Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015 20:02

Γνωριμία με την Τεχνολογία Τροφίμων, την εφαρμογή και τη σημασία της

Γνωριμία με την Τεχνολογία Τροφίμων, την εφαρμογή και τη σημασία της

Η Τεχνολογία Τροφίμων είναι ένας σχετικά νέος κλάδος, ο οποίος στηριζόμενος σε 3 μεγάλες επιστήμες (χημεία, μικροβιολογία και μηχανική) βρίσκει εφαρμογή στο ευρύ φάσμα των διαφόρων διεργασιών που αφορούν κάθε είδος τροφίμου. 

Ο όρος «Τεχνολογία Τροφίμων» αν και είναι αρκετά συναφής, δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον όρο «επιστήμη τροφίμων». Ο πρώτος αναφέρεται στην χημική και μικροβιολογική επεξεργασία, ενώ ο δεύτερος στις χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις των τροφίμων. Πρακτικά η τεχνολογία είναι η εφαρμογή της επιστήμης. Ο έλεγχος ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων και η συνεχής βελτίωση της παραγωγής, της επεξεργασίας, της συντήρησης, της συσκευασίας, της αποθήκευσης, της διακίνησης, της νομοθεσίας καθώς και της χρησιμοποίησης των τροφίμων, κάνοντας χρήση των βιολογικών, φυσικών, χημικών και οικονομικών αρχών, καθώς και των τεχνολογιών πληροφόρησης, είναι οι βασικές γνώσεις που αποκτά ένας τεχνολόγος τροφίμων κατά τη διάρκεια των σπουδών του.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 5 Τμήματα ΤΕΙ Τεχνολογίας Τροφίμων, εκ των οποίων το ένα εδράζεται στο ΤΕΙ Πελοποννήσου, στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας. Οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική κι εργαστηριακή εκπαίδευση, σεμινάρια και ημερίδες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές και πολίτες, επισκέψεις σε χώρους παραγωγής, εκπόνηση εργασιών καθώς και πρακτική άσκηση διάρκειας ενός εξαμήνου σε φορέα άμεσα συσχετιζόμενο με το αντικείμενο των σπουδών.

Παρά τους δύσκολους καιρούς, το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Πελοποννήσου ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των σπουδαστών, έχοντας σύγχρονο εξοπλισμό και εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό.

Οι σπουδαστές του τμήματος δημιούργησαν την «Ομάδα Προβολής Τεχνολόγων Τροφίμων ΤΕΙ Πελοποννήσου» σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ενωση Τεχνολόγων Τροφίμων και με την καθοδήγηση καθηγητών του τμήματος. Κοινός στόχος όλων αυτών των παραγόντων είναι να κάνουν γνωστό το έργο και την σημασία των τεχνολόγων τροφίμων στην ποιότητα των τροφίμων στην κοινωνία της Μεσσηνίας και όχι μόνο.

Κλείνοντας, σημασία έχει να αναφερθεί πως στα άμεσα σχέδια της ομάδας είναι να προκαλέσει την όποια συνεργασία με φορείς σχετικούς με το αντικείμενο, για κοινές αλληλέγγυες δράσεις που θα ευνοήσουν το τμήμα και τη μεσσηνιακή κοινωνία. 

 

Βαλεντίνα Σ. Δημητρίου 

Μέλος «Ομάδας προβολής δράσης 

Τεχνολόγων Τροφίμων ΤΕΙ Πελοποννήσου»