Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 19:19

Διεκδικήσεις της Πανσπουδαστικής για τις σχολές της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Διεκδικήσεις της Πανσπουδαστικής για τις σχολές της Καλαμάτας


Διεκδικήσεις σχετικές με την ασφάλεια και την υγεία των φοιτητών γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική για τις σχολές της Καλαμάτας:


“Οι εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας ότι οι φοιτητές «επιστρέφουν στα αμφιθέατρα» χωρίς να δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες, χωρίς να έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα, επιβεβαιώνουν την κυβερνητική αδιαφορία για τις ανάγκες των φοιτητών. Τα περί διεξαγωγής διά ζώσης μαθημάτων -αλλά μόνο για ολιγάριθμες διαλέξεις- και όλα τα υπόλοιπα ευχολόγια είναι εμπαιγμός για εμάς και τις οικογένειές μας που πληρώνουμε εδώ και μήνες υπέρογκα νοίκια, για όσους αδυνατούν να επιστρέψουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, για όσους δε δούλεψαν φέτος στον τουρισμό ή εργάστηκαν για ψίχουλα και με κίνδυνο της υγείας τους, για όσους δεν μπόρεσαν να πάρουν πτυχίο εξαιτίας του χάους που επικράτησε στα πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην πρόσληψη του αναγκαίου διδακτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, επιλέγει την «εύκολη» λύση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας την ώρα που και οι ίδιοι οι καθηγητές παραδέχονται ότι δεν μπόρεσαν να διδάξουν τα μαθήματα όπως είναι απαραίτητο, άφησαν τεράστια κενά στην ύλη, έκαναν προσαρμογές υπό το βάρος των ελλείψεων και των δυνατοτήτων που δεν μπορούσε να καλύψει η τηλεκπαίδευση, ενώ πολλοί συνάδελφοι δεν μπορούσαν να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν λόγω έλλειψης του απαραίτητου εξοπλισμού. Απαιτούμε η κυβέρνηση μαζί με τις διοικήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους και λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, να θωρακίσουν τα Ιδρύματα προκειμένου να μπορέσουμε πραγματικά να επιστρέψουμε στα αμφιθέατρα”.
Συγκεκριμένα η Πανσπουδαστική ζητά: “Να δοθεί τώρα κονδύλι χρηματοδότησης προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής αλλά και οι αναγκαίες υποδομές και υλικοτεχνικός εξοπλισμός στις σχολές αλλά και στη φοιτητική εστία. Να παρέχονται τα ατομικά μέτρα προστασίας δωρεάν (μάσκες, αντισηπτικά) σε σχολή, εστία και λέσχη σίτισης. Δωρεάν τεστ για όλους. Να προσληφθεί μόνιμο διδακτικό προσωπικό ώστε να λειτουργήσουν με λιγότερα άτομα τα τμήματα. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, τη φύλαξη και τη συντήρηση των σχολών και των εστιών. Να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι των ιδρυμάτων με κατάλληλη διαμόρφωσή τους, να ανοίξουν και να λειτουργήσουν νέες εργαστηριακές αίθουσες, κλειστά αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας, να αξιοποιηθούν συνεδριακά κέντρα, δημοτικοί, ιδιωτικοί χώροι για να διεξαχθούν όλες οι διαλέξεις με τις αναγκαίες αποστάσεις. Να γίνει πύκνωση των δρομολογίων που εξυπηρετούν τη μετακίνηση των φοιτητών από και προς το πανεπιστήμιο. Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους. Ιατρικές μονάδες στη σχολή – εστία. Να προστατευτούν φοιτητές και καθηγητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες οι ίδιοι ή οικογένειές τους. Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές. Επιδότηση φοιτητικής κατοικίας στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση”.

(φωτό αρχείου)


NEWSLETTER