Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 08:47

Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης»: Εμπειρίες και γνώσεις για τους Μεσσήνιους μαθητές

Γράφτηκε από την
Μαθηματική Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης»: Εμπειρίες και γνώσεις για τους Μεσσήνιους μαθητές

 

Γεμάτοι εμπειρίες και γνώσεις για το μέλλον τους επέστρεψαν από την 37η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα “Αρχιμήδης” της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, η οποία διεξήχθη στις 22 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, 7 Μεσσήνιοι μαθητές.

Απ’ τους 7, οι 6 παρακολουθούν τα δωρεάν μαθήματα που προσφέρει το φροντιστήριο “Τσιάλας”. Ανάμεσα σε αυτούς διακρίθηκε στο διαγωνισμό ο Παναγιώτης Κλείδωνας, ο οποίος αν και μαθητής της Β’ Γυμνασίου κατάφερε να αποσπάσει το αργυρό μετάλλιο και να αποτελέσει μέλος της προεθνικής. Τα υπόλοιπα 5 παιδιά που παρακολουθούν τα μαθήματα του φροντιστηρίου είναι ο Νικόλας Κατερινόπουλος, η Ηλιάνα Κατερινοπούλου, η Ναταλία Μάλλωση, η Φιλαρέτη Τσαΐρη και ο Μαρίνος Τζιβίσκος, ενώ την ομάδα των μαθητών που ταξίδεψαν στον διαγωνισμό από τη Μεσσηνία συμπλήρωσε η Μαρίλια Τροχάτου.

Οπως τόνισαν τα παιδιά στην “Ε” ήταν ένας αρκετά απαιτητικός διαγωνισμός, στον οποίο για να φτάσει κανείς έπρεπε πρώτα να περάσει τα εμπόδια του “Θαλή” και του “Ευκλείδη” (προκριματικοί διαγωνισμοί για τον “Αρχιμήδη”). 

Παναγιώτης Κλείδωνας (2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας): «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος και ευχαριστημένος για το αποτέλεσμα. Είχα προετοιμαστεί πολύ καλά στο φροντιστήριό μου και γι’ αυτό ευχαριστώ πολύ τους καθηγητές μου που προσπάθησαν για να φτάσω σε αυτό το επίπεδο. Πλέον θα βάλω τα δυνατά μου για την επόμενη φάση μέσω της προεθνικής. Τα αποτελέσματα του "Αρχιμήδη" μαζί με τον προκριματικό διαγωνισμό στις 11 Απριλίου θα προστεθούν και τα πρώτα έξι άτομα θα στελεχώσουν τη Βαλκανιάδα στη Ρουμανία. Τα θέματα ήταν αρκετά δύσκολα, κυρίως το τρίτο. Το επίπεδο γενικά ήταν πολύ υψηλό, ωστόσο αντεπεξήλθα καλά σε γενικές γραμμές».

Νικόλας Κατερινόπουλος (4ο Γυμνάσιο Καλαμάτας): «Ηταν αρκετά δύσκολος διαγωνισμός. Κάναμε μαθήματα αρκετές ώρες για να προετοιμαστούμε, λύνοντας και ασκήσεις στο σπίτι. Γενικότερα, η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα ήταν αγχωτική, είχαμε 3,5 ώρες να γράψουμε αρκετά δύσκολα θέματα. Πιστεύω πως όλη αυτή η προσπάθεια θα βγει σε κάτι θετικό για το μέλλον μας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αν και δεν πέρασα, ήταν μια δυνατή εμπειρία για να προετοιμαστώ καλύτερα για του χρόνου ως μαθητής τότε της Α’ λυκείου».

Ηλιάνα Κατερινοπούλου (Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας): «Η συμμετοχή μου στον διαγωνισμό ήταν η τρίτη, καθώς είχα συμμετάσχει σε αυτόν άλλες δύο φορές. Ηταν μια πολύ ωραία εμπειρία όπως και η βράβευση που την παρακολουθήσαμε την επόμενη μέρα. Ελπίζω του χρόνου να καταφέρω να δώσω το "παρών" εκ νέου στον "Αρχιμήδη". Φέτος ήταν πιο δύσκολα, γιατί διαγωνίστηκα ως μαθήτρια λυκείου και τα θέματα ήταν κοινά από την Α' έως τη Γ' τάξη». 

Ναταλία Μάλλωση (2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας): «Μαθήματα στο φροντιστήριο κάνω τα πέντε τελευταία χρόνια. Φέτος κατάφερα να περάσω στον "Αρχιμήδη" αφού αρχικά πέρασα από τις δύο πρώτες φάσεις. Κάναμε πολλά μαθήματα για να καταφέρουμε να έχουμε μια καλή επίδοση. Κάποιες φορές τα μαθήματα ήταν και πρωινά στο φροντιστήριο, αντικαθιστώντας αυτά του σχολείου. Κάναμε εργασίες πάνω σε παλιά θέματα και άλλων χωρών, για καλύτερη προετοιμασία, αλλά παρά τις προσπάθειές μου δεν κατάφερα να περάσω στην επόμενη φάση. Τα μαθήματα δεν ήταν τόσο δύσκολα, αλλά με επηρέασε το άγχος μου. Στόχος μου πλέον είναι να δώσω εκ νέου στον διαγωνισμό, ως μαθήτρια λυκείου πλέον».

Φιλαρέτη Τσαΐρη (2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας): «Ηταν η πρώτη φορά που έφτασα μέχρι τον "Αρχιμήδη". Στην αρχή του διαγωνισμού είχα πολύ άγχος, αλλά όταν είδα τα θέματα προσπάθησα για το καλύτερο αποτέλεσμα. Ωστόσο δεν κατάφερα να περάσω στην επόμενη φάση. Επειδή αγαπώ πολύ τα μαθηματικά όμως, θα δηλώσω και του χρόνου συμμετοχή. Ο βαθμός δυσκολίας βέβαια θα είναι αυξημένος μιας και διαγωνίζονται και οι τρεις τάξεις του λυκείου».

Μαρίλια Τροχάτου (Εκπαιδευτήρια Μπουγά): «Βλέποντας τον χώρο στην αρχή και τον μεγάλο αριθμό παιδιών, αγχώθηκα αρκετά, δεδομένου πως ήξερα πως ήταν παιδιά έξυπνα, μιας και για να έφτασαν εκεί μόνο τυχαίοι μαθητές δεν ήταν. Οταν είδα τα θέματα δεν πανικοβλήθηκα, γιατί ουσιαστικά με αυτό το διαγωνισμό δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Πάνω απ' όλα σού προσφέρει εμπειρίες, γι' αυτό και αξίζει να συμμετέχουν όλοι κι ας μην περάσουν. Προσωπικά χάρηκα που έφτασα μέχρι τον "Αρχιμήδη", αλλά ήξερα πως ήταν πολύ δύσκολο να περάσω στην επόμενη φάση μιας και περνάει μόνο το 24% των παιδιών απ’ όλο το λύκειο. Παρ’ όλα αυτά έκανα την προσπάθειά μου κι έκατσα και τις 3,5 ώρες του διαγωνισμού. Πλέον θα κάνω την προσπάθειά μου τις δύο επόμενες χρονιές, καθώς φέτος διαγωνίστηκα ως μαθήτρια Α’ λυκείου».


NEWSLETTER