Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2021 22:53

Συνταξιοδοτήθηκε ο διευθυντής του Λυκείου Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από τον
Συνταξιοδοτήθηκε ο διευθυντής του Λυκείου Κυπαρισσίας

Την αποχώρησή του από τη διεύθυνση του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας ανακοίνωσε με επιστολή του ο διευθυντής Ευάγγελος Αντωνόπουλος, ο οποίος πλέον συνταξιοδοτείται μετά από μια μακρά περίοδο προσφοράς στην εκπαίδευση.

Στο Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας υπηρέτησε τα τελευταία 10 χρόνια και άφησε σίγουρα το δικό του στίγμα, με όραμα για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, όπου οι μαθητές θα το νιώθουν δικό τους χώρο και θα το αγαπούν. Επίσης τα πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις μαρτυρούν με τον καλύτερο τρόπο την οργανωμένη και σωστή δουλειά που γίνεται σε αυτό. Κατάφερε να κάνει ένα σχολείο που προσφέρει στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τις καλύτερες δυνατές συνθήκες μάθησης και διδασκαλίας. Ήξερε πάντα να βρίσκει λύσεις σε όποια δυσκολία και πρόβλημα εμφανιζόταν και γνώριζε πώς να τα κάνει όλα να φαίνονται απλά και επιτεύξιμα.

Χαρακτηριστικό της αγάπης και του σεβασμού που έχει κερδίσει ο κ. Αντωνόπουλος από την τοπική κοινωνία, και όχι μόνο, είναι τα δεκάδες μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ανακοίνωσε αρχικά την αποχώρησή του λέγοντας: «Να αγωνίζεσθε πάντα όχι μόνο για τη γνώση, αλλά πρωτίστως για την αρετή και το καλό και να προσπαθείτε να ατενίζετε πάντα τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού». Ενώ κλείνοντας σημειώνει «Σας παρακαλώ, συνεχίστε να φροντίζετε και να αγαπάτε το σχολείο μας».

Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει: «Αγαπητοί συνάδελφοι, μαθητές, γονείς, χορηγοί, συμπολίτες, απόφοιτοι, συμπορευθήκαμε μαζί τα τελευταία 10 χρόνια στο Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας, δώσαμε τα χέρια, κάναμε πολλά. Όνειρό μας ήταν ένα ανοικτό - δημοκρατικό σχολείο, γιατί μόνο αυτό μπορεί να εμφυσήσει αξίες και αρχές, να κινητοποιήσει ενδιαφέροντα και να αναδείξει χαρίσματα. Στηρίξαμε τους αδύνατους και ενθαρρύναμε τους δυνατούς. Πορευτήκαμε ελεύθερα, μακριά από συντηρητικές νοοτροπίες, τολμήσαμε να έχουμε λόγο και άποψη. Δε λογαριάσαμε το κόστος των κακόβουλων κριτικών και ούτε τις φοβηθήκαμε. Μαζί αγαπητοί μου, καταβάλαμε κόπο και χρόνο, εκτεθήκαμε και μιλήσαμε για το όνειρο και την ελπίδα. Πετύχαμε στόχους, αποτύχαμε σε άλλους. Με τους συναδέλφους, ισορροπώντας στη δύσκολη και γεμάτη ρίσκα παιδαγωγική της αγάπης, κερδίσαμε τους μαθητές μας και τους εμφυσήσαμε την αγάπη για τη μόρφωση και την παιδεία. Δεν πίστεψα σε ουτοπίες τελειότητας, αλλά στην αξία μιας παιδείας που η γνώση γίνεται σοφία για να κάνει ευδαιμονέστερη τη ζωή του ανθρώπου. Γι’ αυτό μέλημά μου έγινε ο μαθητής να έρχεται χαρούμενος στο σχολείο κι ο συνάδελφος να φεύγει ικανοποιημένος απ’ αυτό. Ενθάρρυνα πρωτοβουλίες για το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, την τέχνη, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, ώστε οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με τις ιδέες και τα προβλήματα της εποχής μας, αλλά και να διαμορφώσουν τις δικές τους απόψεις και αξίες και να συγκροτήσουν τη δική τους προσωπικότητα.

Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι και μαθητές, δεχθείτε το «ευχαριστώ» της καρδιάς μου. Σταθήκατε δίπλα μου, μπορεί να διαφωνούσαμε, ποτέ όμως δε μου δημιουργήσατε δυσκολίες και εμπόδια. Μπορεί να σας πίκρανα ή ίσως και να σας αδίκησα, ζητάω για τις στιγμές αυτές τη συγγνώμη σας. Είμαι ευγνώμων για την αγάπη, την καλοσύνη και την αμέριστη συμπαράσταση των συναδέλφων. Με συγκίνηση η μνήμη μου θα επιστρέφει στην αφοσίωση, την αγάπη και τα νεανικά γέλια χαράς των μαθητών μου και η ψυχή μου θα εύχεται να κρατήσει για πάντα αυτή η χαρά τους. Ήμουν ο διευθυντής τους ή όπως εκείνοι προτιμούσαν να με αποκαλούν ο φίλος τους, και ήταν οι μαθητές μου, τα παιδιά μου. Μερικές φορές με έφερναν στα όριά μου, θύμωνα, φώναζα, αλλά, στο τέλος, πάλι η αγάπη επικρατούσε. Αποχωρώ, λοιπόν, αγαπητοί μου φίλοι, από τη διεύθυνση του Γενικού Λυκείου Κυπαρισσίας και την εκπαίδευση, με πολύ δυνατές εμπειρίες και πολύτιμη περιουσία, γεμάτος όμορφα συναισθήματα.

Και τώρα, αγαπητοί φίλοι, εσείς που κοπιάσατε και θα συνεχίσετε να κοπιάζετε σε αυτό το σχολείο, ήρθε η ώρα να αξιολογήσετε όσα έγιναν με δική μου ευθύνη τα χρόνια που το διηύθυνα. Κρατήστε ό,τι θεωρήσετε καλό, πετάξτε και διαγράψτε ό,τι βρείτε λάθος. Προχωρήστε παραπέρα, δώστε στον καινούριο διευθυντή χώρο στις καρδιές σας και τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να ξετυλίξει το δικό του όραμα. Στηρίξτε με τη δουλειά και την αγάπη σας τον υποδιευθυντή του σχολείου στο μεταβατικό αυτό στάδιο της αλλαγής διεύθυνσης. Να αγωνίζεσθε πάντα όχι μόνο για τη γνώση, αλλά πρωτίστως για την αρετή και το καλό και να προσπαθείτε να ατενίζετε πάντα τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού! Κρατήστε τα όνειρά σας ζωντανά, χρωματιστά και όμορφα και θα βρεθεί τρόπος να πραγματοποιηθούν, αρκεί να είναι τα …δικά σας όνειρα!

Σας παρακαλώ, συνεχίστε να φροντίζετε και να αγαπάτε το σχολείο μας. Φιλιά σε όλους και τις πιο θερμές ευχές μου για ό,τι πιο όμορφο στη ζωή σας... Την πιο καλή συνέχεια με υγεία και ευτυχία! Σας ευχαριστώ πολύ!».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER