Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 08:41

Μπουγάς και Χριστοφιλοπούλου ζητούν απόσυρση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Μπουγάς και Χριστοφιλοπούλου ζητούν απόσυρση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Να αποσυρθεί η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ζήτησαν χθες ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων της Καλαμάτας και εκπρόσωποι γονέων.

Ο Φώτης Μπουγάς, ιδιοκτήτης των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων, η Ελιάνα Χριστοφιλοπούλου, αναπληρώτρια διευθύντρια του ΙΕΚ "Ορίζων" και η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά Αντιγόνη Λύτρα κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει το μέτρο που πλήττει όλους όσοι εμπλέκονται με την ιδιωτική εκπαίδευση.

Ο Φώτης Μπουγάς ενημέρωσε ότι «σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 112/2006 δεν υπάρχει ΦΠΑ στην εκπαίδευση» και ανέφερε πως «το ιδιωτικό σχολείο απευθύνεται στη μέση οικογένεια και όχι στην άρχουσα τάξη». Παρατήρησε ότι «υπάρχουν και γονείς που πέρα από την ποιότητα στην εκπαίδευση, στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία από ανάγκη» και πληροφόρησε πως «η ιδιωτική εκπαίδευση έχει 85.000 παιδιά και αφορά 170.000 γονείς, 30.000 εργαζόμενους και 12.000 εκπαιδευτικούς». Είπε, ακόμα, ότι «η ιδιωτική εκπαίδευση προσφέρει χρήμα, ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία» και ανέφερε πως «ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν επιβλήθηκε κατ’ εντολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά επιβλήθηκε σαν ισοδύναμο για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στο εισαγόμενο μοσχάρι».

Η Ελιάνα Χριστοφιλοπούλου εκτίμησε ότι «με το ΦΠΑ στα ιδιωτικά ΙΕΚ πλήττονται οι γονείς και οι 30άρηδες - 40άρηδες που κάνουν μία και δύο δουλειές και έρχονται για να μάθουν ένα δεύτερο επάγγελμα ή τέχνη και να βρουν δουλειά». Δήλωσε πως «ποινικοποιείται η ιδιωτική εκπαίδευση» και παρατήρησε ότι «ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει τις ανεπάρκειες του Δημοσίου, ισοπεδώνεται ο ιδιωτικός τομέας».

Η Αντιγόνη Λύτρα δήλωσε ότι «υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας και οργής γι’ αυτό τον εμπαιγμό» και ανέφερε πως έχει χαθεί ο όρος παιδεία. Ενημέρωσε ότι η Συντονιστική Επιτροπή Γονέων και Κηδεμόνων σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας καλεί την κυβέρνηση «να τηρήσει τη δέσμευσή της και να αποσύρει το ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Να σεβαστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα για πρόσβαση στο αγαθό της παιδείας».

Γ.Σ.