Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016 15:39

Περισσότερα αγριογούρουνα φέτος για τους κυνηγούς της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Περισσότερα αγριογούρουνα φέτος για τους κυνηγούς της Μεσσηνίας

Περισσότερα αγριογούρουνα θα μπορούν να κυνηγήσουν φέτος, 10 από 6 που ήταν σε κάθε έξοδό τους, οι κυνηγοί της Μεσσηνίας, λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού των συγκεκριμένων ζώων και των καταστροφών που προκαλούν στην αγροτική παραγωγή. 

Αυτό τονίστηκε χθες στον Κυνηγετικό Σύλλογο Καλαμάτας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος Παντελής Δρούγας και ο γραμματέας Κώστας Μούζος, για τη νέα κυνηγετική περίοδο που ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται στις 28 Φεβρουαρίου 2017.

Επεσήμαναν δε ότι πέρσι οι άδειες ήταν 2.586 άδειες και φέτος φαίνεται να κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα.

Οι τιμές των αδειών στον Κυνηγετικό Σύλλογο Καλαμάτας είναι μειωμένες κατά 5 ευρώ φέτος, σε σχέση με πέρσι και διαμορφώνονται: στα 103,86 ευρώ για την τοπική, στα 123,86 ευρώ για την περιφερειακή και στα 153,86 για τη γενική.

Οσον αφορά κάποιες επισημάνσεις της ρυθμιστικής, το κυνήγι για το λαγό αρχίζει στις 15 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Ιανουαρίου 2017 με επιτρεπόμενο αριθμό ανά κυνηγό 1 λαγό, και για το φασιανό από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου με επιτρεπόμενο αριθμό 1 φασιανό ανά κυνηγό.

Ο κ. Δρούγας παρατήρησε ότι στη νέα ρυθμιστική δεν έχει αλλάξει τίποτα, εκτός από τα αγριογούρουνα που από 6 τα θηρεύσιμα έγιναν 10, «γιατί ο κυνηγός είναι ο μοναδικός εχθρός του αγριογούρουνου» κι ενημέρωσε για τη νέα εφαρμογή Safe Hunter για τους κυνηγούς. Με αυτήν ο κυνηγός μπορεί να δεχτεί στο κινητό του χωρίς καμία χρέωση ολόκληρες σελίδες με ενημερωτικά κείμενα από τον Κυνηγετικό Σύλλογο στον οποίο είναι μέλος και από την Κυνηγετική Ομοσπονδία ή Συνομοσπονδία. Μπορεί, επίσης, να βρει αναλυτικούς χάρτες απαγορευμένων περιοχών, ΖΕΠ, ζωνών Natura, όλοι σε ψηφιακή μορφή και δυνατότητα ζουμ έως και 20 μέτρα.

Ο κ. Μούζος πληροφόρησε ότι «για την ανανέωση οι συνάδελφοι κυνηγοί θα πρέπει να φέρνουν στο σύλλογο την παλιά άδεια και την άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου που είναι σε ισχύ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσκομίσει βεβαίωση ΚΟ 6 που χορηγείται από την Αστυνομία». Ανέφερε, ακόμα, πως «όσοι συνάδελφοι έχουν δηλώσει στο σύλλογό μας κυνηγετικό σκύλο θα είναι απαραίτητο για την ανανέωση της άδειάς τους να προσκομίσουν το βιβλιάριο υγείας του σκύλου, όπου θα φαίνεται ότι είναι σε ισχύ το εμβόλιο κατά της λύσσας».

Οι επικεφαλής του Κυνηγετικού Συλλόγου σημείωσαν ότι οι κυνηγοί πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ασφαλείας, να φορούν πορτοκαλί γιλέκο και πορτοκαλί καπέλο, όταν κυνηγούν ορτύκια, μπεκάτσες, λαγούς και αγριογούρουνα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ειδική άδεια που έχει δοθεί για το κυνήγι των κορακοειδών, λόγω των μεγάλων ζημιών που προκαλούν στην αγροτική παραγωγή.

Τέλος, ο πρόεδρος ενημέρωσε ότι ο σύλλογος έχει πετύχει μια πολύ καλή ασφάλιση για τα μέλη του, σε περιπτώσεις τραυματισμού - ατυχήματος: 25 ευρώ την ημέρα για ένα μήνα νοσηλείας στο νοσοκομείο και 15 ευρώ την ημέρα για παραμονή στο σπίτι, για έναν ακόμα μήνα.

Γ.Σ.


NEWSLETTER