Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013 15:52

Προτάσεις για τη μείωση των αγριογούρουνων από την Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου

Με στόχο τη μείωση του πληθυσμού των αγριογούρουνων, η Γ' Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου έκανε προτάσεις που εισακούστηκαν από την Πολιτεία, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - με αφορμή το πρόσφατο ρεπορτάζ του Γιάννη Σινάπη στην "Ε" με τίτλο «Επέλαση αγριογούρουνων σε χωριά της Πυλίας».

 

Μεταξύ των μέτρων που εφαρμόστηκαν μετά τις προτάσεις της Ομοσπονδίας είναι α) η αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού αγριογούρουνων που θηρεύονται, από 3 σε 4, και β) η αύξηση της κυνηγετικής περιόδου κατά 10 μέρες. Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: 

 

«Είναι γεγονός πως σε ορισμένες περιοχές οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα από τους αγριόχοιρους που κατεβαίνουν στα χωριά, πλησιάζουν στις οικίες ή στάβλους ή αποθήκες προς ανεύρεση τροφής και προκαλούν ζημιές. Η Ομοσπονδία μας, έχοντας διαρκή επαφή με τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, τους κυνηγούς αλλά και όποιον ενδέχεται να επηρεάζεται από τις ζημιές από τα αγριογούρουνα σε όλη την Πελοπόννησο, αφουγκραζόμενη τα προβλήματα και τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, έχει προχωρήσει σε εμπεριστατωμένες προτάσεις προς τις αρμόδιες αρχές μέσω της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Ηδη οι προτάσεις αυτές εισακούστηκαν και εφαρμόστηκαν μέτρα για μείωση του πληθυσμού του αγριόχοιρου στην Πελοπόννησο. Πριν από περισσότερο από ένα έτος, έπειτα από πρόταση της Γ΄ Κ.Ο.Π. αυξήθηκε αφενός ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων που θηρεύονται και από 3 επιτράπηκαν 4, αφετέρου από τη φετινή κυνηγετική χρονιά αυξήθηκε η περίοδος που επιτρέπεται η θήρα του είδους κατά δέκα (10) ημέρες, ώστε να γίνει εξίσωση με τα ισχύοντα σε όλη την υπόλοιπη χώρα».