Πέμπτη, 12 Μαϊος 2022 21:20

Βραβείο σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό τοπικής ιστορίας για το Γυμάσιο Μεθώνης

Βραβείο σε πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό τοπικής ιστορίας για το Γυμάσιο Μεθώνης

 

Στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Τοπικής Ιστορίας με τίτλο "Μαθητές πρεσβευτές πολιτισμού: οι μαθητές μας ξεναγούν στα μνημεία του τόπου τους" συμμετείχαν την Παρασκευή 06/05 οι μαθητές της Γ' Γυμνασίου Μεθώνης, με την επωνυμία «Castellans».

Το διαγωνισμό διοργάνωσε η Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Μαθητές από 15 σχολεία της Ελλάδας και ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, που είχαν προκριθεί στον τελικό παρουσίασαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο μνημεία του τόπου τους. Εγιναν φωτογράφοι, συγγραφείς, σκιτσογράφοι, ηχολήπτες και παρουσιαστές με σκοπό να αναδείξουν τα κρυμμένα μυστικά του Κάστρου της Μεθώνης. Οι «Castellans», παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το σχολείο τους, λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού, πήραν μέρος στον διαγωνισμό και κέρδισαν την τρίτη θέση. Την πρώτη θέση κατέκτησε το σχολείο «Πνοή Αγάπης» από το Αργυρόκαστρο της Αλβανίας, ενώ στην δεύτερη θέση ακολούθησε η Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Οι μαθητές της Μεθώνης παρουσίασαν το κάστρο τους, ένα από τα σημαντικότερα οχυρωματικά κτίσματα στον ελληνικό χώρο κατά τον Μεσαίωνα. Οι μαθητές - συντελεστές ήταν οι: Ζαχαρίας Ζόμπολας (Δημιουργός βίντεο), Παναγιώτης Μίντζηρας (Δημιουργός σχεδίου), Ασημίνα Ασημάκη, Νικόλαος Δηλές, Γεώργιος Ασημάκης, Οδυσσέας Δηλές (Δημιουργοί Παιχνιδιού) και Ασημίνα Ασημάκη, Νικόλαος Δηλές, Νικόλαος Τζιβίσκος, Οδυσσέας Δηλές, Ζαχαρίας Ζόμπολας (Παρουσιαστές).

Ο διαγωνισμός έγινε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ την Ημερίδα χαιρέτησαν η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος. Την έναρξη των εργασιών του διαγωνισμού κήρυξε ο σπουδαίος ιστορικός Θάνος Βερέμης. Από την αρχή της χρονιάς τα παιδιά με την φιλόλογό τους Κατερίνα Πλακούδα δούλεψαν οργανωμένα και μεθοδικά, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος τους, που ήταν η κατάκτηση ενός βραβείου, αλλά και να γνωρίσουν σε ένα ευρύ κοινό, ένα κάστρο σύμβολο. Ειδικότερα όμως να ανακαλύψουν και πολλά μυστικά του, που αγνοούσαν. Η δράση τους ξεκίνησε με καθημερινές διαδρομές στο εσωτερικό του. Με την παρότρυνση της κυρίας Πλακούδα επιλέχθηκαν δέκα σημεία που θα ήταν στο επίκεντρο της παρουσίασης. Αναζητώντας πληροφορίες συνεχώς γίνονταν γνωστά πράγματα καινούρια που τραβούσαν την προσοχή. Παράλληλα, ξεκίνησε ένας αγώνας με φωτογραφίες και βίντεο από το Κάστρο, όπου το κάθε παιδί συναγωνιζόταν για τις καλύτερες λήψεις. Σταδιακά ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του υπέροχου αυτού κάστρου στο διαγωνισμό. Κάθε μαθητής εκτέλεσε με επιτυχία από μία εργασία, συμβάλλοντας ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αξιοθαύμαστο από όλους. Η κατάκτηση του τρίτου βραβείου, η οποία μοιράστηκε με το Γυμνάσιο Τεγέας, συνοδεύτηκε και από ένα χρηματικό ποσό, το οποίο μαθητές και εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να διαθέσουν για να αγοραστεί τεχνικός εξοπλισμός για το σχολείο. Την επιστημονική επιτροπή αξιολόγησης των εργασιών αποτέλεσαν οι: Θάνος Βαρέμης, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Γρηγόριος Ψαλλίδας, Εμμανουήλ Κούμας, Ιωάννα Αλεξανδρή, Λάμπρος Πόλκας και Χρυσούλα Αλεξοπούλου. Στην αποστολή ακολούθησαν ως εμψυχωτές Castellans οι: Μαρία Ψυχάρη, Χαρίκλεια Ψυχάρη, Άρτεμις Ψυχάρη, Αθανάσιος Τσώνης, Βασίλης Τζεμόπουλος, Γεώργιος Σαμάρας, Αντρέα Βρέτο, Σοφία Χατζηαράπη, Εργιέλα Καμπελάρι, Γεωργία Δηλέ και Σταυρούλα Μισκιώτη.