Σάββατο, 05 Ιουλίου 2014 10:14

Κατάληψη στη Φοιτητική Εστία Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Κατάληψη στη Φοιτητική Εστία Καλαμάτας

Κατάληψη στη Φοιτητική Εστία Καλαμάτας πραγματοποιούν από χθες το μεσημέρι, οι φοιτητές του ΤΕΙ Πελοποννήσου στην πόλη, αντιδρώντας στο νέο κανονισμό της Εστίας.

Σύμφωνα με κριτήριο του κανονισμού θα πρέπει να έχουν περάσει το 80% των μαθημάτων για να παραμείνουν στην Εστία και την επόμενη χρονιά. Με το συγκεκριμένο κριτήριο κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Εστίας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση και η αδυναμία των οικογενειών τους, να πληρώσουν ενοίκιο για να τους σπουδάσουν.
Οι φοιτητές - οικότροφοι και μέλη των σπουδαστικών συλλόγων του ΤΕΙ  που διαφωνούν, προχώρησαν σε κατάληψη και αρνούνται να παραδώσουν τα κλειδιά.
Νωρίτερα είχαν προχωρήσει σε κατάληψη του γραφείου του πρύτανη του ΤΕΙ Πελοποννήσου Δημήτρη Βελισσαρίου και εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν και συζήτησαν με τον αντιπρύτανη Γιάννη Δημόπουλο (ο κ. Βελισσαρίου απουσίαζε). Οι εξηγήσεις του αντιπρύτανη δεν τους ικανοποίησαν και προχώρησαν σε κατάληψη της Εστίας. Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που πήραν, το ζήτημα πρέπει να τεθεί και να συζητηθεί στην Εφορεία της Εστίας, η οποία προγραμματίζει να συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη. Αύριο, όμως, τα παιδιά πρέπει να αδειάσουν τα δωμάτιά τους και να παραδώσουν τα κλειδιά. Γι’ αυτό και όπως μας ενημέρωσαν προχώρησαν στην κατάληψη και στην απόφασή τους να μην παραδώσουν τα κλειδιά.
Από τους φοιτητές που μετέχουν στις κινητοποιήσεις, ο Γιάννης Λαμπίρης - μέλος της Συγκλήτου και του Σπουδαστικού Συλλόγου της ΣΤΕΓ, παρατήρησε στην "Ε" ότι «με το νέο κανονισμό της Φοιτητικής Εστίας οι υποψήφιοι οικότροφοι εισάγονται, εκτός των άλλων, και με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια» και διευκρίνισε: «Για να μπορείς να μπεις στην Εστία, θα πρέπει να έχεις περάσει το 80% των μαθημάτων. Και αν είσαι πρωτοετής να έχεις καλό βαθμό εισαγωγής». Τόνισε ότι εκτιμούν πως «γίνεται κολεγιοποίηση του ιδρύματος και με αυτά τα κριτήρια η Εστία χάνει τον κοινωνικό της χαρακτήρα και αποκτά υφή υποτροφίας». Επεσήμανε ότι «πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακαδημαϊκά κριτήρια» και ανέφερε πως «ο νέος κανονισμός δεν προβλέπει ποσοστό για τους πρωτοετείς φοιτητές. Αν καλυφθεί από μας το κριτήριο του 80% των μαθημάτων, δεν μπαίνει κανένας πρωτοετής. Αν πάλι κανένας από μας δεν καλύψει το


NEWSLETTER