Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2015 08:50

Κίνδυνος να μην ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία

Κίνδυνος να μην ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία

Με 173 κενά (100 σε δασκάλους, 12 σε νηπιαγωγούς, 47 σε προσωπικό ειδικής αγωγής) θα ανοίξουν σήμερα τα σχολεία στη Μεσσηνία, αν και τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους ακόμα και για αυτό, για το αν δηλαδή σε κάποια σχολεία θα υπάρξει δάσκαλος να χτυπήσει το κουδούνι.

Το ΔΣ των δασκάλων έδωσε χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του, αναλύοντας ένα ένα τα ζητήματα της εκπαιδευτικής επικαιρότητας. Πρώτη μίλησε η πρόεδρος Χριστίνα Λαδά: 

"Φέτος βρισκόμαστε σε μια πολύ δυσάρεστη θέση όσον αφορά τα σχολεία. Γιατί τα θέματα που αφορούν το σχολείο είναι ιδιαίτερα επώδυνα για μας τους εκπαιδευτικούς. Η έναρξη σήμερα θα είναι τραγική. Και υπάρχει ευθύνη και στη σημερινή και στην προηγούμενη ηγεσία, οι οποίες εφαρμόζουν το μνημόνιο και τις εντολές της ΕΕ για συρρίκνωση της παιδείας και του κοινωνικού κράτους. Τα κενά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ φτάνουν τις 27.000 και το υπουργείο λέει ότι είναι γύρω στις 20.000. Οι πιστώσεις που αναμένεται να έρθουν δεν φτάνουν για να καλύψουν αυτά τα κενά και έτσι δεν μπορούμε να πιστέψουμε τις διαβεβαιώσεις ότι σε 2 εβδομάδες οι δάσκαλοι θα είναι στις τάξεις. Η Μεσσηνία έχει στην πρωτοβάθμια 173 κενά σε δασκάλους, νηπιαγωγούς και εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και 47 σε δασκάλους και ειδικότητες ειδικής αγωγής. Ζητάμε σαν σωματείο μαζικούς διορισμούς, οι οποίοι έχουν να γίνουν 8 χρόνια τώρα. Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους αναπληρωτές και φέτος φοβόμαστε ότι τα σχολεία δεν θα έχουν ούτε τους αναπληρωτές στις τάξεις. Οι συνάδελφοι αυτοί ενδέχεται να είναι στην ανεργία από 1 ως 3 μήνες. Εμείς έχουμε να πούμε πως δεν περισσεύει κανένας εκπαιδευτικός. Οι εργαζόμενοι γονείς πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να είναι ήσυχοι. Εμείς εκφράζουμε φόβους πως και στη Μεσσηνία θα υπάρξουν σχολεία, τα οποία ενδεχομένως δεν θα ανοίξουν, γιατί δεν θα έχουν δασκάλους. Θεωρείται ανοικτό σχολείο αν υπάρχουν π.χ. 85 παιδιά και 3 εκπαιδευτικοί;" αναρωτήθηκε η κ. Λαδά προσθέτοντας πως το επόμενο διάστημα θα διοργανωθούν κινητοποιήσεις, μαζί με τους γονείς.

Η γραμματέας Αφροδίτη Χριστοπούλου είπε πως η μετακίνηση των εκπαιδευτικών από τις οργανικές τους θέσεις συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων τους και πως αυτό το γεγονός φέρνει μεγάλη αναστάτωση στη σχολική λειτουργία. Η ίδια αναφέρθηκε στο ακανθώδες ζήτημα της μεταφοράς των παιδιών από και προς τα σχολεία και κάλεσε την Περιφέρεια να λύσει τα προβλήματα και να προσαρμόσει τα δρομολόγια στις ανάγκες των παιδιών - και όχι των παιδιών στα δρομολόγια.

Η αντιπρόεδρος Σίσυ Πλακονούρη είπε πως αυτή η χρονιά είναι η χειρότερη όλων των τελευταίων χρόνων και έκανε λόγο για πρωτοφανή καθυστέρηση. Ολες τις πρόχειρες λύσεις που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση τις χαρακτήρισε "μπαλώματα", όπως για παράδειγμα το να φεύγει ο δάσκαλος και να πηγαίνει σε άλλη τάξη. Εκτός αυτού αναφέρθηκε και στα οικονομικά ζητήματα. Τα σχολεία είχαν ούτως ή άλλως πενιχρή χρηματοδότηση. Τώρα με τα capital controls πρέπει ή να βγάζουν από την τράπεζα λίγα λίγα λεφτά για τα έξοδα ή να τα βάζουν στους προμηθευτές στην τράπεζα. Οι περισσότεροι όμως δε θέλουν να τους δώσουν εμπόρευμα γιατί αν τα λεφτά μπουν στην τράπεζα, ενδέχεται να τους τα κρατήσει το κράτος, λόγω χρεών στην Εφορία! Ετσι, αρνούνται να έχουν εμπορική σχέση με τα σχολεία. Η ίδια συνέχισε λέγοντας πως τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα στην ειδική αγωγή και πως οι μονάδες θα υπολειτουργήσουν ή δε θα ανοίξουν, γιατί δεν μπορούν οι λίγοι δάσκαλοι να πάρουν πάνω τους την ευθύνη για τόσα πολλά παιδιά. "Φοβόμαστε ότι θα χαθεί στο... όνομα της κρίσης και το τμήμα υποδοχής και πως θα γυρίσουμε σε παλιές εποχές, όπου ένας δάσκαλος δίδασκε 50 παιδιά. Πρέπει να προστατέψουμε το ολοήμερο και τα όσα είχαμε ως τώρα για αυτονόητα. Το Αλληλέγγυο Σχολείο έχουμε σκοπό να το λειτουργήσουμε και φέτος, αλλά είναι νωρίς ακόμα" υπογράμμισε.

Ο ταμίας Φώτης Φωτόπουλος είπε πως όλα δείχνουν πως η παιδεία είναι ένα θέμα που δεν ενδιαφέρει τους πολιτικούς, οι οποίοι θέλουν τα παιδιά αμόρφωτα, με άθλια βιβλία και χωρίς μέλλον. "Δεν μπορούν να γίνουν καν βελτιώσεις. Παρά μόνο ανατροπή στην κατάσταση" δήλωσε.

Τέλος ο Χρήστος Μπένος χαρακτήρισε "κοροϊδία, ντροπή" την κατάσταση με τη ΔΟΕ. Είπε πως από τον Ιούνιο έχουν γίνει εκλογές και το ΔΣ της ακόμα δεν έχει συνέλθει σε σώμα! Ούτε έχουν γίνει επίσημες συναντήσεις με το υπουργείο. Μίλησε έτσι για "σαμποτάζ" στον αγώνα των δασκάλων, δυστυχώς, από το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο.