Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2015 19:20

«Οχι άλλο κάρβουνο» στην Κυπαρισσία

«Οχι άλλο κάρβουνο» στην Κυπαρισσία

Κάτοικοι της Τριφυλίας ζητούν έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε το Σαββατοκύριακο από τις εφημερίδες της Μεσσηνίας «Ελευθερία» και «Θάρρος» ότι προωθείται στην περιοχή Κυπαρισσίας η λειτουργία λιγνιτωρυχείου και, μάλιστα, ότι έχει τεθεί -εδώ και δυόμιση μήνες- σε δημόσια διαβούλευση, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εξόρυξη λιγνίτη μέσα στα σπίτια μας και τη γη μας, χωρίς κανένας από τη δημοτική αρχή Τριφυλίας (δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, γενικός γραμματέας, δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης) να έχουν ενημερώσει κανέναν από εμάς.

Τη Δευτέρα 2-2-2015 αιτηθήκαμε προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας και τον δήμαρχο Τριφυλίας την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με ένα και μοναδικό εξαιρετικώς κατεπείγον θέμα: 

«Αναλυτική ενημέρωση από τη δημοτική αρχή Τριφυλίας για την προωθούμενη λειτουργία λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κυπαρισσίας μέσα στα σπίτια, αναλυτική ενημέρωση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εδώ και δυόμιση μήνες έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου (λήγει την Πέμπτη η διαβούλευση για το κοινό, και δεν υπάρχει χρόνος για αδιαφορία και αδράνεια), συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του εν λόγω θέματος, με την ακρόαση των απόψεών μας, λήψη απόφασης ενάντια στη λειτουργία λιγνιτωρυχείου και την εξόρυξη λιγνίτη μέσα στα σπίτια μας, τις περιουσίες μας, τις καλλιέργειές μας, τις δραστηριότητές μας, και έκφραση αρνητικής γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στη δημόσια διαβούλευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Είμαστε μόνιμοι κάτοικοι, επαγγελματίες, αγρότες, ιδιοκτήτες γης, φίλοι και επισκέπτες της περιοχής στην οποία προωθείται η λειτουργία λιγνιτωρυχείου. 

Στις εφημερίδες διαβάσαμε το Σαββατοκύριακο για αυτή την καταστροφική εξέλιξη, για την οποία κανένας μας δεν είχε λάβει γνώση και κανένας μας δεν είχε ενημερωθεί από τη δημοτική αρχή Τριφυλίας, που όφειλε και οφείλει να υπερασπίζεται και να προασπίζει το δημόσιο συμφέρον από το ιδιωτικό, οικονομικών ή επιχειρηματικών παραγόντων. 

Εδώ και δυόμιση μήνες έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η οποία λήγει στις 5 Φεβρουαρίου (την Πέμπτη δηλαδή), από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για λιγνιτωρυχείο στην περιοχή μας, αλλά από τη δημοτική αρχή Τριφυλίας κανένας δε νοιάστηκε, κανένας δε μας ενημέρωσε, κανείς από τη δημοτική αρχή Τριφυλίας δεν έκανε ή δεν είπε κάτι επί αυτού, το παραμικρό έστω. 

Περίεργο δεν είναι;

Κανένας από τους πολιτικούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν μας έχει ενημερώσει. Κανένας από τους αντιπεριφερειάρχες, κανένας από τους περιφερειακούς συμβούλους δεν έχει πει ούτε λέξη. Η δημόσια διαβούλευση λήγει.

Περίεργο δεν είναι;

Κανένα πολιτικό κόμμα και κανένας πολιτικός, βουλευτής ή πολιτευτής, δεν έχει αναφέρει τίποτα γι’ αυτό.

Περίεργο δεν είναι;

Ζητάμε από τον δήμαρχο Τριφυλίας, την δημοτική αρχή Τριφυλίας, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και όλους τους δημοτικούς συμβούλους Τριφυλίας να πάρουν δημόσια θέση.

Ζητάμε από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τους αντιπεριφερειάρχες, τους περιφερειακούς συμβούλους Μεσσηνίας να πάρουν δημόσια θέση.

Ζητάμε από τα πολιτικά κόμματα και όλους τους υποψηφίους όλων των κομμάτων στη Μεσσηνία που πριν λίγες μέρες μας ζητούσαν την ψήφο μας, να πάρουν δημόσια θέση.

Ζητάμε από τους βουλευτές Μεσσηνίας να πάρουν δημόσια θέση. 

Ζητάμε από το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του ΤΕΕ και το Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας να πάρουν δημόσια θέση.

Ζητάμε από επιστημονικούς, επαγγελματικούς, παραγωγικούς συνδικαλιστικούς φορείς και συλλόγους και κοινωνικές οργανώσεις στην Κυπαρισσία, τον Δήμο Τριφυλίας και τη Μεσσηνία να πάρουν δημόσια θέση.

Ζητάμε από όλους τους κατοίκους της Κυπαρισσίας, του Δήμου Τριφυλίας και ευρύτερα της Μεσσηνίας να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα μας για τη ζωή μας, για το μέλλον των παιδιών μας, για τα σπίτια, τις περιουσίες και δραστηριότητές μας, για τις καλλιέργειές μας, για το φυσικό περιβάλλον.

Ζητάμε από όλες και όλους να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας και όλοι μαζί να πούμε το Μεγάλο "Οχι" στην εξόρυξη λιγνίτη στην περιοχή της Κυπαρισσίας. Να πούμε όλοι μαζί το Μεγάλο "Οχι" στην καταστροφή.

Οχι άλλο κάρβουνο - Οχι στο θάψιμο της περιοχής Κυπαρισσίας.

 

Κάτοικοι, επαγγελματίες, αγρότες,  ιδιοκτήτες γης, φίλοι και επισκέπτες  των οικισμών Μύλων, Μαύρης Λίμνας  (Πλετσέικα), Καρτελά, Μεμί, Κάτω Μπλεμενιάνων  της Δημοτικής Κοινότητας Κυπαρισσίας  και της Τοπικής Κοινότητας Βρυσών  Δ.Ε. Κυπαρισσίας

Η ΑΙΤΗΣΗ 

Στην πρωτοκολλημένη αίτηση που κατατέθηκε  τη Δευτέρα στον Δήμο Τριφυλίας, για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι αιτούντες επικαλούνται:

«• Το δικαίωμά μας στη ζωή, την προστασία της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας, την υπεράσπιση των σπιτιών, περιουσιών και δραστηριοτήτων μας, τη διασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών μας και την προστασία του περιβάλλοντος.

• Το Σύνταγμα και τους νόμους τους κράτους.

• Τη διαφάνεια και τη νομιμότητα. 

• Το δικαίωμά μας να γνωρίζουμε ό,τι αφορά τη ζωή μας, τον τόπο μας, τη γη μας και το φυσικό μας περιβάλλον.

• Το αναφαίρετο δημοκρατικό μας δικαίωμα, που έχει κατακτηθεί με αγώνες, να παρεμβαίνουμε, να διαμαρτυρόμαστε, να παλεύουμε για την υπεράσπιση της ζωής μας και του μέλλοντος των παιδιών μας, να διεκδικούμε και να απαιτούμε για την ποιότητα της ζωή μας». 

Η αίτηση απευθύνεται στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και στον δήμαρχο Τριφυλίας, ενώ ζητείται να κοινοποιηθεί -από τις υπηρεσίες του δήμου- στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και όλους τους δημοτικούς συμβούλους Τριφυλίας, καθώς και στους προέδρους, τοπικούς συμβούλους και εκπροσώπους Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Κυπαρισσίας.