με ευρύτερες γεωπολιτικές επιλογές που έχουν τη συγκατάθεση του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζουμε ότι η Δύση αμφισβητεί έντονα τη δημοκρατικότητα της διακυβέρνησης Πούτιν, καταγγέλλοντας συχνά αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις σε βάρος της αντιπολίτευσης και του Τύπου. Επίσης, τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και το ΝΑΤΟ επέβαλαν κυρώσεις στην Ρωσία μετά τη σύγκρουση της με την Ουκρανία για την Κριμαία. Στον αντίποδα, πολλοί Ελληνες στις δημοσκοπήσεις δηλώνουν ότι θεωρούν τη Ρωσία σύμμαχο, τονίζοντας την κοινή θρησκεία των λαών. Επίσης πολλοί Ελληνες επιχειρηματίες βλέπουν θετικά την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων με τη Ρωσία.

Η ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η σχετική τελετή αναγόρευσης θα γίνει την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο "Νικόλαος Γ. Πολίτης" της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών στην Καλαμάτα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της βραδιάς έχει ως εξής:

Προσφώνηση από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητή Αθανάσιο Κατσή. Χαιρετισμός από τον αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων και Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητή Γιώργο Ανδρειωμένο. Χαιρετισμοί από τον κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, καθηγητή Αλέξιο Σαββίδη, από τον πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, καθηγητή Νικόλαο Ζαχαριά, και από τον πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, καθηγητή Βασίλειο Κωνσταντινόπουλο.

Ακολουθούν: Laudatio του τιμωμένου από τον αναπληρωτή καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάση Χρήστου. Ανάγνωση της αναγόρευσης του επίτιμου διδάκτορα από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από τον πρύτανη. Ομιλία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Μασλόβ με θέμα: «Ρωσία - Ελλάδα: Μαζί διά μέσου των αιώνων».

Την εκδήλωση παρουσιάζει και συντονίζει η επίκουρη καθηγήτρια Φωτεινή Πέρρα.