Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013 13:14

Συνάντηση τριτέκνων Μεσσηνίας για την "τράπεζα χρόνου"

Συνεργασία σχετικά με το πρόγραμμα “τράπεζα χρόνου” είχαν ο Χρήστος Κορομηλάς, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας, καθώς και μέλη της διοίκησης, με την κοινωνική λειτουργό Μαρία Κελεπούρη, υπεύθυνη για το εν λόγω πρόγραμμα στον Δήμο Καλαμάτας.

 

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του συλλόγου, “η τράπεζα χρόνου είναι η κοινωνική δομή η οποία παρέχει τη δυνατότητα σε ωφελούμενα άτομα να συναλλάσσονται σε συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα για τις ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών με μονάδες εναλλακτικού συστήματος. Βασίζεται στον θεσμό της ανταλλακτικής οικονομίας που έρχεται να δώσει διέξοδο στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που πλήττουν τη χώρα μας και έχουν οδηγήσει στα όρια της φτώχειας πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Η τράπεζα χρόνου λειτουργεί σε επίπεδο δήμου ή δήμων παρέμβασης, αποτελεί μια μορφή εθελοντισμού, δικτύου, όπου τα μέλη του είναι πολίτες οι οποίοι ανταλλάσσουν υπηρεσίες και προϊόντα μεταξύ τους χρησιμοποιώντας αντί για χρήμα, μονάδες εναλλακτικού συστήματος και ειδικότερα τις τοπικές εναλλακτικές μονάδες (ΤΕΜ), που λειτουργούν ως μέσον για την πραγματοποίηση των συναλλαγών τους. Παραδείγματα για καλύτερη κατανόηση: α) Ενας επιπλοποιός προσφέρει υπηρεσίες επισκευής επίπλων και δέχεται υπηρεσίες τεχνίτη επισκευής ηλεκτρικών συσκευών. β) Μια καθηγήτρια προσφέρει μαθήματα αγγλικών και δέχεται υπηρεσίες φύλαξης για το παιδί της. γ) Μια μητέρα προσφέρει βρεφικά είδη και παιχνίδια και δέχεται παιδικά ρούχα και υποδήματα για κοριτσάκι ηλικίας 5 ετών. Συνεπώς, τα μέλη της τράπεζας χρόνου μπορούν να κερδίζουν ΤΕΜ προσφέροντας χρόνο υπηρεσίας ή προϊόντα σε άλλους και να τις ξοδεύουν λαμβάνοντας υπηρεσίες και προϊόντα από άλλους”.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας σημειώνει ότι ο πρόεδρός του καθώς και τα μέλη της διοίκησης αποδέχτηκαν την συνεργασία “ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία και δεσμεύτηκαν να ενημερώσουν τις τρίτεκνες οικογένειες που βρίσκονται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, ώστε να αποτελέσουν τους πρώτους ωφελούμενους αυτού του φιλόδοξου και στοχευμένου προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης και ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών”.