Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020 08:09

Ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών στην «Ε»: «Να κάνουμε το αυτονόητο πράξη στην καθημερινότητα»

Γράφτηκε από την

 

Ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου.

Επ' αφορμή της εκλογής του, ο Καλαματιανός καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής μιλά στην "Ε" για το ακαδημαϊκό όραμα την εποχή "της νέας κανονικότητας". Ο ίδιος πιστεύει ότι η αλλαγή παραδείγματος είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε άλλη φορά - και τονίζει πως "με λόγο, ήθος και πάθος μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, στη δεκαετία 2020-2030".

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Μπούρας τονίζει ότι το πανεπιστήμιο "χρειάζεται, σήμερα περισσότερο από ποτέ, συναίνεση, διαφάνεια, σεβασμό στους θεσμούς". Κυρίως όμως, προσθέτει, "απαιτείται ακαδημαϊκό όραμα και σχέδιο ανάπτυξης. Η νέα κανονικότητα πρέπει να αποβάλει την τοξικότητα, και να στηριχθεί στη δημοκρατία, τη δημιουργικότητα, τον ορθολογισμό, την αποφασιστικότητα, τις συνέργειες και την αποτελεσματικότητα".

Συγχρόνως παρατηρεί ότι "οφείλουμε να αποκτήσουμε την ικανότητα να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να κάνουμε το αυτονόητο πράξη στη καθημερινότητα". Και διαπιστώνει πως "σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, οι χρόνιες βεβαιότητες υποχωρούν μπροστά στο απρόβλεπτο, και οι κυρίαρχες απόψεις αχρηστεύονται μέσα στη νέα πραγματικότητα", ενώ "χρειάζονται νέες μέθοδοι και τρόποι για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η αλλαγή παραδείγματος είναι περισσότερο αναγκαία από κάθε άλλη φορά".

Και η κρίση μπορεί, όπως λέει, να μετατραπεί σε ευκαιρία. "Με λόγο, ήθος και πάθος μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, στη δεκαετία 2020-2030". Θετικό άλλωστε είναι και ότι "με πρωτοφανή συμμετοχή και τις δυο ημέρες η πανεπιστημιακή κοινότητα εκφράσθηκε", επισημαίνει σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέου πρύτανη. "Η έκφρασή της αποτυπώνεται στην ενίσχυση των θεσμών και της δημοκρατικής λειτουργίας , στο ακαδημαϊκό όραμα, στην αποτελεσματικότητα και στην διαφάνεια", αναλύει στη συνέχεια - για να πει κλείνοντας πως "έχουμε πάρει το μήνυμα και θα το τηρήσουμε στο ακέραιο στη θητεία μας. Με σχέδιο και δουλειά, ξεκινάμε αμέσως".

Ν.Κ.