Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015 08:28

Μετά τα πλατάνια και τους φοίνικες: Ξεραίνονται και τα πεύκα στην Αρτέμιδος

Μετά τα πλατάνια και τους φοίνικες: Ξεραίνονται και τα πεύκα στην Αρτέμιδος

Πεύκα έχουν αρχίσει να ξεραίνονται, ενώ άλλα έχουν προσβληθεί από την πιτυοκάμπια, την πευκοκάμπια, στην Αρτέμιδος, δίπλα στο Νέδοντα, από τη γέφυρα της Λεΐκων μέχρι και το ύψος περίπου της στάσης του Αστικού ΚΤΕΛ.

Την εικόνα αυτή με τα πεύκα που κινδυνεύουν, μας επεσήμαναν αναγνώστες μας που περπατούν συχνά στη συγκεκριμένη διαδρομή της Καλαμάτας.

Από το δήμο μας ενημέρωσαν ότι για την εικόνα με τα ξεραμένα -σε μεγάλο τμήμα τους- πεύκα που συναντάται στη νότια, κοντά στη γέφυρα της Λεΐκων, δεν είχαν γνώση. Ομως, μας επιβεβαίωσαν την προσβολή από την κάμπια του πεύκου, που είναι εμφανής με την εικόνα από φωλιές του εντόμου, που μοιάζουν να είναι από βαμβάκι.

Για την εικόνα των ξεραμένων πεύκων μας είπαν ότι έχει παρατηρηθεί σε πεύκα στο Κάστρο και στην εκκλησία των Λεΐκων και δείγματα έχουν σταλεί στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Ομως, στο Μπενάκειο δεν έχουν εντοπίσει την αιτία της ζημιάς. Πάντως, στο δήμο δε γνώριζαν αν η εικόνα των ξεραμένων πεύκων δίπλα στο Νέδοντα είναι ίδια με αυτή στο Κάστρο και τα Λέικα.

Για την προσβολή από την πιτυοκάμπια, με τις φωλιές πάνω στα πεύκα, το πρόβλημα είναι γνωστό και αντιμετωπίζεται με βιολογικό τρόπο. Ψεκάζουν στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, όπως έκαναν την περασμένη χρονιά, με βιολογικά σκευάσματα. Οι ψεκασμοί γίνονται τη συγκεκριμένη περίοδο, γιατί τότε η κάμπια βρίσκεται στην πρώτη της ηλικία. Και ο ψεκασμός έγινε 2 φορές σε διάστημα 10 ημερών. Προτιμάται η βιολογική καταπολέμηση, που μπορεί να μην έχει τα άριστα αποτελέσματα, για να μην επηρεάζονται τα πουλιά και ο υδροφόρος ορίζοντας. Αλλες φορές, ο δήμος παρεμβαίνει με το καλαθοφόρο και κόβει τις φωλιές από τα δέντρα. Και αυτό φαίνεται ότι πρέπει να γίνει και τώρα που οι φωλιές έχουν γίνει πάλι αρκετές. Η κάμπια δεν ξεραίνει τα πεύκα, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Δήμο -για να γίνει αυτό πρέπει να είναι μεγάλος ο πληθυσμός-, όμως τα έντομα τρώνε τις νεαρές πευκοβελόνες, με αποτέλεσμα η εικόνα της καταστροφής να είναι εμφανής στα πεύκα.

Γ.Σ.