Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 08:12

Βίκυ Γεωργοπούλου: Για την ενίσχυση της εκπαίδευσης παιδιών τσιγγάνων και αλλοδαπών

Γράφτηκε από την
Βίκυ Γεωργοπούλου: Για την ενίσχυση της εκπαίδευσης παιδιών τσιγγάνων και αλλοδαπών

"Δεν είναι το πρόβλημα οι Ρομά ή οι αλλοδαποί, το θέμα είναι ο τρόπος που τους προσεγγίζουμε, η νοοτροπία που έχουμε απέναντί τους - και αυτό θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε φέρνοντας σε επαφή την τοπική κοινωνία με τους Ρομά". Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στην "Ε" η συντονίστρια του προγράμματος "Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά" του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ξεκίνησε τη δράση του από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου και στη Μεσσηνία.

Η Βίκυ Γεωργοπούλου είναι η συντονίστρια του προγράμματος στο νομό αλλά και σε ό,τι αφορά τα νηπιαγωγεία της Καλαμάτας και των γύρω περιοχών, καθώς και της Μεσσήνης, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός τσιγγάνων. Αντίστοιχη συντονίστρια υπάρχει και για τα δημοτικά, η Σοφία Κατσίποδα.

Ποιος είναι όμως ο στόχος αυτού του προγράμματος που λειτουργεί από το 2007 σε άλλες περιοχές της χώρας; "Μέσα από το πρόγραμμα θέλουμε ουσιαστικά να αντιμετωπίσουμε κάποια αντιρατσιστική νοοτροπία, πράγμα που είναι πάρα πολύ δύσκολο", αναφέρει η Β. Γεωργοπούλου. Ο τρόπος για να το επιτύχουν είναι "να πηγαίνουμε στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία και να προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε τη μαθητική διαρροή, τόσο για τους Ρομά, όσο και για τους αλλοδαπούς". Για να καταπολεμήσουν φαινόμενα όπως να εγγράφονται παιδιά στην αρχή της σχολικής χρονιάς και μετά να μην παρουσιάζονται ξανά, "φροντίζουμε να παράσχουμε κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, αλλά και να εμπλουτίζουμε τη σχολική βιβλιοθήκη σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ)".

Μέχρι τώρα οι δύο συντονίστριες έχουν κάνει επισκέψεις σε σχολεία και έχουν καταγράψει κάποια πρώτα στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των τσιγγανόπουλων που είναι εγγεγραμμένα και πόσα από αυτά τα παιδιά πηγαίνουν κανονικά σχολείο.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

"Εχουμε πλέον το προφίλ κάθε σχολείου, ώστε να φτιάξουμε το προφίλ για κάθε μαθητή με περιγραφή και αξιολόγηση, ενώ κάνουμε κάθε εβδομάδα επισκέψεις σε καταυλισμούς για να βρούμε κι άλλες οικογένειες που τυχόν δεν στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο", αναφέρει. Παράλληλα λέει ότι "φροντίζουμε και για την ευαισθητοποίηση του κόσμου, γιατί από δω και πέρα θα κάνουμε και εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας. Ηδη έχουμε συναντηθεί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Πολίτη και συνεννοηθήκαμε ότι κάποια στιγμή θα κάνουμε μια γιορτή ή ένα μπαζάρ, ώστε να έρθουν κοντά γονείς Ρομά και μη Ρομά". Επίσης, στις σκέψεις τους είναι και η λειτουργία μιας σχολής γονέων όπου εκεί γονείς τσιγγανόπουλων και μη, θα μπορούν να έρθουν σε επαφή και να μοιραστούν κοινούς προβληματισμούς.

Τι βλέπει όμως από την μέχρι τώρα εμπειρία της μέσα στα σχολεία; "Υπάρχουν παιδιά Ρομά που μένουν σε σπίτια και είναι καθαρά, περιποιημένα. Αυτά τα παιδιά τα συναντάμε σε οικισμούς στα Αρφαρά, Σπερχογεία, Θουρία στον Αρι ή μέσα στην Καλαμάτα. Υπάρχουν όμως και αυτά που μένουν σε καταυλισμούς, όπως στην Αγ. Τριάδα, όπου εκεί είναι πολύ δύσκολα και η κατάσταση από άποψη υγιεινής είναι απαράδεκτη".

Στο πλαίσιο των επισκέψεων σε καταυλισμούς όπως αυτός της Αγ. Τριάδας, οι συντονίστριες προσπαθούν να ενθαρρύνουν τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Ομως, "μας λένε και οι ίδιοι ότι χρειάζονται οικονομική βοήθεια και εμβολιασμούς, για το οποίο έχουμε φροντίσει να γίνουν στο Κοινωνικό Ιατρείο".

Λέει ακόμη ότι "για παράδειγμα στη Θουρία είναι εξαιρετική η συνεργασία με τα παιδιά Ρομά και σε όλα τα σχολεία του Δήμου Καλαμάτας που έχω πάει - στη Μεσσήνη όμως υπάρχει πρόβλημα προσαρμογής: Φοβούνται, κλαίνε ή δεν έρχονται σχολείο".

Παρατηρεί επίσης ότι πολλά τσιγγανόπουλα εγγράφονται στο σχολείο στις αρχές της χρονιάς, αλλά παραμένουν περίπου τα μισά. "Από την έρευνα που έχω κάνει, τα μισά από τα εγγεγραμμένα φοιτούν - αυτά που φοιτούν είναι αυτά που μένουν κανονικά σε σπίτια, που είναι αξιοπρεπής οι συνθήκες διαβίωσής τους, συγκριτικά πάντα με τον τρόπο ζωής σε ένα καταυλισμό στην Αγία Τριάδα ή στην Μπιρμπίτα, όπου δεν υπάρχει ούτε καθαριότητα, ούτε υγιεινή, ούτε τίποτα".

 

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η Β. Γεωργοπούλου αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις που αναπτύσσει το πρόγραμμα σε κάθε τοπική κοινωνία. "Μια από τις δράσεις μας είναι η ενίσχυση της πρόσβασης και φοίτησης στην προσχολική αγωγή, το κάνουμε με τις επισκέψεις στα σχολεία και επισκέψεις σε οικισμούς, καταυλισμούς, με ενδοσχολικές παρεμβάσεις για την σχολική ένταξη και υποστήριξη της τακτικής φοίτησης". Για παράδειγμα αναφέρει ότι "στα νηπιαγωγεία έχουμε εμψυχωτικές δραστηριότητες - π.χ. με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, με εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, που γίνονται είτε σε καταυλισμούς, είτε μέσα σε σχολεία". Επίσης αναζητούν χορηγούς, "ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε εθελοντικά, είτε με εμβολιασμούς, είτε με δωρεές βιβλίων και υλικά που προσφέρει και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο".

Επιπρόσθετα "στα δημοτικά υπάρχουν τα φροντιστηριακά τμήματα για να πηγαίνουν τα παιδιά που δυσκολεύονται με τα ελληνικά και στο διάβασμα γιατί οι γονείς τους δεν έχουν μόρφωση και δεν μπορούν να βοηθήσουν στο σπίτι. Αλλη δράση είναι "η ενίσχυση της πρόσβασης στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, για παράδειγμα στην Αγία Τριάδα που μίλησα εγώ με τους γονείς, θέλουν να φτιάξουν δικό τους σύλλογο και να μπορέσουν να μάθουν κάτι". Υπάρχει ακόμη "επιμορφωτική υποστήριξη των εκπαιδευτικών και θα ξεκινήσει με την νέα χρονιά, όπως έχουμε συνεννοηθεί με την σχολική σύμβουλο κ. Σαραντοπούλου, για να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα και να ενημερώσουμε τους εκπαιδευτικούς και στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά".

Επίσςη, στο πλαίσιο του προγράμματος παρέχεται "ψυχοκοινωνική στήριξη με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, τους οποίους επιλέγει από την περιοχή το πανεπιστήμιο και πηγαίνουν κι ενισχύουν τα παιδιά, το Γενάρη θα βγει η προκήρυξη για τη Μεσσηνία". Μια ακόμα σημαντική δράση είναι η σύνδεση σχολείου - οικογένειας - κοινωνίας, "με αυτές τις γιορτές που θέλουμε να κάνουμε και να γνωριστούν Ρομά και μη Ρομά".

Η Βίκυ Γεωργοπούλου σημειώνει τέλος ότι στο πλαίσιο του προγράμματος συμπεριλαμβάνεται και η αξιολόγηση της πορείας του, "με αποτύπωση της πλήρους εικόνας των εκπαιδευτικών μέσα από τα σχολεία ή εμάς, καθώς και η δημοσιότητα της δραστηριότητάς μας"

 

 


NEWSLETTER