Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 08:49

Κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες για τη μόλυνση στη γράνα Μουτελάκη μετά το ρεπορτάζ της “Ε”

Γράφτηκε από τον
Κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες για τη μόλυνση στη γράνα Μουτελάκη μετά το ρεπορτάζ της “Ε”

 

Συναγερμός σήμανε χθες στις αρμόδιες υπηρεσίες, μετά τις καταγγελίες για την αφόρητη δυσοσμία και την εικόνα ρύπανσης στην αποστραγγιστική γράνα Μουτελάκη, δυτικά της Καλαμάτας, μεταξύ Μπουρνιά και Παμίσου.

Αυτοψίες πραγματοποιήθηκαν από υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και τη ΔΕΥΑΚ, ενώ σήμερα αναμένεται να γίνει σύσκεψη στο Διοικητήριο, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη.

Η ΔΕΥΑΚ πήρε δείγματα σε σημεία κοντά στο βιολογικό καθαρισμό. Από την Π.Ε. ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος Ηλίας Κατσάμπας και ο διευθυντής Ανάπτυξης Κώστας Βασιλόπουλος είδαν από κοντά την εικόνα στη γράνα Μουτελάκη, κοντά στο αντλιοστάσιο του ΓΟΕΒ, ενώ επισκέφθηκαν και τη γράνα Κασκούτη, καθώς υπήρξαν διαμαρτυρίες των παραγωγών ότι είναι πολύ πιθανό να ξεκίνησε από κει η δυσοσμία και η ρύπανση.

Αυτό που είδαν οι δύο υπηρεσιακοί παράγοντες στου Μουτελάκη, είναι πως υπάρχει ζήτημα ρύπανσης και επιβάρυνσης των νερών της γράνας από άγνωστη αιτία. Εκτίμησαν, όμως, ότι μπορεί να οφείλεται και στη στασιμότητα των νερών και το σάπισμα φυτών και καλαμιών, που αναδίδει βρόμα σαν και αυτή των βοθρολυμάτων.

Για το ενδεχόμενο της απόρριψης λυμάτων από βυτιοφόρα απάντησαν σε διαμαρτυρόμενο αγρότη της περιοχής πως αν δεν συλληφθεί κάποιος επ’ αυτοφώρω, είναι δύσκολο να βρεθεί ο υπεύθυνος και για τη διαχείριση της λυματολάσπης έχει επιβληθεί πρόστιμο στη ΔΕΥΑΚ. Οπως είπαν, η έρευνα στη γράνα Κασκούτη σχετίζεται με το ενδεχόμενο ευθύνης των βιοτεχνικών μονάδων της περιοχής.

Ο αγρότης Δημήτρης Μουραφέτης που καλλιεργεί κτήματα στην περιοχή, παρατήρησε ότι το πρόβλημα της δυσοσμίας και της ρύπανσης στου Μουτελάκη είναι χρόνιο και κάλεσε κάθε αρμόδιο να ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα, να βρει τον υπεύθυνο και να δώσει λύση. Κατηγόρησε μάλιστα και τον ΓΟΕΒ, που δεν φροντίζει ώστε το γειτονικό αρδευτικό κανάλι να έχει επαρκές νερό, για να μπορούν να ποτίσουν όλοι οι παραγωγοί του Μπουρνιά.

Γ.Σ.


NEWSLETTER