Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 09:04

Ξεκινά στις 15 Απριλίου η αντιπυρική περίοδος: Έκκληση να καθαριστούν οικόπεδα και ακάλυπτες εκτάσεις (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Να καθαριστούν οικόπεδα και ακάλυπτες εκτάσεις και να μην ανάψουμε για κανένα λόγο κάποια φωτιά από τις 15 Απριλίου έως και τις 31 Οκτωβρίου, ζήτησε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας Δημήτρης Γεωργανάς, στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Στο Συντονιστικό με θέμα την πρόληψη και την ετοιμότητα ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι και φέτος θα εγκατασταθούν πυροσβεστικά οχήματα του δήμου στις ευπαθείς κοινότητες: Νέδουσα, Λαδά - Καρβέλι, Ελαιοχώρι, Αρφαρά, Αμφεια - Θουρία, Αρι, Βέργα - Μικρή Μαντίνεια.

Στη συνεδρίαση τονίστηκε ότι φέτος η απαγόρευση ανάμματος φωτιάς στην ύπαιθρο ξεκινάει από τις 15 Απριλίου, ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή των εθελοντικών οργανώσεων.

Ενημερώνοντας για τα μέτρα και τις δράσεις του δήμου, εκτός από τους καθαρισμούς και την απομάκρυνση της εύφλεκτης βλάστησης, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος σημείωσε: “Θα προσληφθούν εργάτες πυροπροστασίας. Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου όλα τα μέσα (μηχανήματα, υδροφόρες και ανθρώπινο δυναμικό) που έχει ο δήμος είναι στη διάθεση της Πυροσβεστικής. Ενα μικρό πυροσβεστικό θα παραμένει στα συνεργεία προς συνδρομή της Πυροσβεστικής, όπου χρειάζεται, ενώ τα δύο οχήματα του Συλλόγου “Φίλοι του Ταϋγέτου” παραμένουν στον Ταΰγετο. Αυξημένη ετοιμότητα θα υπάρχει στα στάδια 3 και 4. Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η Πυροσβεστική  έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο. Παρακολουθούμε καθημερινά τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου και ενημερώνουμε περαιτέρω με sms και δελτία Τύπου. Ο δήμος θα προβεί άμεσα στις απαιτούμενες επεμβάσεις στο οδικό δίκτυο και στις υδατοδεξαμενές, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής. Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι οι υδατοδεξαμενές έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΥΑΚ για συντήρηση και πλήρωση. Θα σταλεί άμεσα έγγραφο στους προέδρους των κοινοτήτων για τη συγκρότηση ομάδων πυρασφάλειας σε τοπικό επίπεδο, τον τακτικό έλεγχο των υδατοδεξαμενών και γενικότερα τη λήψη όσων προληπτικών μέτρων απαιτούνται.

Η σχεδίαση της ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών για μεγάλα συμβάντα δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς κανένας δεν μπορεί να υποδείξει συγκεκριμένες διαδρομές από πριν, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα στην εξάπλωση κάθε μεγάλης πυρκαγιάς. Ομως έχουν προσδιοριστεί οι χώροι συγκέντρωσης, τα μέσα απομάκρυνσης, ο ρόλος των υπηρεσιών και φορέων. Υπάρχει σχεδιασμός για ενίσχυση των εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων με είδη ένδυσης και υπόδησης, όπως προβλέπεται από το νέο νόμο. Θα γίνει κατάρτιση μνημονίων συνεργασίας με ιδιωτικούς φορείς για την εξασφάλιση επιπλέον πόρων. Η πρότασή μας προς την Περιφέρεια, για τις περιοχές προς απαγόρευση κυκλοφορίας, είναι να παραμείνει ως έχει”.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Ο διοικητής των Π.Υ. Μεσσηνίας Δημήτρης Γεωργανάς ενημέρωσε ότι “γίνεται έλεγχος υδατοδεξαμενών, υδροστομίων και αγροτοδασικών δρόμων” και παρατήρησε πως “όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 3 ή 4, ο πρόεδρος της κοινότητας ή εκπρόσωπός του πρέπει να είναι στο χωριό”.

Ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας Θανάσης Κατσαφάδος σημείωσε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι προσεκτικός, “γιατί το Μάρτιο είχαμε 90 αγροτικές και 9 δασικές πυρκαγιές” και υπενθύμισε πως η περσινή ήταν πολύ καλή χρονιά.

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας Τάκης Τζαβάρας ανέφερε τις δυσκολίες πρόσβασης σε υδατοδεξαμενές στον Ταΰγετο και είπε ότι “θα γίνει καθαρισμός για να υπάρχει πρόσβαση, για να πληρωθούν οι δεξαμενές και να είναι έτοιμες για χρήση”. Χαρακτήρισε καθοριστικό το ρόλο των προέδρων και προέτρεψε “όχι σκουπίδια σε ρέματα, γιατί μπορεί να πιάσουν φωτιά”.

Ο προϊστάμενος του ΔΕΔΔΗΕ στη Μεσσηνία Γιώργος Καράμπελας ενημέρωσε για τις επιθεωρήσεις - συντηρήσεις του δικτύου και παρατήρησε πως πάνω από 5.500 δέντρα έχουν κλαδευτεί και η παρέμβαση συνεχίζεται στον Ταΰγετο, στη δυτική και βόρεια Μεσσηνία.

Στάθηκε στις ρευματοκλοπές από Ρομά και τους κινδύνους που δημιουργούνται για πυρκαγιές, αλλά και σε αγρότες και πυροσβέστες. Και ζήτησε να μην φυτεύονται δέντρα που μεγαλώνουν, όπως λεύκες και πλατάνια κάτω από το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, αναφέροντας για παράδειγμα τους φοίνικες στον περιφερειακό της Μεσσήνης που πρέπει να κλαδευτούν.

Ο διευθυντής Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Γιάννης Λιοντήρης ενημέρωσε ότι “έχουμε αρχίσει να στέλνουμε σημειώματα σε ιδιώτες για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους” και πως έχουμε ανάδοχο για τους καθαρισμούς.

Σε παρέμβασή του ο δήμαρχος παρατήρησε ότι νωρίτερα από κάθε άλλη φορά είναι έτοιμες οι εργολαβίες για το πράσινο και πως η εργολαβία για την άρση επικινδυνότητας είναι μεγαλύτερη, στα 200.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας επεσήμανε το πρόβλημα με τον καθαρισμό των οικοπέδων.

Ο πρόεδρος της Αλαγονίας Γιώργος Καζάκος ζήτησε ένα μικρό πυροσβεστικό όχημα για το χωριό του, τις Πηγές και την Αρτεμισία κι επεσήμανε πως οι δεξαμενές έχουν προβλήματα. Ζήτησε να μάθει τι γίνεται με τις αντιπυρικές ζώνες που είναι χρόνια ακαθάριστες και παραδέχθηκε ότι οι αγροτικοί δρόμοι είναι βατοί.

Ο εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας ΟΑΚ 4x4 Μεσσηνίας Κώστας Βλαχονικολός ζήτησε οι εθελοντικές ομάδες να εκπαιδευτούν από επίσημους φορείς για να αποδίδουν καλύτερα.