Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 11:20

Διαδικτυακός μαραθώνιος εκπαιδευτικής ρομποτικής

Γράφτηκε από την
Διαδικτυακός μαραθώνιος εκπαιδευτικής ρομποτικής

Τον Διαδικτυακό Μαραθώνιο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Ε’ και Στ’ δημοτικού, γυμνασίου και Α΄ λυκείου ανακοίνωσε ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης “WRO Hellas”, μετά την επιτυχία του 1ου Διαδικτυακού Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με θέμα “Χορεύοντας την... άνοιξη!”.

Ο διαγωνισμός επικεντρώνεται στον προγραμματισμό και θα διεξαχθεί μέσω του λογισμικού TRIK Studio, ενός εικονικού περιβάλλοντος προσομοίωσης ρομποτικής, από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Οι ομάδες αποτελούνται από 1 - 2 άτομα και η κάθε εγγραφή ομάδας συνοδεύεται από έναν ενήλικα προπονητή για να ενημερώνεται για τις εξελίξεις κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες, σύμφωνα με την ηλικία τους, με διαφορετικά θέματα το καθένα. Το 1ο γκρουπ περιλαμβάνει τα παιδιά των τάξεων Ε’ δημοτικού – Α’ γυμνασίου. Το 2ο τα παιδιά των τάξεων B’ γυμνασίου – Α’ λυκείου. Ο Μαραθώνιος θα γίνει σε δύο φάσεις, την προκριματική και την τελική. Προκριματική: οι μαθητές συμμετέχουν σε 6 δεκαπενθήμερους online διαγωνισμούς/προπονήσεις που στόχο έχουν την σταδιακή βελτίωση των δεξιοτήτων τους στον προγραμματισμό. Σε αυτές τις 6 δοκιμασίες, οι μαθητές θα γνωρίσουν τους αισθητήρες: φωτός, χρώματος, επαφής, υπερήχων και γυροσκόπιο. Η προκριματική φάση είναι μη διαγωνιστικού χαρακτήρα. Με τη συμμετοχή τους και μόνο, κάθε 2 εβδομάδες συγκεντρώνουν 2 βαθμούς. Μετά το πέρας των 6 δεκαπενθήμερων δραστηριοτήτων, όσοι μαθητές συγκεντρώσουν περισσότερους από 8 βαθμούς, προκρίνονται στην τελική φάση του online διαγωνισμού. Θέμα τελικής φάσης: «Τα ποτάμια ενώνουν την Ευρώπη». Μέσα από αυτή τη δοκιμασία, οι συμμετέχοντες θα προγραμματίσουν ρομπότ που διασχίζουν με μεγάλη ταχύτητα τους πλωτούς δρόμους της Ευρώπης. Το ταξίδι ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη, όπου στο μέλλον θα βρίσκεται η πύλη της Ευρωπαϊκής ποτάμιας διαδρομής προς και από τις χώρες της Μεσογείου. Ξεκινώντας από τον Αξιό και μέσω του Δούναβη και των υπόλοιπων διασυνδεμένων ποταμών, θα είναι δυνατή η επικοινωνία και η μεταφορά αγαθών, ανθρώπων αλλά και πολιτισμών, σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Οι μαθητές μπορούν να εκπαιδευτούν στο TRIK Studio από τον STEM Education για την ομαλή συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://stem.edu.gr/product/trik-studio-virtual-programming-ev3/.


NEWSLETTER