Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018 10:38

Σχεδιασμός για αξιοποίηση δικτύου καλντεριμιών στον Ταΰγετο

Σχεδιασμός για αξιοποίηση δικτύου καλντεριμιών στον Ταΰγετο

 

Συνολικός σχεδιασμός για την ανάδειξη και αξιοποίηση του δικτύου καλντεριμιών στον Ταΰγετο, με εμπλοκή και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έχει ήδη ξεκινήσει, όπως γνωστοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνάντηση εργασίας εκπροσώπων από πεζοπορικούς, ορειβατικούς, φυσιολατρικούς, οικολογικούς, πολιτιστικούς και αναπτυξιακούς συλλόγους της Καλαμάτας, με συμμετοχή και εκπροσώπων του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Βέργας.

Αυτό γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος “Φίλοι της Βέργας”, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για τη συνάντηση, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, η οποία είχε ως θέμα “τον από κοινού σχεδιασμό προγράμματος δράσης για τη χαρτογραφική αποτύπωση του Δικτύου Ορεινών Μονοπατιών του Ταϋγέτου και την αξιοποίησή τους σε προγράμματα πεζοπορικού - θεματικού τουρισμού, με στόχο (μεταξύ άλλων) να λειτουργήσουν ως κίνητρο για αναβίωση των εγκαταλειμένων ορεινών οικισμών.

Προς τούτο συμφωνήθηκε να αξιοποιηθεί:

1. Το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο π.χ. “Προδιαγραφές ορεινών μονοπατιών”, “Θεματικός τουρισμός”, “Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις”.

2. Οι υπάρχουσες αποφάσεις χαρακτηρισμού καλντεριμιών ως μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, κατ' αρχήν στην περιοχή Μεσσηνίας - Δυτικού Ταϋγέτου, όπως τα καλντερίμια: Κάτω Βέργας, Κάτω προς Ανω Βέργα - όρος Καλάθι, Μπίλιοβο: Αλτομιρά - Σωτηριάνικα, Κιτριών, Πλάτσα - Κοτρώνι, Κουταλά, Νέδουσας κ.λπ.

3. Το γεγονός ότι τα 10 περίπου χιλιόμετρα καλντεριμιών - μονοπατιών από Παραλία μέσω Κάτω και Ανω Βέργας έως τον Αγιο Γεώργιο στο Καλάθι, που προστατεύονται πλέον από τον αρχαιολογικό νόμο ως μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελούν προνομιακή προσπέλαση στο δίκτυο των ορεινών μονοπατιών του Ταϋγέτου και -μέσω αυτών- στους ορεινούς οικισμούς του.

Αυτή η δυνατότητα, συγκρινόμενη με εναλλακτικές αφετηρίες, έχει το πλεονέκτημα ότι ξεκινά από τη Βέργα, “μεσσηνιακή πύλη στη Μάνη” και δημοτική κοινότητα της Καλαμάτας, πρωτεύουσας της Μεσσηνίας και μεγαλύτερης πόλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που συνδυάζει σύγχρονο οδικό δίκτυο - αεροδρόμιο και λιμάνι, με τις δυνατότητες φιλοξενίας μεγάλου αριθμού επισκεπτών.

4. Το ότι οι σημαντικότερες διαδρομές έχουν ήδη αποτυπωθεί τοπογραφικά - φωτογραφικά και έχουν σηματοδοτηθεί και καθαρίζονται τακτικά από πεζοπορικούς κυρίως συλλόγους, όπως οι Ορειβατικοί Σύλλογοι Καλαμάτας και Σπάρτης, ο “Ευκλής”, οι Φίλοι της Βέργας, οι τοπικές Κοινότητες Δυτικού και Ανατολικού Ταϋγέτου, με την υποστήριξη πολιτιστικών συλλόγων όπως των Γυναικών της Μάνης.

Πέραν των τοπικών συλλόγων, στοιχεία τοπογραφικής (συντεταγμένες) - φωτογραφικής κ.λπ. τεκμηρίωσης διαθέτουν και άλλοι πεζοπορικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα, που επισκέπτονται συχνά τον Ταΰγετο.

Ο ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ

Βάσει όλων των ανωτέρω έχει ήδη εκπονηθεί ένας συνολικός σχεδιασμός για:

α) Χαρτογραφική αποτύπωση των ορεινών μονοπατιών του Ταϋγέτου σε συνεργασία με τη Σχολή Τοπογράφων Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

β) Αρχιτεκτονική αποτύπωση σημαντικών στοιχείων των ορεινών οικισμών και μνημείων γειτονικών στις ορεινές διαδρομές σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π.

γ) Ιστορική τεκμηρίωση - χρονολόγηση διαδρομών - οικισμών και μνημείων σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας και Πολιτισμικής Διαχείρισης και το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

δ) Συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (αρχιτεκτονική κληρονομιά και μονοπάτια πολιτισμού), σε προγράμματα σηματοδότησης μονοπατιών - αναβίωσης οικισμών - ευαισθητοποίησης τοπικού πληθυσμού - προβολής και ανάδειξης, καθώς και στην αναζήτηση χορηγών για την αποκατάσταση φθορών σε νεότερα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς Ο σχεδιασμός αυτός και οι μέχρι σήμερα συνεννοήσεις εκπροσώπου των “Φίλων της Βέργας” με τους επικεφαλής καθηγητές αυτών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της ΕΛΛΕΤ, που εξ αρχής αντιμετώπισαν πρόθυμα και φιλικά την όλη πρωτοβουλία, παρουσιάστηκαν στη συνάντηση εργασίας. Ο σχεδιασμός συμπληρώθηκε από αντίστοιχες προτάσεις εκπροσώπων που συμμετείχαν, όπως του Ε.Ο.Σ. Καλαμάτας, της Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας, της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας, του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ενώ τη συμφωνία και τη συμμετοχή τους έχουν εκδηλώσει ο Ευκλής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μάνης και η ομάδα “Πάμε βόλτα”. Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια με την κατάρτιση αναλυτικού προγράμματος δράσης, βασισμένου στη συνέργεια εθελοντών -φυσικών προσώπων και συλλόγων- και στη συγκέντρωση στοιχείων με τη μέθοδο του “πληθοπορισμού” (Crowdsourcing), που θα αναρτηθούν σε server και σε διαδικτυακή εφαρμογή της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. (είναι ήδη σε εξέλιξη), η οποία θα εμπλουτίζεται με σχετικές διπλωματικές εργασίες σπουδαστών των συνεργαζόμενων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Συμφωνήθηκε επίσης να επιδιωχθεί η διεύρυνση των συμμετοχών στο πρόγραμμα, πέραν των συλλόγων Καλαμάτας και με συλλόγους των όμορων Δήμων Μεσσηνίας και Λακωνίας, ήτοι: Σπάρτης, Δυτικού και Ανατολικού Ταϋγέτου, αφού ο Ταΰγετος μας ενώνει. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι να αξιοποιηθούν τα ανωτέρω σε προγράμματα θεματικού τουρισμού, π.χ. “Από Αλαγονία μέσω Μάνης έως το Ταίναρο”, “Πεζοπορώντας στην ιστορία και στα τοπία του Ταϋγέτου”, “Μυκηναϊκή - Ελληνιστική αρχαιότητα - Βυζάντιο - Φραγκοκρατία - Ενετοκρατία - Οθωμανική - Σύγχρονη εποχή στον Ταΰγετο” κ.λπ., συμβάλλοντας στην ήπια τουριστική - επιχειρηματική ανάπτυξη της περιοχής”.