Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021 19:13

Πελοπόννησος: Ξεκινούν αύριο οι μαθητικοί αγώνες ρητορικής τέχνης


Τους 5ους Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου οργανώνει το διάστημα 22 - 24 Απριλίου το Τμήμα Φιλολογίας στην Καλαμάτα και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πελοποννήσου (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.).

Πρόκειται για τη συνέχιση του θεσμού των αγώνων λόγου, σκέψης και έκφρασης που καθιερώθηκε σε συνεργασία της δευτεροβάθμιας με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Πελοπόννησο.
Οι αγώνες θα γίνουν διαδικτυακά φέτος, σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα: Πέμπτη 22 Απριλίου στις 6 μ.μ.: ατομικά αγωνίσματα γυμνασίου (νοηματική ανάγνωση, αυθόρμητος λόγος, προτρεπτικός λόγος). Παρασκευή 23 Απριλίου στις 6 μ.μ.: ατομικά αγωνίσματα λυκείου (νοηματική ανάγνωση, αυθόρμητος λόγος, προτρεπτικός λόγος). Σάββατο 24 Απριλίου 9 π.μ. - 12 μ: διττοί λόγοι γυμνασίου και λυκείου.
Σάββατο 24 Απριλίου 12 - 2 μ.μ.: τελικοί ατομικών αγωνισμάτων γυμνασίου και λυκείου και 3 - 5 μ.μ.: τελικοί διττών λόγων γυμνασίου και λυκείου.
Στους αγώνες γυμνασίου συμμετέχουν 15 σχολεία και 78 μαθητές, ενώ στους αγώνες λυκείου 13 σχολεία και 45 μαθητές από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η νικήτρια ομάδα διττών λόγων λυκείου θα ταξιδέψει στην Αθήνα στο τέλος Ιουνίου 2021 για να συμμετάσχει στους τελικούς του προγράμματος «Αγώνες Επιχειρηματολογίας - #ClimateofChange#».
Την επιστημονική – οργανωτική επιτροπή απαρτίζουν οι εξής: Ελένη Βολονάκη (μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Δημήτριος Οικονομόπουλος (περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου), Βασιλική Αλεξανδράκη (συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου φιλολόγων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Πελοποννήσου), Αλεξάνδρα Δημακοπούλου (συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου φιλολόγων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Πελοποννήσου), Ιωάννης Σόλαρης (συντονιστής εκπαιδευτικού έργου φιλολόγων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Πελοποννήσου), Αλεξάνδρα Δήμου (δρ., αποσπασμένη εκπαιδευτικός στο ΙΕΠ) και οι διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομών Πελοποννήσου.
Τη συντονιστική επιτροπή συναποτελούν οι εξής: Ελένη Βολονάκη, Δημήτριος Οικονομόπουλος, Ιωάννης Σόλαρης, Αθανασία Χρονοπούλου (συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου δασκάλων του ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Πελοποννήσου), Ελισσάβετ Σταθοπούλου (διευθύντρια 1ου Γυμνασίου Μεσσήνης), Μάριος Αθανασόπουλος (Ε.ΔΙ.Π. Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Σταύρος Νικολόπουλος (υπεύθυνος πληροφορικής Τμήματος Φιλολογίαςτου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Χρυσοβαλάντω Πετροπούλου (υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Σπύρος Σταθάς (πρόεδρος του Ρητορικού Ομίλου Σχολής ΑνθρωπιστικώνΕπιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου).
Φορείς συνεργασίας είναι η Ελληνική Ενωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση και το Ινστιτούτο Ρητορικών και Επικοινωνιακών Σπουδών Ελλάδας. Σύνδεσμος υποστήριξης είναι η Ρούλα Μουντάνου (φιλόλογος, συγγραφέας, διευθύντρια Εκπαιδευτηρίων «Πολύτροπη Αρμονία»).
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες το πρωί στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, η επιστημονικά υπεύθυνη κ. Βολονάκη σημείωσε πως οι φετινοί Αγώνες είναι αφιερωμένοι στην ιδεολογία και τις αρχές του Αγώνα, από την έναρξη του οποίου τιμώνται τα 200 χρόνια. Πρόσθεσε πως η συμμετοχή φέτος ήταν μεγάλη και πως η συνεργασία με όλους τους εκπαιδευτικούς ήταν υποδειγματική. Ιδιαίτερα εξήρε το έργο του κ. Σόλαρη, του κ. Οικονομόπουλου και των εκπαιδευτικών Μ. Μαργαρίτη, Λίζας Σταθοπούλου, Π. Κακούρη, Μ. Κουσουλάκου, που έκαναν βοηθητικά σεμινάρια στα παιδιά. Ο κ. Σόλαρης είπε πως τον τελικό μπορούν όλοι να τον δουν ζωντανά μέσω webex και πως οι συμμετέχοντες είναι 85 μαθητές γυμνασίου και 45 μαθητές λυκείου. Σχολίασε πως έχει και τα θετικά της η εξ αποστάσεως υλοποίηση του διαγωνισμού, αφού έτσι μπορούν εύκολα να λάβουν μέρος οι συμμετέχοντες από όλα τα σημεία της Πελοποννήσου. Μάλιστα ένα κομμάτι του on line σκεπτικού, θα διατηρηθεί και την επόμενη χρονιά, αφού δίνει λύση σε δυσκολίες που προκύπτουν.
Γ.Σαρ.