Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 09:21

Ελεγχοι για ρύπανση του περιβάλλοντος σε Άρι, Μπουρνιά και ΒΙΠΕ Μελιγαλά (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Ελεγχοι για ρύπανση του περιβάλλοντος σε Άρι, Μπουρνιά και ΒΙΠΕ Μελιγαλά (βίντεο)

 

Ελέγχους και τις βραδινές ώρες που ήδη έγιναν, και θα συνεχιστούν και τα Σαββατοκύριακα, σε πυρηνελαιουργεία, ελαιοτριβεία, ποτάμια, αποστραγγιστικές τάφρους και αρδευτικά κανάλια, ανακοίνωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος.

Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι εναντίον της επιχειρηματικότητας, αλλά πως είναι υπέρ της νομιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.

Διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσουν μέχρι το τέλος να ισχύσει η νομιμότητα. Παρατήρησε πως υπάρχουν αλλαγές σε επίπεδο υπηρεσιών και νοοτροπίας και ζήτησε να μην τους συγκρίνουν με πρακτικές του παρελθόντος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Τσουκαλάς που ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα είναι με τις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις.

Αναλυτικά, σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο κ. Αναστασόπουλος ενημέρωσε ότι με απόφασή του δόθηκε εντολή στο αρμόδιο Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) να προβεί άμεσα σε περιβαλλοντικούς ελέγχους στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, στον ποταμό Αρι και την ευρύτερη περιοχή της κάτω ζώνης ΓΟΕΒ Παμίσου. Πληροφόρησε πως διενεργήθηκε τη Δευτέρα, για πρώτη φορά στα χρονικά των ελέγχων, αργά το βράδυ, έλεγχος ο οποίος συνεχίστηκε και χθες. Επεσήμανε ότι “έχουν καταγραφεί κατά τη νυχτερινή αυτοψία στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά ευρήματα υγρών αποβλήτων στην περιοχή πυρηνελαιουργείου, τα οποία εκτείνονται μέχρι και τα γήπεδα των φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ λήφθηκαν σχετικά δείγματα, τα οποία στάλθηκαν στα αρμόδια εργαστήρια για περαιτέρω έλεγχο και ανάλυση, προκειμένου να διαπιστωθεί η σύνθεσή τους και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος που προκαλούν. Συγκεκριμένα γινόταν άντληση σκουρόχρωμων υγρών από δύο πηγάδια που βρίσκονταν έξω από τη δεξαμενή αποθήκευσης διφασικού ελαιοπυρήνα, τα οποία στη συνέχεια διοχετεύονταν στο δίκτυο ομβρίων της ΒΙΠΕ”.

Ανέφερε ότι με έγγραφό τους απευθύνθηκαν στην αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης της ΒΙΠΕ Μελιγαλά για να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες αρμοδιότητάς της. Είπε, ακόμα, ότι το μικτό κλιμάκιο ελέγχου περιβάλλοντος λαμβάνει εκ νέου δείγματα από τη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, από τον ποταμό Αρι και την ευρύτερη περιοχή.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας ενημέρωσε ότι σε προηγούμενο έλεγχο στις 13 Νοεμβρίου, στον ποταμό Αρι, τα αποτελέσματα ήταν στα επιτρεπόμενα όρια, ενώ για επιπλέον δείγματα, που ελήφθησαν στις 2 Δεκεμβρίου από διάφορα σημεία του ποταμού, αναμένονται τα αποτελέσματα.

“Είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας αρκεί να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στη νομοθεσία, στο περιβάλλον και στην υγεία των συμπολιτών μας”, ξεκαθάρισε ο κ. Αναστασόπουλος και διαβεβαίωσε πως “οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με μεγάλη ένταση και προς πάσα κατεύθυνση και προς τα πυρηνελαιουργεία και προς τα ελαιοτριβεία”. Για τα ελαιοτριβεία εξήγησε ότι πρέπει η λειτουργία τους να ταυτίζεται με τους όρους αδειοδότησής τους.

Για τα πυρηνελαιουργεία επεσήμανε ότι εκτός από τους ελέγχους ρύπανσης από λιόζουμο (κατσίγαρος), θα συνεχίσουν και με ελέγχους στα αέρια των καμινάδων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου προσέφυγε στον αρμόδιο υπουργό κατά της αδειοδότησης που έδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε πυρηνελαιουργείο για εξάτμιση υγρών αποβλήτων, εκτιμώντας πως αυτό δεν μπορεί να γίνει.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΝΑ ΜΟΥΤΕΛΑΚΗ

Σε ερώτησή μας για την αποστραγγιστική γράνα Μουτελάκη, παρατήρησε ότι υπήρξε πρόβλημα και κει και πήραν δείγματα, αλλά δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι παραγωγοί δεν ποτίζουν απ’ αυτήν. Ενημέρωσε ότι κατέβηκε το φράγμα του Παμίσου κι έτρεξε νερό στα αρδευτικά κανάλια για να ποτίσουν απ’ αυτά.

Ο αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα είναι με τις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Διαβεβαίωσε πως έλεγχοι θα γίνονται και τα απογεύματα στην περιοχή μεταξύ Καλαμάτας - Μεσσήνης και στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά. Δεσμεύτηκε για άμεσες ενέργειες, ξεκαθάρισε ότι “πρόθεσή μας είναι να είμαστε αυστηροί σε κάθε περιβαλλοντικό ζήτημα που δημιουργείται” και δήλωσε ότι μετρήσεις θα γίνουν και στα αέρια των καμινάδων και στις αποστραγγιστικές τάφρους και τα αρδευτικά κανάλια.

Γ.Σ.


NEWSLETTER