Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 11:03

Ενημέρωση παιδιών του 7ου Δημοτικού Καλαμάτας για τη δωρεά μυελού των οστών

Γράφτηκε από την
Ενημέρωση παιδιών του 7ου Δημοτικού Καλαμάτας για τη δωρεά μυελού των οστών

 

Γιατί είναι σημαντικό να έχει κάποιος τη διάθεση να δώσει μυελό των οστών, αλλά και γιατί χρειάζεται να δίνει κανείς συστηματικά αίμα, θα εξηγήσουν στους μαθητές της Ε' και Στ' τάξης του 7ου Δημοτικού Καλαμάτας στελέχη της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Η ενημέρωση των μαθητών θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη στο πλαίσιο της Σχολικής Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη και Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών.

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 7η Νοεμβρίου θεσπίστηκε από το υπουργείο Παιδείας ως ημέρα αφιερωμένη στον εθελοντισμό για την αιμοδοσία και το μυελό των οστών μετά την υπογραφή σχετικού συμφώνου συνεργασίας στις 21 Μαΐου 2014 με το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» και το Σύλλογο «Οραμα Ελπίδας». Και παρόλο που έχουν περάσει 5 χρόνια από τότε, δεν καθιερώθηκε ουσιαστικά ποτέ στα σχολεία.

Επειδή όμως τα παιδιά είναι η αυριανή γενιά που θα πάρει τη σκυτάλη και θα προσφέρει το νέο αίμα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Δημοτικού διοργανώνει αυτή την Κυριακή αιμοδοσία, ώστε να δώσει το ερέθισμα στους μαθητές να σκεφτούν και να συζητήσουν με τους συμμαθητές τους και τους εκπαιδευτικούς τη στάση τους απέναντι σε αυτό το σημαντικό θέμα. Θα προηγηθεί εξάλλου μεθαύριο η ενημέρωση από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας, που θέλει να παρακινήσει νέους εθελοντές αιμοδότες και δωρητές μυελού των οστών και να μεταγγίσει στη νέα γενιά την ιδέα του εθελοντισμού και της ανθρωπιστικής προσφοράς.

 

ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ

Αλλωστε ο ορισμός της εν λόγω ημέρας σχολικής ευαισθητοποίησης στην εθελοντική αιμοδοσία και τη δωρεά μυελού των οστών σκοπεύει στην υπενθύμιση ότι υπάρχουν παιδιά που δεν είναι τόσο τυχερά και που η ζωή τους εξαρτάται από την εύρεση συμβατού μοσχεύματος, από αιμοποιητικά κύτταρα.

Γι' αυτό και είναι σημαντικό να γίνει συνείδηση στους μαθητές ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να προσφέρει ένα δώρο ζωής σε παιδιά που πάσχουν από λευχαιμία, με το να γίνει δωρητής μυελού των οστών. Οπως και να γίνει συνείδηση ότι η εθελοντική προσφορά είναι στάση ζωής και όσο περισσότεροι γίνονται δότες μυελού των οστών και αυξάνει ο αριθμός των εθελοντών, αυξάνονται και οι πιθανότητες για έναν άνθρωπο ο οποίος πάσχει από λευχαιμία να βρεθεί συμβατός με αυτούς και να κάνει τη μεταμόσχευση που θα του σώσει τη ζωή.

 

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ο κόσμος, δυστυχώς, δεν είναι αρκετά ενημερωμένος πάνω σε αυτό το ζήτημα. Κάθε μέρα πολλοί άνθρωποι περιμένουν με αγωνία για να βρουν ιστοσυμβατό δότη, μέσα από τους δωρητές που έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Δοτών Μυελού των Οστών και την Παγκόσμια Δεξαμενή. Οι ασθενείς αυτοί έχουν λευχαιμία, καρκίνο ή άλλες σοβαρές αιματολογικές ασθένειες. Ομως αν και κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να θεραπευθούν με μεταμόσχευση μυελού των οστών, τελικά πεθαίνουν επειδή δεν βρίσκεται συμβατός δότης. Επίσης, πολλοί λίγοι γνωρίζουν ότι για να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών και να μπει σε μια τράπεζα, απαιτείται μία μικρή ανώδυνη και εύκολη διαδικασία. Οταν εντοπιστεί ο συμβατός δότης, θα απαιτηθούν μόνο δύο με τρεις ώρες για τη λήψη του μοσχεύματος και αμέσως μετά ο εθελοντής είναι ελεύθερος να επιστρέψει στη δουλειά του. Να σημειωθεί ότι μόνο ο ένας στους τέσσερις πάσχοντες βρίσκει συμβατό δότη στην οικογένειά του.

 

ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Κάθε χρόνο λοιπόν την 7η Νοεμβρίου το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές, τιμώντας παράλληλα και τον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη και τον αλτρουισμό που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κυβικά εκατοστά αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο εισάγουμε στην Ελλάδα από την Ελβετία 30.000 μονάδες αίματος. Κάθε χώρα, για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα, χρειάζεται 60.000 φιάλες σε 1.000.000 κατοίκους και άρα στην Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων απαιτούνται τουλάχιστον 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% καλύπτεται από εθελοντές αιμοδότες. Ωστόσο, καθένας από εμάς μπορεί να χρειαστεί αίμα για να αναρρώσει ύστερα από μια σοβαρή εγχείρηση ή ένα σοβαρό ατύχημα, ενώ οι πιθανότητες ο καθένας από εμάς να χρειαστεί κάποια στιγμή στη ζωή του ένα μόσχευμα, είναι κατά πολύ περισσότερες από το να χρειαστεί να δώσει.


NEWSLETTER