Παρασκευή, 26 Μαϊος 2023 13:15

Ενδιαφέρουσες δράσεις για μαθητές του 7ου Δημοτικού Καλαμάτας

Ενδιαφέρουσες δράσεις για μαθητές του 7ου Δημοτικού Καλαμάτας

Μια μοναδική εμπειρία αστροπαρατήρησης έζησαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης στην ανατολική παραλία της Καλαμάτας οι μαθητές της Β΄ τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, μαζί με τους δασκάλους τους, Δημήτρη Δημητρίου και Παναγιώτη Μπαλιάμη, με την πολύτιμη συνεισφορά ενός γονέα μαθητή που παρείχε ένα τηλεσκόπιο.

Η πρωτοβουλία αυτή προήλθε στο πλαίσιο μιας γιορτής που ετοιμάζει η Β΄ τάξη με θέμα τους πλανήτες. Οι μικροί αστρονόμοι είχαν εξετάσει αρκετά μαθήματα στην τάξη σχετικά με το ηλιακό σύστημα, τους πλανήτες και τον αστρικό κόσμο. Ηταν έτσι η ευκαιρία τους να εφαρμόσουν τις γνώσεις αυτές και να απολαύσουν το θέαμα του ουρανού πραγματοποιώντας μια αστροπαρατήρηση υπό τον ανοικτό ουρανό. Το τηλεσκόπιο επέτρεπε στους μικρούς αστρονόμους να παρατηρήσουν λεπτομέρειες και να δουν αστέρια, πλανήτες και αστεροειδείς που ήταν δύσκολο να αντιληφθούν με γυμνό μάτι. Κάθε μαθητής είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει από κοντά τα αστρικά αντικείμενα που μελετούσαν στην τάξη, ενθαρρύνοντας το ενδιαφέρον και την ανησυχία τους για τον αστρικό κόσμο. Δημιουργήθηκε μια αίσθηση αμοιβαίας αποδοχής και αλληλεπίδρασης ανάμεσα στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Οι μικροί αστρονόμοι έθεσαν ερωτήσεις, παρέθεσαν παραδείγματα από τις μελέτες τους και μοιράστηκαν την περιέργειά τους για τον αστρικό κόσμο.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ

Ακόμα, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β' τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, μαζί με τους προαναφερόμενους δασκάλους τους, επισκέφτηκαν στις 15 Μαΐου το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας "Αρχέλων" στον σταθμό Αηγιαννάκη, κοντά στο Καλό Νερό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα είδη των χελωνών που επισκέπτονται την περιοχή, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και τα μέτρα που λαμβάνονται για τη διατήρηση της πληθυσμού τους. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εντυπωσιακές παρουσιάσεις και δραστηριότητες που διοργανώνονται από το κέντρο, συμπεριλαμβανομένης της διαδραστικής παρουσίασης για τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν από την αλλαγή του κλίματος, τη ρύπανση και την ανθρώπινη παρέμβαση. Επίσης, εξερεύνησαν το χώρο του κέντρου, είδαν χελώνες από κοντά και έμαθαν για τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάκτηση και απελευθέρωση των τραυματισμένων ή ασθενών χελωνών.