Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013 07:55

Αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα πυρηνελαιουργεία

Αποπνικτική ατμόσφαιρα από τα πυρηνελαιουργεία

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά από την λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται έντονα για αυτή την κατάσταση.

Χθες στην περιοχή της ΒΙΠΕ βρέθηκε ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης με δημοτικούς συμβούλους επισημαίνοντας την ανάγκη να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από τις επιχειρήσεις, ώστε να μην δημιουργούν όχληση στους κατοίκους της περιοχής. Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι εναντίον των επιχειρηματιών, όμως είπε πως πρέπει να μπουν ειδικά φίλτρα για να μην υπάρχει όχληση και πρόσθεσε πως φέτος δεν έχουν μπει όργανα  από την Περιφέρεια για να γίνονται μετρήσεις, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα.

Χαρακτηριστικά ο κ. Μπάμης ανέφερε: «Βλέπετε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που μας έχει απασχολήσει από την αρχή της θητείας μας. Οι επιχειρηματίες έχουν περιβαλλοντικούς όρους μετά τις παρεμβάσεις, όμως φαίνεται ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Σαν δήμος έχουμε κάνει ενέργειες, έχουμε αναθέσει μελέτες σε περιβαλλοντολόγους, έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σκοπός μας δεν είναι να κλείσουμε τις επιχειρήσεις. Πρέπει να το καταλάβουν και οι επιχειρηματίες. Μέτρα διοικητικά δεν μπορεί να επιβάλει ο δήμος, αλλά μόνο η Περιφέρεια, με την οποία έχουμε επικοινωνήσει, αλλά φέτος δεν έχουμε βάλει όργανα μέτρησης, γιατί δεν έχουν την δυνατότητα. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, οι άνθρωποι έχουν σοβαρό πρόβλημα, πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε, δεν φτάνει οι επιχειρηματίες να εξυπηρετούν μόνο τις επιχειρήσεις τους, αλλά πρώτα είναι ο άνθρωπος». Για να συμπληρώσει ότι υπάρχει μέθοδος που έχει προταθεί από περιβαλλοντολόγο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Τσουκαλεΐκων Απόστολος Μπάρδης τόνισε: «Μπορεί αυτό που βγαίνει να μην είναι ρυπογόνο, αλλά δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Είχαν πει πέρυσι ότι 2-3 ώρες που θα φυσά ο αέρας προς τα χωριά θα σταματάγανε, δεν σταματήσαμε όμως ποτέ να πάρουμε λίγο ανάσα. Οταν φυσά προς τα χωριά δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε και να σταθούμε από την βρώμα».

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Δημητρακόπουλος επισήμανε ότι πρέπει και οι επιχειρήσεις να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, συμπληρώνοντας ότι οι επιχειρήσεις είναι επιδοτούμενες και δεν γίνεται να αρνούνται να πάρουν όλα αυτά τα αναγκαία μέτρα που είναι επιδοτούμενα ώστε να πάρουν τα καινούργια φίλτρα που θα υδροποιείται το μεγαλύτερο κομμάτι που βγαίνει αυτή τη στιγμή στον αέρα. 

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δαβίλας επισήμανε ότι κάτι πρέπει να γίνει και δεν μπορεί να θυσιάζεται η υγεία μπροστά στο χρήμα.

Ο αντιδήμαρχος Λεωνίδας Φίλος σημείωσε πως δεν είναι κατά των επιχειρηματιών, αλλά είναι κατά "όταν το επιχειρώ δημιουργεί κοινωνικό, περιβαλλοντικό πρόβλημα. Οι δημότες καθημερινά διαμαρτύρονται για αυτή την κατάσταση, για αυτό και θα πρέπει να παρθούν κάποια πρόσθετα μέτρα".

 

Κ.Μπ.