Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016 16:31

Ξεχείλισε η λαγκάδα στον Κορδία 

Ξεχείλισε η λαγκάδα στον Κορδία, στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας και πλημμύρισαν κτήματα στην περιοχή, ενώ απειλήθηκαν και σπίτια, από την ισχυρή βροχόπτωση το βράδυ της Κυριακής.

Κάτοικοι και παραγωγοί της περιοχής που κινητοποιήθηκαν για να σώσουν τις περιουσίες τους, εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες προς τη δημοτική αρχή και ζήτησαν τη λήψη μέτρων, για να μην αγωνιούν κάθε φορά που η βροχή έχει ένταση και μικρή διάρκεια. Οι άνθρωποι ζητούν να εξεταστεί και να θωρακιστεί η λαγκάδα από τα Ακοβίτικα και κυρίως να ανοίξει η διέξοδος των νερών της στη θάλασσα. Η εκβολή της λαγκάδας στη θάλασσα παραμένει φραγμένη με βράχια, για να προστατεύεται, όπως υποστηρίζεται από το δήμο, από τη θάλασσα και τους ισχυρούς νοτιάδες.

Από την υπερχείλιση της λαγκάδας πλημμύρισαν κτήματα, εκατέρωθεν της οδού Νικολάου Πλαστήρα και καταστράφηκαν κηπευτικά, κρεμμύδια, σπανάκια και χόρτα και οι παραγωγοί, ενώ απειλήθηκε και ένα τουλάχιστον σπίτι, όπου τα νερά πήγαν στο υπόγειο.

Η περιοχή είχε υποστεί καταστροφές στη θεομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου και μάλιστα 37 πληγέντες κάτοικοι κι επιχειρηματίες είχαν καταθέσει εξώδικη διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, τη ΔΕΥΑΚ, τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, το Λιμεναρχείο και την Κτηματική Υπηρεσία.

Ζητούσαν μέσω της πληρεξουσίου δικηγόρου τους Σοφίας Εξουζίδου, από τις αρμόδιες αρχές στις οποίες απευθύνθηκαν να τους καταστήσουν σαφές:

«α) Σε πόσο χρονικό διάστημα, βάσει ποιας μελέτης περιβαλλοντικά και τεχνικά άρτιας και από ποια υπηρεσία θα γίνει η διάνοιξη και ο εγκιβωτισμός, όπου αυτό απαιτείται και η υπόγεια διοχέτευση μέσω αυτών των λαγκάδων και των γρανών που καταλήγουν στην παραλία μας από το ποτάμι ως τη γέφυρα του Κορδία των βρόχινων υδάτων και λυμάτων.

β) Ποια υπηρεσία οφείλει και από πότε θα αναλάβει υπεύθυνα να τις συντηρεί ανοιχτές καθ’ όλο το χρόνο, εντείνοντας τις προσπάθειές της ιδίως κατά το διάστημα που υφίστανται οι περισσότερες βροχές.

γ) Ποια υπηρεσία είναι υπεύθυνη να οριοθετήσει και να καταγγείλει περαιτέρω αρμοδίως το παράνομο ή μη της κατασκευής των αθλητικών χώρων που υφίστανται στην μπαζωμένη παραλία μας από το ποτάμι έως τη γέφυρα του Κορδία, που θα προβεί και στην αποκατάσταση της προτέρας κατάστασης, απαλείφοντας από τη συνοικία μας όλες τις παράνομες κατασκευές (μπαζώματος της παραλίας μας και κατασκευής επ’ αυτών των αθλητικών χώρων, κλεισίματος και μη πρόβλεψης συνέχισης της απορροής των ένθεν και εκείθεν του νέου δρόμου και τέλος μη εγκιβωτισμού των λαγκάδων και των γρανών όπου αυτό ήταν δυνατόν, ούτως ώστε να διοχετεύονται υπόγεια τα βρόχινα ύδατα και λύματα στη θάλασσα), που μόνον εμάς δεν ευεργετούν έτσι όπως κατασκευάστηκαν».

Γ.Σ.