Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015 17:41

Οι Τρίτεκνοι Μεσσηνίας στην Κωνσταντινούπολη

Οι Τρίτεκνοι Μεσσηνίας στην Κωνσταντινούπολη

Εκδρομή προσκυνηματικού χαρακτήρα διοργάνωσε στην Πόλη ο Σύλλογος Τριτέκνων Μεσσηνίας. 

Πρώτος σταθμός ήταν η Ξάνθη. Επόμενος σταθμός τα σύνορα, όπου ο πρόεδρος Χρήστος Κορομηλάς ως εκπρόσωπος του συλλόγου παρέδωσε συμβολικά δώρα στα στρατευμένα Ελληνόπουλα, αλλά και στους Τούρκους στρατιώτες που ήταν στην άλλη πλευρά του Εβρου. 

Την επομένη μέρα οι συμμετέχοντες πήγαν στην Αγιά Σοφιά, όπου ύψωσαν την ελληνική σημαία και, όπως σημειώνει η ανακοίνωση, "απήγγειλαν νοερά τη φράση που είναι στα χείλη όλου του Ελληνισμού «Πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικιά μας θα 'ναι…»".

Στη συνέχεια μετέβησαν ακτοπλοϊκώς στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που έχει κλείσει από τις τούρκικες αρχές από το 1971 και ήταν η κύρια θεολογική σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Οι εγκαταστάσεις της σχολής βρίσκονται στο νησί Χάλκη, ένα από τα Πριγκηπονήσια. "Ελπίζουμε, αν και δεν αισιοδοξούμε, ότι οι υποσχέσεις από την τουρκική κυβέρνηση ότι θα επιτραπεί η επαναλειτουργία της Χάλκης θα τηρηθούν" αναφέρει το σχετικό δελτίο των Τριτέκνων.

Απολαυστικό ήταν για τους εκδρομείς και το ταξίδι με το καραβάκι στο Βόσπορο. "Η θέα ήταν υπέροχη και σε ταξιδεύει στο χρόνο περνώντας παραλιακά από τις ελληνικές συνοικίες, που τα οικοδομήματα που απέμειναν, αποτελούν το καλύτερο ταξιδιωτικό προϊόν των Τούρκων" συνεχίζει η αφήγηση.

Την τελευταία μέρα στην Πόλη οι Τρίτεκνοι είχαν την ευκαιρία να λειτουργηθούν στο Γαλατά, στο ομώνυμο Αγιορείτικο Μετόχι της Μονής Αγ. Παντελεήμονος, όπου χοροστάτησε ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος. Ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Κορομηλάς μετά το τέλος της λειτουργίας απένειμε στον Πατριάρχη την πλακέτα με το έμβλημα του Συλλόγου και του επεσήμανε πως η σκέψη όλων βρίσκεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στον αγώνα που κάνει κάτω από δύσκολες συνθήκες να κρατήσει τον ελληνισμό και την ορθοδοξία όρθια στην Πόλη. Ο ίδιος τους ευλόγησε και ανταπάντησε πως έχει τις καλύτερες εντυπώσεις από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Καλαμάτα, ενώ τέλος τους παρακάλεσε να μεταφέρουν τις θερμότερες ευχές στα μέλη του Συλλόγου στην Μεσσηνία και στον μητροπολίτη Χρυσόστομο.

Η τελευταία διανυκτέρευση έγινε στην Κομοτηνή.