Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015 16:08

Τα μεταπτυχιακά ολοκληρώνουν ακαδημαϊκά το ΤΕΙ Πελοποννήσου

Τα μεταπτυχιακά ολοκληρώνουν ακαδημαϊκά το ΤΕΙ Πελοποννήσου

Το μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ακαδημαϊκή ολοκλήρωση του ΤΕΙ Πελοποννήσου τονίζει στην «Ε» ο διευθυντής του προγράμματος και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του ιδρύματος Στέφανος Γιακουμάτος.

Το μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά είναι μοναδικό στην Πελοπόννησο και όπως επισημαίνει ο διευθυντής του προγράμματος θα προσφέρει τα κατάλληλα εφόδια στους φοιτητές ώστε να μπορούν να δρουν, να αναλύουν και να λαμβάνουν αποφάσεις στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Να σημειωθεί, τέλος, ότι στο ΤΕΙ υπάρχει φιλοδοξία σε σύντομο χρονικό διάστημα να δοθούν ευκαιρίες και για διδακτορικές σπουδές.

Αναλυτικά ο Στέφανος Γιακουμάτος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μας σημείωσε:

- Τι σημαίνει για το ΤΕΙ Πελοποννήσου αυτό το νέο μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά; 

"Το μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ακαδημαϊκή ολοκλήρωση του ΤΕΙ Πελοποννήσου διότι το ίδρυμα αποκτά το πρώτο αυτοδύναμο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Το μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά οργανώνεται αποκλειστικά από το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του ΤΕΙ και έρχεται σαν συνέχεια των μεταπτυχιακών που προσφέρονται από το ΤΕΙ σε συνεργασία με άλλα Ιδρύματα". 

- Τι εφόδια θα δώσει στους φοιτητές, αλλά και τι είδους ώθηση στο ΤΕΙ γενικότερα;  

"Το μάστερ στα Χρηματοοικονομικά θα προσφέρει τα κατάλληλα εφόδια στους φοιτητές ώστε να μπορούν να δρουν, να αναλύουν και να λαμβάνουν αποφάσεις στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό περιβάλλον. Αναλυτικά οι φοιτητές θα μελετήσουν τις εξελίξεις στη χρηματοοικονομική επιστήμη και θα γνωρίσουν τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία ούτως ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα για υψηλού επιπέδου εξειδικευμένα διοικητικά στελέχη".

- Πιστεύετε ότι οι γνώσεις που προσφέρει το πρόγραμμα είναι τέτοιες, ώστε να βοηθήσουν τους απόφοιτους να μπουν στον επαγγελματικό στίβο, ακόμα και αυτή τη δύσκολη περίοδο;  

"Το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής τόσο στο προπτυχιακό επίπεδο όσο και στο νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα προσφέρει γνώσεις σε συγκεκριμένες επιστημονικές περιοχές που έχουν άμεσο και απευθείας αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Το μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά δεν θα προσφέρει θεωρητικές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, αλλά ένα στιβαρό πρόγραμμα που είναι χρήσιμο και αναγκαίο για να κάνεις καριέρα αλλά κυρίως την διαφορά σε θέσεις στελεχών του ιδιωτικού τομέα. Σε αυτή την δύσκολή στιγμή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, κάθε επιχείρηση αλλά και κάθε οργανισμός του Δημοσίου έχει ανάγκη από στελέχη με γνώσεις στον τομέα των αγορών και του χρήματος". 

- Τι προοπτικές υπάρχουν στη συνέχεια για διδακτορικές σπουδές; 

"Οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού προγράμματος στα Χρηματοοικονομικά θα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους για διδακτορικό δίπλωμα, αφού το μεταπτυχιακό αυτό είναι πλήρως αναγνωρισμένο από το ελληνικό και ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σύστημα. Τα Τεχνολογικά Ιδρύματα δεν προσφέρουν διδακτορικές σπουδές αλλά είναι καθολική απαίτηση από την επιστημονική κοινότητα των καθηγητών τους να δοθεί και αυτή η επιλογή. Ελπίζουμε και πιέζουμε το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση να επιτρέψει και αυτή την δυνατότητα. Ανεξάρτητα όμως του νόμου, το τμήμα έχει καθηγητές που σε συνεργασία με άλλα ιδρύματα επικουρούν ήδη υποψήφιους διδάκτορες και θεωρήστε βέβαιο πως θα δοθούν οι ευκαιρίες για διδακτορικές σπουδές, μέσω τμήματος, σε όσους αποφοίτους του μεταπτυχιακού μας ενδιαφερθούν να διευρύνουν περαιτέρω τις σπουδές τους".

- Η οικονομία είναι ο κλάδος που διέπει τα πάντα στη ζωή και στη δουλειά μας. Το μεταπτυχιακό αυτό από ποιες άλλες επιστήμες εμπλουτίζεται, ώστε να παρέχει μια πιο ολοκληρωμένη θεώρηση;

"Οπως ήδη ανέφερα, το μεταπτυχιακό προσφέρει ένα πρόγραμμα σπουδών ώστε οι απόφοιτοι να έχουν ολοκληρωμένες γνώσεις στο επιστημονικό πεδίο των Χρηματοοικονομικών. Κατά συνέπεια προσφέρει γνώσεις χρηματοοικονομικής ανάλυσης, και διαχείρισης, ποσοτικών μεθόδων στην αγορά του χρήματος, γνώσεις Οικονομετρίας και Μεθόδων Πρόβλεψης των οικονομικών μεγεθών αλλά και γνώσεις στα ειδικά θέματα που άπτονται του σχετικού νομικού πλαισίου των επιχειρηματικών, χρηματιστηριακών και τραπεζικών πρακτικών".

- Υπάρχουν άλλα αντίστοιχα «ανταγωνιστικά» μεταπτυχιακά προγράμματα στην Πελοπόννησο;

"Στην Πελοπόννησο στα 4 ΑΕΙ (ΤΕΙ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και  Πατρών) δεν υπάρχει αντίστοιχο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στα Χρηματοοικονομικά. Οι ενδιαφερόμενοι για σπουδές στα Χρηματοοικονομικά έπρεπε να απευθυνθούν στα ΑΕΙ της Αθήνας, ενώ τώρα δίνεται η ευκαιρία και στους πτυχιούχους της Πελοποννήσου να πάρουν μάστερ στα Χρηματοοικονομικά στην περιφέρειά τους". 

- Το μεταπτυχιακό αυτό σε ποιες κατηγορίες πτυχιούχων απευθύνεται;

"Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε αποφοίτους σχολών διοίκησης και οικονομίας των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που θέλουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους στα χρηματοοικονομικά. Επίσης σε πτυχιούχους άλλων κλάδων (κοινωνικών επιστημών, θετικών επιστημών) που ενδιαφέρονται να συνδυάσουν τις γνώσεις τους με τα χρηματοοικονομικά ή θέλουν να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό".