Τετάρτη, 06 Μαϊος 2020 17:06

Ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής ΑΕΙ Καλαμάτας για λειτουργιά Πανεπιστημίου

Γράφτηκε από την


“Οι φοιτητές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να απαιτήσουν απαντήσεις για τα αιτήματά τους” προτρέπουν οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. στους συλλόγους των ΑΕΙ της Καλαμάτας.

Αναφέρουν ότι “οι ανακοινώσεις της υπουργού για τη λειτουργία των ΑΕΙ διατηρούν την αγωνία μας για την πορεία των σπουδών μας, για τον ακριβή καθορισμό των όρων πραγματοποίησης των εξεταστικών και την απόκτηση του πτυχίου μας. Την ώρα που οι οικογένειές μας ματώνουν για να πληρώνουν νοίκια για σπίτια που δεν χρησιμοποιούμε, η κυβέρνηση μας αγνοεί επιδεικτικά και αδιαφορεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε”.
Καλούν “κυβέρνηση, υπουργείο και διοικήσεις να αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους! Να ενημερωθούν άμεσα οι φοιτητές και οικογένειές τους! Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μη χαθεί το εξάμηνο, κανένα μάθημα, εργαστήριο ή πρακτική για κανέναν φοιτητή! Να γίνει η εαρινή εξεταστική και διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβρη για όλους τους φοιτητές”.
Οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κ.Σ. στους συλλόγους των ΑΕΙ της Καλαμάτας, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: “1) Εκτακτο κονδύλι κρατικής χρηματοδότησης για τα ιδρύματα για να προσληφθεί προσωπικό στην εκπαίδευση, φύλαξη, συντήρηση, καθαριότητα και να αναβαθμιστούν οι υποδομές ώστε να καλυφθούν οι νέες ανάγκες με το άνοιγμα των ιδρυμάτων και να μην επιβαρυνθούν οι φοιτητές και οικογένειές τους. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για την καθαριότητα, φύλαξη, συντήρηση σχολών και εστιών με ευθύνη του κράτους και όχι των εργολάβων. 2) Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής στις αίθουσες διδασκαλίας και εξέτασης, με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό που θα παρέχεται δωρεάν στους φοιτητές - διδάσκοντες - επιτηρητές (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά διαλύματα) και την πραγματοποίηση καθημερινών απολυμάνσεων. Να απολυμαίνονται μετά από κάθε μάθημα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι φοιτητές (μικροσκόπια, στερεοσκόπια κλπ.) 3) Για τους «επί πτυχίω» φοιτητές να ολοκληρωθεί η διπλή εξεταστική μέχρι τέλος Ιουλίου. 4) Για τα εργαστήρια που δε διδάχθηκαν ή δεν ολοκληρώθηκαν λόγω πανδημίας, να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης της ύλης χωρίς παράταση του χρόνου σπουδών που θα ανατρέψει τον προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό ή θα επιβαρύνει οικονομικά. 5) Να αποκτήσουν όλοι οι φοιτητές πρόσβαση σε πανεπιστημιακές και ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικά περιοδικά, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, από τους χώρους διαμονής τους. 6) Να ανοίξουν τα εστιατόρια με τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας, καθημερινές απολυμάνσεις. Να σιτίζονται δωρεάν όλοι οι φοιτητές. 7) Να ολοκληρωθούν οι πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με την ευθύνη των ιδρυμάτων. Να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ όλοι ανεξαιρέτως οι πρακτικά ασκούμενοι και όσοι θα ξεκινούσαν άσκηση. 8) Επαναλειτουργία της Εστίας και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ασφαλή διαμονή των φοιτητών”.