Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 18:04

Περιβαλλοντική τηλεσυνάντηση στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Περιβαλλοντική τηλεσυνάντηση στο 13ο Δημοτικό Καλαμάτας

Τηλεσυνάντηση οργανώθηκε την Τετάρτη με το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα, οι μαθητικές ομάδες από τα Τμήματα Ε1 και Ε2 με τους εκπαιδευτικούς τους Παναγιώτη Κυρίτση, Ελένη Βασιλοπούλου, την εκπαιδευτικό Πληροφορικής Ολγα Στεφανοπούλου, την εκπαιδευτικό αγγλικής γλώσσας Βασιλική Μουρδουκούτα, μίλησαν με την Ιωάννα Ραβάνη αναπληρώτρια υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας για το θέμα «Βιώσιμη γεωργία».
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των δράσεων του εγκεκριμένου προγράμματος Erasmus+ με θέμα “Healthy learners in a sustainable society” που συμμετέχει το σχολείο. Ερχεται ως συνέχεια της δράσης που είχαν υλοποιήσει την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου οι μαθητές και είχαν “γνωρίσει” με βιωματικό τρόπο ένα παραδοσιακό φαγητό από τη Σουηδία, την καροτόσουπα (morotssoppa). Στη διαδικτυακή συνάντηση που είχαν με το ΚΠΕ Καλαμάτας, οι μαθητές και μαθήτριες μέσα από βιωματική προσέγγιση έμαθαν τα συστατικά των τροφών που είναι απαραίτητα για την υγεία και για την ισορροπημένη διατροφή. Γνώρισαν τον τρόπο που μπορούμε να μεταβάλουμε το συσχετισμό των τροφών ώστε να πετύχουμε υγιείς διατροφικές συνήθεις. Με αφορμή την προέλευση των υλικών από τη συνταγή της καροτόσουπας που είχαν φτιάξει τις προηγούμενες ημέρες στο σχολείο τους, έμαθαν τους όρους “τροφοχιλιόμετρα” και “περιβαλλοντικό αποτύπωμα”. Κατανόησαν ότι η χρήση ντόπιων υλικών είναι πιο φιλική για το περιβάλλον και η μεταφορά τους από την παραγωγή στο τραπέζι μας δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Πρότειναν αντικατάσταση υλικού από τη συγκεκριμένη συνταγή που την κάνει να δημιουργεί σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με άλλο ντόπιο υλικό, που βοηθά στη συνολική ελάττωσή του.

 


NEWSLETTER