Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 16:03

Εκπαιδευτικοί από Φινλανδία, Ισπανία και Ιταλία στο 10ο Δημοτικό Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Εκπαιδευτικοί από Φινλανδία, Ισπανία και Ιταλία στο 10ο Δημοτικό Καλαμάτας

Εκπαιδευτικοί από τη Φινλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία επισκέπτονται το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας μέχρι τις 5 Απριλίου, στα πλαίσια του προγράμματος “Active School Days”.

Το συγκεκριμένο Erasmus Project στηρίζεται στο φινλανδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Finnish School on the Move”.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου στο 10ο Δημοτικό, ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Χριστόπουλος παρατήρησε ότι “κάνουμε πράξη την εξωστρέφεια, το σχολείο μας ανοίγεται στην κοινωνία και στην Ευρώπη”. Κι ενημέρωσε πως “είναι το τρίτο πρόγραμμα που συμμετέχουμε φέτος και γίνεται με προτροπή της Φινλανδίας και τη συμμετοχή Ισπανίας, Ιταλίας και τη δική μας”.

Η εκπαιδευτικός του 10ου Δημοτικού Μαρία Παραρά επεσήμανε ότι “σκοπός του προγράμματος είναι η αύξηση της κίνησης, τα παιδιά να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής” και στάθηκε στην κίνηση, τον αθλητισμό και τη διατροφή. Ενημέρωσε ότι οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σήμερα θα επισκεφθούν τα Ανάκτορα του Νέστορα στον Εγκλιανό, το Νιόκαστρο στην Πύλο, το Κάστρο Κορώνης και το Μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς “Βικτωρίας Καρέλια” στην Καλαμάτα. Μεθαύριο Πέμπτη θα βρεθούν στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ αύριο το πρωί στο 10ο Δημοτικό θα γίνει η τελετή αναπαράστασης της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Η εκπαιδευτικός Ελίνα από την πόλη Σάλο της Φινλανδίας, αφού παρατήρησε πως στη χώρα της δεν υπάρχουν κάγκελα στα σχολεία και ας είναι δίπλα στο δάσος, επεσήμανε ότι το πώς θα διδαχθεί η ύλη το συναποφασίζουν ο δάσκαλος με τους μαθητές, αν θα γίνει από τα βιβλία ή το Ιντερνετ. Ενημέρωσε ότι οι μαθητές χρησιμοποιούν, διδάσκονται από Ipads σε κλειστές ελεγχόμενες πλατφόρμες και πως μόνοι τους ανακαλύπτουν τις γνώσεις και όταν κάνουν λάθος, παρεμβαίνει ο δάσκαλος.

Ο Νταβίντ εκπαιδευτικός από τη Μαδρίτη, παρατήρησε ότι όταν οι μαθητές κινούνται έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση και απόδοση. Εκτίμησε ότι η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η επιλογή των συνεταίρων ήταν πετυχημένη.

Η εκπαιδευτικός Φραντζέσκα από τις Συρακούσες της Σικελίας ανέφερε ότι οι Συρακούσες έχουν δημιουργηθεί από Ελληνες και γι’ αυτό το λόγο το σχολείο τους έχει αδελφοποιηθεί με σχολείο της Κορίνθου. Παρατήρησε ότι έχουν εντάξει την κίνηση μέσα στην τάξη και σημείωσε πως οι μαθητές αποκτούν τη δυνατότητα να έρθουν σε επικοινωνία με διαφορετικούς πολιτισμούς, κάτι που συμβάλλει στην κριτική σκέψη και στο ανοιχτό μάτι προς την κοινωνία.

Γ.Σ.


NEWSLETTER