Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013 08:07

Τεράστιες καταστροφές σε θερμοκηπιακή μονάδα

Τεράστιες καταστροφές σε θερμοκηπιακή μονάδα

Τεράστιες καταστροφές σε θερμοκηπιακή μονάδα στα Φιλιατρά άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος που χτύπησε την περιοχή το απόγευμα της Τετάρτης. Από ένα θερμοκήπιο 3 στρεμμάτων το 1,5 στρέμμα καταστράφηκε ολοσχερώς, αφού όχι μόνο σκίστηκαν τα πλαστικά και λύγισαν τα σίδερα, αλλά ξεριζώθηκαν από το έδαφος που είχαν θεμελιωθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάποια σημεία οι κολόνες του θερμοκηπίου έχουν σηκωθεί μέχρι και 2 μέτρα από το έδαφος, ενώ σε κάποια άλλα η οροφή έχει ακουμπήσει στο έδαφος. 

Ο παραγωγός Γιάννης Λυκκουνός είναι σε απόγνωση καθώς μέσα σε λίγα λεπτά είδε να καταστρέφεται, ενώ πριν λίγες μέρες είχε δοκιμαστεί και πάλι από την μανία της φύσης, αφού το ίδιο θερμοκήπιο είχε πλημμυρίσει από την πολύ δυνατή βροχόπτωση που είχε πλήξει την περιοχή. Μόνη του ελπίδα να υπάρξει άμεση αποζημίωση ώστε να μπορέσει να ξαναστήσει το θερμοκήπιό του και να συνεχίσει τον αγώνα της καλλιέργειας... Ο ίδιος μας μίλησε για ένα πρωτοφανές φαινόμενο το οποίο δεν έχει ξαναδεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ηταν περίπου 5.30 με 6 παρά 20 το απόγευμα, όταν η γυναίκα μου είχε βγει έξω από το σπίτι και μου είπε έλα να ακούσεις ένα δυνατό θόρυβο. Οταν βγήκα άκουσα ένα θόρυβο, υπήρχε ένας δυνατός αέρας και ένα πράγμα αλλόκοτο, οι ελιές ακουμπούσαν στο έδαφος, το σκυλί που ήταν δίπλα στο θερμοκήπιο ήταν στον αέρα, στην κυριολεξία πετούσε και το κρατούσε η αλυσίδα με την οποία ήταν δεμένο. Οταν κόπασε μετά από λίγο, είδα ότι το μισό θερμοκήπιο από τα 3 στρέμματα που είναι είχε καταστραφεί, άλλο το είχε σηκώσει στον αέρα, άλλο το είχε ισοπεδώσει, το είχε κάνει κουλούρα. Το εκπληκτικό είναι ότι λίγο πιο πέρα ήταν κλαδιά από ελιές που είχα ραβδίσει και τα οποία δεν μετακινήθηκαν καθόλου. Ο ανεμοστρόβιλος έπεσε ακριβώς πάνω στο θερμοκήπιο, ενώ άκουσα ότι και μέσα στην πόλη σήκωσε κάποιους κάδους από ένα συνεργείο. Η ζημιά που έπαθα είναι μεγάλη. Αυτό το θερμοκήπιο στοιχίζει περίπου 18.000 το στρέμμα, πώς θα μπορέσω να το ξαναφτιάξω εγώ; Θα πρέπει ο ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ να κινηθούν άμεσα. Πώς να σταθεί πάλι το θερμοκήπιο αν δεν στηριχτούμε, αν δεν στηριχτούμε άμεσα και όχι μετά από 2 χρόνια που δίνουν την αποζημίωση τα ΠΣΕΑ. Επίσης έχει χαθεί όλη η καλλιέργεια, αυτή πώς θα αποζημιωθεί; Με τέτοιες ζημιές πώς μπορεί να συνεχίσει ένας παραγωγός, αλλά ως συνήθως δεν νοιάζεται κανείς για το πώς θα τα βγάλει πέρα».

Στην περιοχή, που είναι βορειοανατολικά των Φιλιατρών, βρέθηκε και ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος επισημαίνοντας την συχνή εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα στην περιοχή: «Κατά μια εκτίμηση φαίνεται ότι η κλιματική αλλαγή έχει παίξει σημαντικό ρόλο, καθώς δεν είχαμε παλιότερα τόσο συχνά ακραία φαινόμενα, δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Τώρα μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα είναι η τρίτη φορά που έχουμε ακραία φαινόμενα με ισχυρούς ανέμους και πλημμύρες και είναι η 6η θερμοκηπιακή μονάδα της περιοχής που πλήττεται παθαίνοντας μεγάλες ζημιές».

 

Κ.Μπ.