Τετάρτη, 27 Μαϊος 2015 18:44

Φοιτητές του ΤΕΙ στις εγκαταστάσεις της Agris Α.Ε. (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας πολλαπλασιαστικού υλικού λαχανοκομίας Agris Α.Ε., στην Τερψιθέα Τριφυλίας, φιλοξενήθηκαν και ξεναγήθηκαν χθες από τους υπεύθυνους γεωπόνους της εταιρείας φοιτητές του ΤΕΙ Πελοποννήσου, των Τμημάτων Λαχανοκομίας και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών.

Εκεί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να δουν από κοντά την όλη διαδικασία καλλιέργειας ντομάτας με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές, τόσο στο έδαφος όσο και σε υδροπονία, σε διάφορες ποικιλίες που έχει η εταιρεία.

Ολα αυτά, σε ένα από τα πλέον σύγχρονα θερμοκήπια που έχει κατασκευάσει η εταιρεία στην καρδιά της λαχανοπαραγωγής της Τριφυλίας, παρέχοντας την δυνατότητα στους παραγωγούς της περιοχής, και όχι μόνο, να το επισκέπτονται και να ενημερώνονται για τα νέα προϊόντα τα οποία μπορούν να είναι εξαιρετικά προσοδοφόρα για τους παραγωγούς. 

Να σημειώσουμε ότι η χθεσινή επίσκεψη των φοιτητών κατά κάποιο τρόπο αποτέλεσε τον προάγγελο του διήμερου που ξεκινά στην περιοχή από την εταιρεία Agris σε συνεργασία με τον γαλλικό σποροπαραγωγικό οίκο HM Clause του ομίλου Limagrain, στο πλαίσιο της «Διεθνούς Εβδομάδας Καρπουζιού». Αλλωστε η εταιρεία αντιπροσωπεύει την πιο πρώιμη ποικιλία καρπουζιού στην Ελλάδα, η οποία ήδη έχει αρχίσει και συγκομίζεται στην περιοχή της Τριφυλίας.

Μιλώντας για τις δράσεις αυτές, ο διευθυντής Πωλήσεων της Agris Α.Ε. Ιωάννης Κουμουνδούρος σημείωσε: 

«Η εταιρεία μας, αποδεικνύοντας την ευαισθησία της όσον αφορά όλους τους κρίκους της αλυσίδας της λαχανοκομίας, σε μια δράση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης φιλοξενεί το ΤΕΙ Πελοποννήσου: τα Τμήματα Λαχανοκομίας και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών. Πρόκειται για μια προσπάθεια να εξοικειώσουμε τους σπουδαστές με τα πλέον σύγχρονα συστήματα καλλιέργειας και την χρήση πολλαπλασιαστικού υλικού, που τη ζωή και το εισόδημα των παραγωγών τα κάνει καλύτερα και μεγαλύτερα. 

Η επίσκεψη έχει στόχο να αποτελέσει τον προάγγελο της μεγάλης εκδήλωσης που θα ακολουθήσει τις δύο επόμενες μέρες, Τετάρτη και Πέμπτη, στη "Διεθνή Εβδομάδα Καρπουζιού" που διοργανώνει η εταιρεία μας στην κατεξοχήν καρπουζοπεριοχή της Ελλάδας, που είναι η Τριφυλία. Αυτό δείχνει το πόσο είμαστε "πάνω" στα προβλήματα και τις λύσεις που μπορούμε να δώσουμε στον Ελληνα παραγωγό, καθώς διαθέτουμε ίσως την πρωιμότερη ποικιλία καρπουζιού αυτή τη στιγμή για τον ελλαδικό χώρο, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να αυξάνουν τα εισοδήματά τους. 

Η δε παρουσία μας εδώ, με το show room, αποδεικνύει κιόλας ότι σε όλη την αλυσίδα της λαχανοκομίας έχουμε μια συνολική διαχείριση, που ξεκινάει από τον σπόρο και τελειώνει στην υπηρεσία, στην υποστήριξη, σε σχέση και με τους παραγωγούς και οποιονδήποτε εμπλεκόμενο - γιατί λαχανοκομία δεν είναι μόνο ο παραγωγός, αλλά και όσοι εμπλέκονται για να φτάσει το λαχανικό στο τραπέζι του καταναλωτή».

 

ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΕΡΨΙΘΕΑ

Μιλώντας δε για τις εγκαταστάσεις που έχει δημιουργήσει η εταιρεία στην περιοχή της Τερψιθέας, ο Ι. Κουμουνδούρος τόνισε: 

«Οι εγκαταστάσεις μας βρίσκονται εδώ 3 χρόνια. Είναι 2 στρέμματα υπερσύγχρονο γυάλινο θερμοκήπιο ολλανδικού τύπου: ένα στρέμμα είναι σε χώμα και ένα στρέμμα είναι σε υδροπονία. Σε αυτό καλλιεργούμε ποικιλίες ντομάτας σε όλους τους κύκλους καλλιέργειας, πολλαπλασιαστικό υλικό δικό μας γιατί αντιπροσωπεύουμε έναν από τους μεγαλύτερους οίκους πολλαπλασιαστικού υλικού στον κόσμο, τον HM Clause, και δοκιμάζονται ποικιλίες. Η καλλιέργεια είναι επισκέψιμη από τους παραγωγούς, με στόχος να δώσει καινούργια προϊόντα στην αγορά, που θα καλύψουν τις ανάγκες και των παραγωγών και του καταναλωτή. 

Το show room που έχουμε λειτουργεί μονίμως, είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο για όποιον θέλει να το επισκεφθεί, και στόχος μας είναι να έχουμε συχνή και συνεχή παρουσία στη μεγαλύτερη ίσως λαχανοκομική περιοχή της Ελλάδας που είναι η Τριφυλία».

 

Η «ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ»

Κλείνοντας ο διευθυντής Πωλήσεων της Agris Α.Ε. αναφέρθηκε στη «Διεθνή Εβδομάδα Καρπουζιού»:

«Η "Εβδομάδα Καρπουζιού" γίνεται σε συνεργασία με τον οίκο σπόρων  HM Clause που αντιπροσωπεύουμε. Διαθέτουμε την πιο πρώιμη ποικιλία καρπουζιού στην Ελλάδα με αποτέλεσμα η Τριφυλία να συγκομίζει πρώτη καρπούζι που είναι και ένα από τα σημαντικότερα της προϊόντα. 

Αποφασίσαμε φέτος να κάνουμε μια διήμερη εκδήλωση η οποία θα αφορά αποκλειστικά το καρπούζι αλλά και τη δικιά μας παρουσία στην περιοχή. Θα έχουμε καλεσμένους μεγάλους συνεργάτες μας από όλη την Ελλάδα και όλα τα Βαλκάνια -καθώς η εταιρεία μας διαθέτει θυγατρική σε Ρουμανία και Βουλγαρία- με στόχο να δουν την πολύ πρώιμη ποικιλία, να τους δειγματίσουμε καινούργιες ποικιλίες καρπουζιού που μπορεί στο μέλλον να αποδειχθούν προσοδοφόρες για τους παραγωγούς, και γενικά να έχουμε μια παρουσία τόσο μεγάλη, όσο είναι το προϊόν του καρπουζιού για την περιοχή της Τριφυλίας».

Κ.Μπ.