Τετάρτη, 24 Σεπτεμβρίου 2014 08:29

ΤΕΙ Πελοποννήσου: Ομάδα γευσιγνωσίας βρώσιμης ελιάς

Ομάδα γευσιγνωσίας και της βρώσιμης ελιάς ετοιμάζεται να δημιουργήσει το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του ΤΕΙ Πελοποννήσου.

Αυτό τονίστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου από την υπεύθυνη Ποιότητας και Επικοινωνίας του Εργαστηρίου Ιωάννα Μηλιώνη και τον επιστημονικό σύμβουλο Βασίλη Δημόπουλο. Ανακοινώθηκε ότι από τις 26 έως τις 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται σεμινάριο εκπαίδευσης στο ΤΕΙ για τη σύσταση της συγκεκριμένης ομάδας.

Στη συνέντευξη παρέστησαν και τα μέλη της ομάδας γευσιγνωσίας ελαιολάδου Αλέξανδρος Δραγώνας και Βελούδω Βελισσάρη.

Η κ. Μηλιώνη παρατήρησε ότι το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας του ΤΕΙ έχει αποκτήσει το πιστοποιητικό πιστοποίησης ISO 17025 από το ΕΣΥΔ (Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης) και μπορεί να εκδίδει επίσημες εκθέσεις γευσιγνωστικής αξιολόγησης. Επεσήμανε πως είναι το μοναδικό εργαστήρι γευσιγνωσίας που έχει αναγνώριση από τον οργανισμό American Oil Chemist’s Society. Ενημέρωσε, επίσης, ότι τη φετινή χρονιά ο Κώστας Τσορώνης - μέλος της ομάδας γευσιγνωσίας ελαιολάδου εκπαιδεύτηκε με 4μηνη υποτροφία στο πανεπιστήμιο Χαέν της Ισπανίας.

Ο Β. Δημόπουλος ενημέρωσε πως μαζί με την κ. Μηλιώνη πήγαν στη Μαδρίτη με τη συνδρομή του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, για την επέκταση της δράσης τους και στη βρώσιμη ελιά. Σημείωσε ότι επιδίωξή τους είναι να στηρίξουν την ελιά Καλαμών και το ΠΟΠ του προϊόντος. Παρατήρησε πως για το σεμινάριο της βρώσιμης ελιάς απευθύνθηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για στήριξη, αλλά δεν πήραν απάντηση, ενώ σημείωσε ότι βοηθούν πολύ το Εργαστήριο οι ιδιωτικές εταιρείες.

Ο Αλ. Δραγώνας είπε ότι η διαπίστευση που πήρε το Εργαστήριο του ΤΕΙ «είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου». Και παρατήρησε πως «ίσως είναι και πιο σημαντικό αυτό που γίνεται για τη βρώσιμη ελιά». Επεσήμανε ότι η «ελιά Καλαμών της Μεσσηνίας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ήρθε η ώρα να τα αναδείξουμε».

Η Β. Βελισσάρη ανέφερε ότι αγαπά το ελαιόλαδο και την ελιά Καλαμών και σημείωσε πως στόχος τους είναι «να βελτιωθεί το προϊόν και να αποκτήσει την αξία που πρέπει».

Η ενημέρωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του εντύπου με τα χαρακτηριστικά που καταγράφονται και αξιολογούνται στη γευσιγνωσία έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Γ.Σ.