Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013 02:09

Χωματερές "βλέπει'' ο Νίκας, απογοητευμένος από τη σύσκεψη

Χωματερές "βλέπει'' ο Νίκας, απογοητευμένος από τη σύσκεψη

 

Τις χωματερές ''βλέπει'' ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ως μόνη διέξοδο στο πρόβλημα των σκουπιδιών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά την «απογοητευτική» -όπως τη χαρακτήρισε- σύσκεψη που έγινε χθες Τρίτη στην Αθήνα, στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπό τον αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ υφυπουργό Κυριάκο Βιρβιδάκη.

 

Ο δήμαρχος, μιλώντας στην «Ε», εξήγησε ότι η ενημέρωση που έγινε από τον ειδικό γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκο Μαντζούφα ήταν πως δεν μπορεί να αναμένεται υλοποίηση της οριστικής διαχείρισης νωρίτερα από 3 χρόνια, καθώς η χωροθέτηση μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα -μαζί με την τεχνολογία διαχείρισης, αλλά και το κόστος.

 

«Θα παρακαλούμε την Ευρωπαϊκή Ενωση να αφήσουμε ανοιχτές τις χωματερές» δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Ε» ο δήμαρχος -και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου- επικρίνοντας την έλλειψη σχεδιασμού και αποφασιστικότητας εκ μέρους της πολιτείας.

 

Οπως είπε ο δήμαρχος, η παραδοχή από τον γ.γ. ΣΔΙΤ της καθυστέρησης στην υλοποίηση της οριστικής διαχείρισης και η ανυπαρξία -εδώ κι έναν χρόνο- προόδου στην ενδιάμεση διαχείριση, αφήνει την Περιφέρεια Πελοποννήσου χωρίς λύσεις, για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

 

«Εδώ κι έναν χρόνο δεν γίνεται κουβέντα για την διαχείριση στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα. Τι θα γίνει; Σε τελευταία ανάλυση, ας νοικιάσουμε τους κομποστοποιητές που χρειάζονται» είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου.

 

Σύμφωνα με τον Π. Νίκα η εμπλοκή πολλών φορέων αποτελεί τροχοπέδη στην διαδικασία για την ενδιάμεση διαχείριση. Οπως υποστήριξε, διάφορες αρμοδιότητες κατανέμονται στα υπουργεία Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εσωτερικών, στη γενική γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην Περιφέρεια, όπως και στον περιφερειακό ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου.

 

Στη, δίωρη και πλέον σύσκεψη, μετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης -πρόεδρος του περιφερειακού ΦοΔΣΑ, οι δήμαρχοι Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και Αργους - Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, καθώς και στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και της μονάδας οργάνωσης της διαχείρισης του ΕΣΠΑ.

 

Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ

 

Με μια θριαμβευτική ανακοίνωσή της την Τρίτη το απόγευμα, η Περιφέρεια Πελοποννήσου υποστήριξε ότι η υπό τον αναπληρωτή υφυπουργό Κυριάκο Βιρβιδάκη, αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, σύσκεψη στην Αθήνα για τη διαχείριση των σκουπιδιών, ανέδειξε το σχέδιο της Περιφέρειας ως λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

 

«Προϊόν της σύσκεψης αυτής υπήρξε η κοινή παραδοχή όλων των συμμετεχόντων ότι η μόνη ελπίδα επίλυσης του προβλήματος των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο είναι το σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ολοκληρωμένη διαχείρισή τους» υποστηρίζεται στην ανακοίνωση. Προστίθεται δε η εκτίμηση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, ότι «μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει επιλεγεί ο οριστικός ανάδοχος» στον διαγωνισμό της Περιφέρειας για την οριστική διαχείριση.