Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024 21:58

Αθαν. Κατσής - Πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: "Περισσότερη σύνδεση με την αγορά εργασίας"

Αθαν. Κατσής - Πρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: "Περισσότερη σύνδεση με την αγορά εργασίας"

 

 

 

“Οφείλουμε να δουλέψουμε περισσότερο για την σύνδεση με την αγορά εργασίας αλλά και την εξωστρέφεια των φοιτητών και φοιτητριών μέσω προγραμμάτων Erasmus” αναφέρει μεταξύ άλλων μιλώντας στο “Π” ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Κατσής. Παράλληλα αναφέρεται στις προτεραιότητες και τα προσεχή πλάνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με το βλέμμα στο μέλλον.

Αναλυτικά σημειώνει:

- Ψηφίστηκε πρόσφατα το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Αυτή η εξέλιξη θα αποτελέσει πρόβλημα ή ευκαιρία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση;

“Δεν είναι ξεκάθαρη η εξέλιξη της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας. Μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την παρουσία στη χώρα μας ακαδημαϊκών φορέων πολύ υψηλού κύρους αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω και το ενδεχόμενο να έρθουν πανεπιστήμια με βασικό γνώμονα το κέρδος και την «αλίευση» φοιτητών που δεν επιτυγχάνουν στις πανελλαδικές εξετάσεις”.

 

- Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κινδυνεύει;  Σε τι βαθμό θα πληγεί από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια;

“Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ασφαλώς θα επηρεαστεί από την παρουσία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αναμένουμε μείωση των εισακτέων σε κάποια τμήματα. Παρόλα αυτά, επισημαίνω ότι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει «γεμάτα» Τμήματα με πολλούς  φοιτητές και φοιτήτριες. Επομένως, σε πρώτη φάση η δυνητική μείωση των εισακτέων δεν αναμένεται να μας επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό”.

 

- Τι χρειάζεται να γίνει ώστε τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να γίνουν ελκυστικότερα για τους αποφοίτους λυκείων;

“Οφείλουμε να δουλέψουμε περισσότερο για την σύνδεση με την αγορά εργασίας αλλά και την εξωστρέφεια των φοιτητών και φοιτητριών μέσω προγραμμάτων Erasmus. Είναι κάτι που το αναπτύσσουμε συστηματικά. Παράλληλα, η Πολιτεία οφείλει να απονείμει σε αρκετά Τμήματα τα ανάλογα επαγγελματικά δικαιώματα. Αποτελεί διαχρονικό αίτημα των Πανεπιστημίων”.

- Η διασπορά του Πανεπιστήμιου σε όλη τη γεωγραφική Πελοπόννησο από κάποιους θεωρείται πρόβλημα. Συμμερίζεστε τη συγκεκριμένη άποψη;

“Όχι, δεν τη συμμερίζομαι. Η Πελοπόννησος δεν έχει μεγάλες πόλεις ώστε μόνο μία να μπορεί να «σηκώσει» ένα πανεπιστήμιο 22 τμημάτων. Αντιθέτως, κάθε πόλη συνεισφέρει και συμβάλλει με τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά. Εξ άλλου πολλά Πανεπιστήμια έχουν παρόμοια ή και μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά. Η τεχνολογία έχει λύσει πολλά από αυτά τα θέματα”.

 

- Η σύνδεση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία παραμένει ένα διαρκές ζητούμενο. Τι νομίζετε ότι χρειάζεται για να υπάρξει εμβάθυνση αυτής της σχέσης;

“Έχουν γίνει πολλά βήματα ιδίως στη σύνδεση με τις παραγωγικές δυνάμεις της Πελοποννήσου όπως Επιμελητήρια, αθλητικούς φορείς αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση. Το επόμενο βήμα που επιχειρούμε είναι η διασύνδεση της παραγόμενης γνώσης στο Πανεπιστήμιο με την τοπική επιχειρηματικότητα. Το όφελος θα είναι σημαντικό για όλους τους εμπλεκόμενους”.

- Τι θα ζητούσατε από τις τοπικές εξουσίες ώστε να υπάρξει ουσιαστική στήριξη και συνεργασία με το Πανεπιστήμιο;

“Ζητώ στήριξη σε φοιτητοκεντρικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, σε κάποιες πόλεις καταργήθηκαν οι αστικές λεωφορειακές συνδέσεις από και προς το Πανεπιστήμιο ύστερα από πιέσεις τοπικών επαγγελματιών. Τούτο, υπονομεύει την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας και την μακροπρόθεσμη προοπτική του Πανεπιστημίου στις συγκεκριμένες πόλεις. Από την άλλη πλευρά, σε κάποιες άλλες πόλεις έχουμε πολύ καλή εξυπηρέτηση κάτι πολύ σημαντικό”.

[Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο 3ο τεύχος του περιοδικού Περισκόπιο]