Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2016 17:31

Σύλληψη 3 λαθροκυνηγών στα Περιβολάκια

Σύλληψη 3 λαθροκυνηγών στα Περιβολάκια

Τρεις λαθροκυνηγούς που κυνηγούσαν ορτύκια με κράχτη, συνέλαβαν στα Περιβολάκια οι θηροφύλακες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου και του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας. 

Αρκετά είναι τα περιστατικά λαθροθηρίας από την αρχή της φετινής κυνηγετικής περιόδου, ενώ χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας Παντελής Δρούγας τόνισε ότι «τους λαθροθήρες τους θεωρούμε αποστήματα, δεν ανήκουν στην κυνηγετική οικογένεια».

Ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας Δημήτρης Μαλαπάνης σημείωσε πως «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να εξαλείψουμε τη λαθροθηρία».

Ειδικότερα, ο κ. Δρούγας ενημέρωσε ότι «εντοπίστηκαν κράχτες σε ελέγχους στις 27 Σεπτεμβρίου στο Σταυροπήγιο και στις 29 του μήνα στον Αγιο Νίκωνα. Δεν βρέθηκαν οι υπεύθυνοι και υποβλήθηκαν μηνύσεις κατά αγνώστων». Παρατήρησε πως «στις 30 Σεπτεμβρίου σε έλεγχο σε αυτοκίνητο στα Περιβολάκια, στην κατοχή 3 ατόμων που κυνηγούσαν, βρέθηκαν κράχτες, καραμπίνες, άδειες κυνηγιού, τα οποία και κατασχέθηκαν και οι λαθροκυνηγοί θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα».

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας επεσήμανε πως «δεν σταματάει εδώ ο σύλλογός μας τον αγώνα ενάντια στη λαθροθηρία. Πρέπει να υπάρξει παιδεία και ήθος και να μπουν τα πράγματα σε κάποια σειρά. Δεν είναι κυνήγι αυτό». Ευχαρίστησε τους θηροφύλακες που περιπολούν κάθε μέρα και βράδυ στον Ταΰγετο και ανακαλύπτουν τους παράνομους.

Ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας Δημήτρης Μαλαπάνης, που 23 χρόνια κάνει αυτή τη δουλειά, σημείωσε, ζητώντας τη βοήθεια της Πολιτείας: «Είναι ασταμάτητος ο αγώνας. Λείπουμε από τα σπίτια μας τις νύχτες. Περιπολούμε σε μέρη που δεν πατάει άνθρωπος. Δεν έχουμε όπλο, η Πολιτεία μας αφήνει απροστάτευτους. Θέλουμε να ξέρει ο παράνομος ότι έχουμε και μεις όπλο. Θα συνεχίσουμε μέχρι να εξαλείψουμε τη λαθροθηρία. Οι λαθροθήρες δεν είναι κυνηγοί».

Για την επικινδυνότητα της δουλειάς του, τόνισε: «Εχω 3 σκάγια στην πλάτη. Συνάδελφοι έχουν σκοτωθεί. Στον Ταΰγετο κυκλοφορεί κάθε καρυδιάς καρύδι».

Ανακοινώθηκε ότι μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 4 περιπτώσεις λαθροθηρίας στη φετινή κυνηγετική περίοδο, ενώ, όπως επισημάνθηκε, στις 17 Αυγούστου, πρώτη μέρα του κυνηγιού, άτομο δεν σταμάτησε σε έλεγχο, καταγράφηκε το όχημά του και η υπόθεση διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα. Διαπιστώθηκε ότι ήταν άτομο που είχε συλληφθεί στο παρελθόν ως λαθροκυνηγός.

Ο κ. Δρούγας επεσήμανε ότι «για τους λαθροθήρες αποφασίζει η Δικαιοσύνη. Αν αθωωθούν, παίρνουν πίσω τα όπλα». Παρατήρησε, ακόμα, πως «οι θηροφύλακες πληρώνονται από μας, από τους ίδιους τους κυνηγούς. Μόνοι μας αστυνομεύουμε τους εαυτούς μας».

Στη συνέντευξη ήταν παρόντες και οι θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμάτας Χρήστος Νιάρχος και Παναγιώτης Κουρούπης, που μαζί με τον κ. Μαλαπάνη εντόπισαν τους λαθροκυνηγούς στα Περιβολάκια.

Στη Μεσσηνία περιπολούν 7 ομοσπονδιακοί θηροφύλακες με δικαιοδοσία ελέγχου σε όλη την Πελοπόννησο και 2 που έχει ο κάθε σύλλογος.

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Με την ευκαιρία της ενημέρωσης για τη λαθροθηρία, ο γ.γ. Κώστας Μούζος επεσήμανε ότι, για να διατηρήσουμε το περιβάλλον καθαρό, παροτρύνουμε τους κυνηγούς να μαζεύουν τους άδειους κάλυκες» κι ενημέρωσε: «Οποιος μας φέρει τους περισσότερους, θα πάρει δώρο ένα κιβώτιο φυσίγγια, προσφορά από το κατάστημα του Γιώργου Αγγελόπουλου. Οι κυνηγοί πρέπει να διατηρούμε το περιβάλλον καθαρό, να μαζεύουμε τα σκουπίδια και τα πλαστικά μας».

Γ.Σ.