Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2019 09:22

Ερευνα για την κλιματική αλλαγή: “Βυθίζονται μέχρι το 2050 οι μεσσηνιακές ακτές”

Γράφτηκε από την
Ερευνα για την κλιματική αλλαγή: “Βυθίζονται μέχρι το 2050 οι μεσσηνιακές ακτές”

 

 

Το παράλιο μέτωπο με βάθος ενός χιλιομέτρου που εκτείνεται από τον ποταμό Αρι έως και την Μπούκα της Μεσσήνης υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθεί κάτω από τη στάθμη της θάλασσας μέχρι το 2050 εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό αναφέρεται σε έρευνα της Climate Central που δημοσιεύει μαζί με χάρτες το περιοδικό “Nature”. Η ίδια έρευνα επισημαίνει τον κίνδυνο να γίνει θάλασσα η... λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας με ολέθριες συνέπειες για το οικοσύστημα και ενδεχομένως με καταστροφή της παραλίας της Βοϊδοκοιλιάς. Στην Ελλάδα εκτός από τη Μεσσηνία θα πληγούν μεταξύ άλλων ο Νομός Θεσσαλονίκης, μέρος της Πιερίας, ο Νομός Αρτας, ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, η περιοχή της Ναυπάκτου, η περιοχή της Στυλίδας, και στη βορειοδυτική Πελοπόννησο οι περιοχές της Βάρδας, της Κυλλήνης και των Λεχαινών.

Η έρευνα της Climate Central δείχνει ότι τεράστιες εκτάσεις παγκοσμίως είναι πολύ πιθανό να έχουν βυθιστεί εντελώς μέσα στα επόμενα 80 χρόνια. Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, κομμάτια του Λίβερπουλ και του Χάμπερσαϊντ αναμένεται να βρεθούν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Αλλά και άλλες πόλεις και περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Κάρντιφ, το Σουόνσι και η Βόρεια Ουαλία. Η αύξηση των επιπέδων της θάλασσας αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλεί το λιώσιμο των πάγων. Επίσης θα επηρεαστούν οι ακτές της Ολλανδίας, του Βελγίου, το Καλαί αναμένεται να βυθιστεί τελείως, ενώ οι βόρειες ακτές της Γερμανίας και τα δυτικά της Δανίας θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα.

Ο επιστήμονας Scott Kulp της Climate Central και κύριος συγγραφέας της μελέτης δήλωσε ότι δεν είναι πολύ αργά για να αποφευχθεί αυτό το καταστροφικό και καταθλιπτικό σενάριο.

«Αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν τι μπορεί να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή. Αν αναθεωρήσουμε, έστω και τώρα, ορισμένα πράγματα και αναδιαμορφώσουμε τις πόλεις, τις οικονομίες, τις ακτές και ολόκληρες τις παγκόσμιες περιοχές κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μπορεί να είναι αναστρέψιμη η κατάσταση», σχολίασε ο δρ Kulp. Και συνέχισε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: «Τώρα, όχι αύριο. Πολύ σύντομα τα έθνη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. Και κυρίως να μειώσουμε άμεσα το αποτύπωμα άνθρακα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη, τις επόμενες τρεις δεκαετίες ενδέχεται να επηρεαστούν περιοχές, στις οποίες ζουν πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο τον διατρέχουν τα παράκτια μέρη της Ασίας (Ινδονησία, Βιετνάμ, Μπαγκλαντές), ενώ τεράστιο πρόβλημα αναμένεται να έχει και η Αίγυπτος.


NEWSLETTER