Τρίτη, 17 Μαρτίου 2015 16:00

Ιδανικό το Καλάθι για αλεξίπτωτο πλαγιάς

Ιδανικό το Καλάθι για αλεξίπτωτο πλαγιάς

Η Καλαμάτα -και συγκεκριμένα το βουνό Καλάθι στην περιοχή της Ανω Βέργας, όπως και η ακτή κοντά στο "Φιλοξένια"- είναι ιδανικός τόπος για αλεξίπτωτο πλαγιάς: το γνωστό παραπέντ ή παραπέντε όπως λέγεται συνήθως.

Για το λόγο αυτό η περιοχή μας είναι ήδη πόλος έλξης για τους φίλους του ριψοκίνδυνου αυτού αθλήματος από όλη την Ελλάδα, αλλά και από διάφορα μέρη του κόσμου.

Πριν από λίγες μέρες στην παραλία του "Φιλοξένια" συναντήσαμε έναν από τους πιο έμπειρους Καλαματιανούς αθλητές του παραπέντε, τον Θανάση Φενέκο, λίγο μετά την προσγείωσή του από μια ακόμα συναρπαστική διπλή πτήση.

«Πετάμε, νιώθω ηδονή πετώντας με το αλεξίπτωτο!» μας είπε ο Θ. Φενέκος και σημείωσε: «Εδώ ξεκίνησα το παραπέντε· κάνω 25 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ο καιρός. Σήμερα δεν μπορείς να πεις με σιγουριά τι καιρό θα κάνει την επόμενη ώρα. Είναι πολύ γρήγορες οι αλλαγές του καιρού. Σήμερα που είχε συννεφιά, μπήκαμε μέσα στα σύννεφα στο Καλάθι...».

Ο έμπειρος αθλητής επεσήμανε πως «θέλει εμπειρία και προσοχή, να έχεις όργανα και -το σπουδαιότερο- ψυχραιμία». Μας ενημέρωσε ότι στην Καλαμάτα με το παραπέντε ασχολούνται γύρω στα 10 άτομα και παρατήρησε πως «η Αερολέσχη Καλαμάτας θέλει να προβάλει το μέρος». 

Σημείωσε ακόμη ότι «έρχονται εδώ από όλο τον κόσμο. Ξένοι το ήξεραν πριν το μάθω εγώ». Μας αποκάλυψε δε πως «μπορείς να πετάξεις, να πας πιο ψηλά, και να προσγειωθείς πάλι στο βουνό».

Η διαδρομή είναι πάνω από ένα τέταρτο, 16 με 17 λεπτά το πιο σύντομο. «Και είναι πιο σύντομη όταν έχει θερμικά, ζέστες μάζες αέρα που ανεβαίνουν πιο ψηλά», διευκρίνισε ο Θ. Φενέκος.

Τόνισε πως «πετάς όλο το χρόνο, αλλά το καλοκαίρι είναι ο παράδεισος. Είναι μοναδικό μέρος η Καλαμάτα». Και μας πληροφόρησε ότι «έρχονται άνθρωποι οικογενειακώς: Ο πατέρας πετάει και τα άλλα μέλη κάνουν το μπάνιο τους ή πίνουν τον καφέ τους... και συναντιούνται ξανά στην παραλία».

Μαζί του πέταξε για πρώτη φορά ο Αριστομένης Κολοκάθης, που δήλωσε ενθουσιασμένος: «Είναι σαν να είσαι σε αεροπλάνο. Ανοιξα τα χέρια μου και έκανα ό,τι πετάω» μας είπε και σχολίασε: «Ηταν γρήγορο, ήθελα να κρατήσει κι άλλο. Θα προσπαθήσω να μάθω να πετάω κι εγώ. Το προτείνω ανεπιφύλακτα, είναι ωραία, ξεχωριστή εμπειρία».

Στην παρέα ήταν και ο Γρηγόρης Δημαρέσης, που είναι "νέος" στις πτήσεις και ο οποίος δήλωσε γοητευμένος και πως θα συνεχίσει με δικό του εξοπλισμό.

Γ.Σ.