Σάββατο, 23 Μαϊος 2015 11:42

Μαθητές από την Ηλεία στο σταθμό του Συλλόγου "Αρχέλων"

Γράφτηκε από τον
Μαθητές από την Ηλεία στο σταθμό του Συλλόγου "Αρχέλων"

Μαθητές από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Αλφειούσας του Νομού Ηλείας επισκέφθηκαν χθες τον ενημερωτικό περιβαλλοντικό σταθμό του Συλλόγου "Αρχέλων" στον Αϊ-Γιαννάκη, ανοίγοντας έτσι τη νέα σεζόν των ενημερωτικών επισκέψεων για σχολεία.

Οι μικροί μαθητές ενημερώθηκαν από τους υπεύθυνους των προγραμμάτων για τη θαλάσσια χελώνα καρέτα - καρέτα, τη βιοποικοιλότητα της περιοχής αλλά και τις δράσεις του συλλόγου. Επίσης ζωγράφισαν, έπαιξαν και επισκέφθηκαν την πανέμορφη παραλία της περιοχής που πλέον έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος τόπος ωοτοκίας της καρέτα - καρέτα στη χώρα μας.

Τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς υποδέχθηκε στο σταθμό η νέα υπεύθυνη προγραμμάτων του συλλόγου για την Πελοπόννησο Πολύμνια Νεστορίδου μαζί με τους εθελοντές που ήδη έχουν φτάσει στην περιοχή. Η κ. Νεστορίδου αναφερόμενη στις δράσεις τους σημείωσε: «Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα της Πελοποννήσου στις 15 Μαΐου με πολλούς εθελοντές από διάφορα μέρη του κόσμου όπως κάθε χρόνο. Εχει ξεκινήσει και η περιβαλλοντική εκπαίδευση που γίνεται τα τελευταία χρόνια με σχολεία που έρχονται από διάφορες περιοχές. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη γιατί μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία με τα παιδιά, με παιχνίδια, δράσεις που κάνουμε στην παραλία, τις παρουσιάσεις, νομίζω ότι είναι ένας πάρα πολύ δημιουργικός τρόπος να μάθουν όλα αυτά που τους έχουν ενημερώσει οι δάσκαλοί τους και το σημαντικό είναι ότι τα παιδιά είναι πολύ ενθουσιασμένα. Κάπως έτσι μπορεί να αλλάξει το όλο σκεπτικό του κόσμου γενικότερα για το περιβάλλον, να το βλέπουμε με σεβασμό και εκτίμηση. Κάπως έτσι και στις μικρές κοινωνίες πρέπει να γίνεται, για να αποκτηθεί ένα άλλο πνεύμα για τα πολύ φλέγοντα ζητήματα του σήμερα. Στόχος είναι τα παιδιά να μάθουν για τις δράσεις μας εδώ, πληροφορίες για τη θαλάσσια χελώνα για να εκτιμήσουν ότι την έχουν στην περιοχή που ζουν. Επίσης να καλλιεργηθούν περιβαλλοντικά για όλα τα ζητήματα περιβάλλοντος. Εχουν προγραμματιστεί μέχρι τώρα 12 επισκέψεις σχολείων και κάθε χρόνο είναι όλο και περισσότερες και αυτό είναι ευχάριστο, ενώ σε κάποια σχολεία που δεν μπορούν να έρθουν, πηγαίνουμε εμείς».

Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αλφειούσας Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος τόνισε: «Είναι πρώτη μας φορά που επισκεπτόμαστε το περιβαλλοντικό κέντρο στον Αϊ-Γιαννάκη. Από την πρώτη στιγμή που μας ήρθε στο σχολείο το σχετικό έγγραφο αγκαλιάσαμε με θέρμη αυτή την πρωτοβουλία και έτσι επισκεφθήκαμε την περιοχή. Τα παιδιά είναι κατενθουσιασμένα, τους δίνεται η ευκαιρία για πρώτη φορά να γνωρίσουν από κοντά τη χελώνα καρέτα - καρέτα, την ιστορία και οτιδήποτε έχει σχέση με αυτή. Πιστεύω ότι δόθηκε το έναυσμα να ασχοληθούμε περισσότερο».

Ωστόσο για κωλυσιεργία της διοίκησης και σε τοπικό επίπεδο, στο να αντιμετωπιστούν διάφορα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή, κάνει λόγο η συντονίστρια Θεμάτων Προστασίας και Διατήρησης Περιβάλλοντος "Αρχέλων" Παναγιώτα Θεοδώρου. Στα αρνητικά καταγράφεται και η άρνηση του Δήμου Τριφυλίας να παραχωρήσει φέτος θέση για ενημερωτικό περίπτερο στον παραλιακό δρόμο του Καλού Νερού, όπως γίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Χαρακτηριστικά η κ. Θεοδώρου σημείωσε: «Για άλλη μια χρονιά έχουμε ξεκινήσει το πρόγραμμα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο από 15 Μαΐου και θα είμαστε για 6 μήνες, με στόχο να προστατέψουμε τις φωλιές της θαλάσσιας χελώνας, τα χελωνάκια, τις μαμάδες χελώνες και φυσικά να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει στην περιοχή όσον αφορά τα θέματα προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος. Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι μέσα στο 2015 περιμένουμε να εκδικαστεί η υπόθεση του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που αφορά την υποβάθμιση του βιοτόπου και τις απειλές στο προστατευόμενο είδος, τόσο της θαλάσσιας χελώνας όσο και των προστατευόμενων οικοτόπων των θινών, βλέπουμε ότι υπάρχει κωλυσιεργία από την ελληνική διοίκηση, την κεντρική και την τοπική, στο να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικό τρόπο τα διάφορα προβλήματα που υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση μας θλίβει ιδιαιτέρως ότι φέτος ο Δήμος Τριφυλίας αρνήθηκε στο Σύλλογο "Αρχέλων" να τοποθετήσει στον παραλιακό δρόμο του Καλού Νερού το ενημερωτικό του κιόσκι. Είναι ένας σταθμός ενημέρωσης όπου όλοι, και οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες της περιοχής που δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες αυτής της μοναδικής περιοχής -που είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά όπως έχει αποφανθεί προσφάτως το Συμβούλιο της Επικρατείας για όλη την Ευρώπη- και δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε τις δράσεις ενημέρωσης που κάναμε κάθε χρόνο. Φοβόμαστε ότι ακριβώς επειδή θα λείπει η ενημέρωση στον κόσμο θα έχουμε φαινόμενα καθημερινής παρενόχλησης του είδους από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τι θα πρέπει να κάνουν στο βιότοπο, για να προστατέψουν τις φωλιές, τις ενήλικες χελώνες αλλά κυρίως στη μεγάλη τουριστική περίοδο του Αυγούστου τα χελωνάκια. Ελπίζουμε ο Δήμος Τριφυλίας να αλλάξει στάση και να φανεί περισσότερο διατεθειμένος να συνεργαστούμε για μια αειφορική ανάπτυξη της περιοχής αυτής».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER