Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 07:42

Μετεωρολογικός σταθμός στον Αγιο Δημήτριο Μάνης

Μετεωρολογικός σταθμός στον Αγιο Δημήτριο Μάνης

Τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της Καρδαμύλης, αλλά και τη δυνατότητα πρόγνωσής τους, δίνει από την Πρωτοχρονιά -στο γνωστό δικτυακό τόπο meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)- ο νέος μετεωρολογικός σταθμός που έχει εγκατασταθεί στον Αγιο Δημήτριο, μερικά χιλιόμετρα νότια του Αγίου Νικολάου.

Ο σταθμός -που υπάγεται στο δίκτυο του ΕΑΑ- βρίσκεται εγκατεστημένος στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα «Asteria & Ιlios», του Γιώργου Μουτζούρη, μετά από πρωτοβουλία του γιου του, γιατρού Ηλία Μουτζούρη.

Οπως είπε στην «Ε» ο τελευταίος, η σκέψη για την εγκατάσταση του σταθμού τού δημιουργήθηκε μετά από την διαπίστωση ότι σε ολόκληρη την περιοχή της Μάνης δεν υπήρχε κανένας σταθμός, που να καταγράφει τα μετεωρολογικά δεδομένα, έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί μια βάση, τα στοιχεία της οποίας θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν επιστημονικά.

«Ηρθα σε επικοινωνία με τον τον Κώστα Λαγουβάρδο, ερευνητή του Εθνικού Aστεροσκοπείου Αθηνών, του διατύπωσα την πρότασή μου και αυτός συμφώνησε. Με καθοδήγησε ως προς την προμήθεια και την εγκατάσταση του κατάλληλου εξοπλισμού, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, στο χώρο που λειτουργεί η επιχείρηση με τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα του πατέρα μου» δήλωσε στην «Ε» ο Ηλ. Μουτζούρης.

Παράλληλα, συμπλήρωσε, «οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον, μέσα από το meteo.gr να έχουν άμεση πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στις καιρικές συνθήκες -τις επικρατούσες, αλλά στην πρόγνωσή τους- στην ευρύτερη περιοχή της Καρδαμύλης».

Ο κόμβος meteo.gr, όπως αναφέρεται στην εν λόγω ιστοσελίδα ξεκίνησε την λειτουργία του τον Ιούνιο του 2001 και αποτελεί την ελληνική και απλουστευμένη έκδοση της ήδη υπάρχουσας σελίδας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (http://www.noa.gr/forecast) και περιλαμβάνει προγνώσεις για συνολικά περίπου 500 περιοχές και πόλεις της χώρας μας.