Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 22:19

Το 4ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας στη Βενετία

Γράφτηκε από την
Το 4ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας στη Βενετία

 

Το 4ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας συμμετείχε στο 6ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία, από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου.

Το συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν 150 σχολεία από όλη την Ελλάδα, είχε ως θέμα “Η Ιστορία συναντά τις Τέχνες, τα Γράμματα και την Τεχνολογία: Ο άνθρωπος και η διαδρομή του από την Αναγέννηση στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο”. Εμφαση δόθηκε στη μεγάλη συμβολή της θαλασσοκράτειρας Βενετίας στην προετοιμασία του κινήματος της Αναγέννησης.

Το 4ο Λύκειο Καλαμάτας εκπροσωπήθηκε από 28 μαθητές και 3 εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές που συμμετείχαν, ήταν οι: Αναστάσιος Κορομηλάς, Ελένη Κριαρά, Μαρία Μεραντζή, Κωνσταντίνα Μαγκλάρα, Αθανάσιος Πλακιάς, Δέσποινα Ρεμπή, Δημήτριος Σταυρόπουλος, Διονύσιος Διακουμής, Κωνσταντίνος Κασιδάκης, Σωτήριος Συκάς, Δέσποινα-Κωνσταντίνα Παπαχριστοφίλου, Ιωάννης Δημητρακόπουλος, Χαράλαμπος Σουλεϊμέζης, Χριστίνα Αγγουρά, Χαρίκλεια Μπουλούκου, Αικατερίνη Φρούντζα, Σταυρούλα Καραμπάτσου, Αννα-Μαρία Κωνσταντάκη, Παναγιώτα Λύρη, Μυρτώ Βαλμά, Καλλιόπη Κορωνιού, Σταυρούλα Μπαλή, Αγγελική Φέστα, Αικατερίνη-Σωτηρία Πιερρακέα, Φωτούλα Μιχαλοπούλου, Γεωργία Βυθούλκα, Παρασκευή Ρούσσου, Δήμητρα Πλεματιά. Οι καθηγητές που συμμετείχαν, ήταν οι Κυριακή Κατσίρου, Μαρία Μαργαρίτη και Δημήτριος Βρυώνης.

Με την εργασία που παρουσίασαν στο συνέδριο οι μαθητές του 4ου Λυκείου και η οποία είχε ως θέμα την περίοδο της Ενετοκρατίας στις μεσσηνιακές πόλεις Μεθώνης και Κορώνης, επιχειρήθηκε η προσέγγιση της ιστορικής πορείας που ακολούθησαν οι δύο αυτές πόλεις κατά τα χρόνια που είχαν υπαχθεί οριστικά στην εξουσία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, καθώς και η ανάδειξη των συνθηκών ζωής που είχαν διαμορφωθεί σε αυτές κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Οι μαθητές είχαν ακόμη την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν από κοντά σπουδαία μνημεία της Βενετίας, όπως η Βασιλική του Αγίου Μάρκου, η Μαρκιανή Βιβλιοθήκη, η ελληνική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Ξεναγήθηκαν, επίσης, σε σημαντικά αξιοθέατα στη Βερόνα, όπως η αρένα, η πλατεία delle Erbe, το σπίτι της Ιουλιέτας, ενώ επισκέφθηκαν και την πόλη της Μπολόνια με το ιστορικό της κέντρο.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO μαζί με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας (Fondazione Ellenica Di Cultura), την Association Europeenne Des Enseignants (AEDE) και την Κοινότητα Ελλήνων Ορθοδόξων Βενετίας (Comunità dei Greci Ortodossi a Venezia).

Το 6ο μαθητικό συνέδριο είχε την έγκριση του υπουργείου Παιδείας και την ευθύνη διοργάνωσής του είχε οργανωτική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο φιλόλογος - ιστορικός Νικόλαος Α. Κούκης.


NEWSLETTER