Σάββατο, 11 Μαϊος 2019 08:28

Επιχειρήματα κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων σε εκδήλωση στους Γαργαλιάνους

Γράφτηκε από τον
Επιχειρήματα κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων σε εκδήλωση στους Γαργαλιάνους

Τα επιχειρήματα και οι απόψεις που είναι αντίθετες με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο ακούστηκαν στην ενημερωτική εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώθηκε από την πρωτοβουλία “SOS Κυπαρισσιακός” το βράδυ της Πέμπτης στην Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων.

Αυτό που τονίστηκε είναι ότι καταρχήν δεν υπάρχει ενημέρωση του κόσμου για το τι ακριβώς σχεδιάζεται να γίνει και ποιες θα είναι οι συνέπειες. Σημειώθηκε δε ότι ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι από τις εξορύξεις, για τους οποίους δεν γίνεται καθόλου κουβέντα. Τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η περιοχή είναι η πιο σεισμογενής της Ευρώπης, και η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί ειπώθηκε ότι συμβάλει στη σεισμική διέγερση. Από την άλλη επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι ανεπανόρθωτων μολύνσεων με άμεσες συνέπειες στον τουρισμό, την αλιεία και τον αγροτικό τομέα, όπως και για τους ίδιους τους κατοίκους. Αναφέρθηκε ότι πολλές χώρες σταματούν πλέον τις εξορύξεις και στρέφονται σε άλλες πηγές ενέργειες, ενώ στη χώρα μας τώρα θέλουν να ξεκινήσουν - και αμφισβητήθηκαν και τα οικονομικά οφέλη που θα υπάρχουν.

Καλωσορίζοντας το κοινό η Αθηνά Βακαλοπούλου στάθηκε στο έλλειμμα ενημέρωσης, λέγοντας μάλιστα ότι έχει προχωρήσει η όλη διαδικασία χωρίς να έχουν ερωτηθεί οι τοπικοί φορείς όταν σχεδιάζεται μια τόσο βαριά βιομηχανία για την περιοχή. Πρόκειται, είπε, για ένα εγχείρημα με πολλές συνέπειες και κανείς δεν μιλά για αυτές.

Ακολούθησε η προβολή βίντεο από περιοχή της Ιταλίας όπου υπήρχε αναφορά στις αρνητικές συνέπειες των εξορύξεων.

Από τους βασικούς ομιλητές, ο Παναγιώτης Σαμπαζιώτης, περιβαλλοντολόγος, εκ μέρους της πρωτοβουλίας “SOS Κυπαρισσιακός” και του Συλλόγου Νέων Κυπαρισσίας, τόνισε την ιδιαιτερότητα που έχει η περιοχή λόγω της σεισμικότητας και είπε ότι η μεθοδολογία εξόρυξης που θα χρησιμοποιηθεί σχετίζεται με τη σεισμογέννηση. Ακόμη στάθηκε στο γεγονός ότι μέρος του Κυπαρισσιακού είναι περιοχή Natura και ουσιαστικά δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για αυτό. Κατέληξε λέγοντας πως οι υδρογονάνθρακες σαν πηγή ενέργειες μας πάνε δεκαετίες πίσω, όταν όλοι στρέφονται σε άλλες μορφές. Και κάλεσε τους δήμους της περιοχής να πουν όχι στην εξόρυξη όπως έκαναν οι δήμοι των Ιονίων Νήσων.

Ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών της Greenpeace, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 και 2 βαθμούς. Σημειώνοντας μάλιστα ότι για να υπάρχει σωτηρία και μη αναστρέψιμη ζημιά πρέπει να σταματήσουν τα ορυκτά καύσιμα το 2040. Ευτυχώς, είπε, η παγκόσμια οικονομία αφήνει πίσω της τους υδρογονάνθρακες και στρέφεται σε άλλες μορφές ενέργειας. Πολλές χώρες σταματάνε τις εξορύξεις, είπε, και εμείς τώρα σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε: Είναι ένα μεγάλο ρίσκο για την περιοχή και ούτε εξασφαλίζονται τα οικονομικά οφέλη καθώς σε λίγα χρόνια η τιμή του πετρελαίου θα έχει μειωθεί κατά πολύ.

Ο Τάσος Κεφαλάς, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μέλος της "Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις Υ/Α", μίλησε για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται αντιδρώντας στις εξορύξεις, σημειώνοντας ότι απέναντι υπάρχει μια στρατιά συμφερόντων που είναι υπέρ και έτσι γίνεται συστηματική προπαγάνδα υπέρ των εξορύξεων. Σε πολλά σημεία αντέκρουσε τα επιχειρήματα που ακούγονται υπέρ των εξορύξεων.

Ακολούθησε διάλογος και τοποθετήσεις με το κοινό. Η εκδήλωση έγινε με την συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, του Συλλόγου Νέων Κυπαρισσίας και της ομάδας "Οχι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Κατάκολο - Πολίτες για το Περιβάλλον". 
Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Μιχάλης Μπάκας, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θανάσης Πετράκος, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος και Δημήτρης Δριμής.

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER