Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2020 09:58

Δυσοσμία στον αποστραγγιστικό χάνδακα Μουτελάκη στον Μπουρνιά

Γράφτηκε από τον
Δυσοσμία στον αποστραγγιστικό χάνδακα Μουτελάκη στον Μπουρνιά

Ανυπόφορη είναι και πάλι το τελευταίο διάστημα η δυσοσμία στον αποστραγγιστικό χάνδακα Μουτελάκη στον Μπουρνιά, πίσω από τα καρτ, στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας.
Εικόνα ρύπανσης υπάρχει στο αντλιοστάσιο του ΓΟΕΒ και στη Λιγδού, που μεταφέρει τα νερά του Μουτελάκη στον Πάμισο και στη θάλασσα.

Το πρόβλημα είναι χρόνων, επεσήμαναν ο παραγωγός της περιοχής Γιώργος Δούβας και ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας (η μονάδα του είναι κοντά) και ζήτησαν επιτέλους να βρεθεί λύση στην περιβαλλοντική επιβάρυνση και υποβάθμιση.
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος μας ενημέρωσε ότι ξεκίνησαν και φέτος οι έλεγχοι, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κάτι παράνομο, δεν έχει εντοπιστεί η αιτία του κακού.

Αναλυτικά, ο παραγωγός - αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Γιώργος Δούβας παρατήρησε ότι “η κατάσταση είναι ανυπόφορη και από τη δυσοσμία και από τα υπολείμματα που υπάρχουν μέσα στο νερό. Δεν μπορούμε να ποτίσουμε καλλιέργειες από αυτό το νερό. Πρέπει κάτι να γίνει, όλοι προσπαθούν για κάποια βελτίωση, αλλά η βελτίωση δεν έρχεται”.
Διευκρίνισε πως “εμείς δεν είμαστε οι ειδικοί για να πούμε ποιος φταίει, ποιος δεν φταίει” και σημείωσε ότι οι υπηρεσίες πρέπει να βρουν τη λύση: “Υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες που μπορούν να ελέγξουν και να φτάσουν στο σημείο του προβλήματος και να το λύσουν. Εμάς τους παραγωγούς μάς ενδιαφέρει το περιβάλλον να είναι καθαρό και να έχουμε ποιοτικά προϊόντα στους καταναλωτές μας. Η υποβάθμιση του χάνδακα Μουτελάκη είναι ένα πρόβλημα στην περιοχή, γιατί η δυσοσμία αναγκάζει πολλούς ανθρώπους να μην πλησιάζουν στην περιοχή μας. Εμείς που είμαστε κάθε μέρα εδώ δεν μπορούμε να εργαστούμε στις αγροτικές μας επιχειρήσεις, και οι τυποποιητές αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τη δυσοσμία. Το τι θα κάνει η Περιφέρεια, το υπουργείο, το επίσημο κράτος, είναι δική τους δουλειά. Εμείς είμαστε εδώ για να το αναφέρουμε, να το αναδεικνύουμε, αλλά οι υπηρεσίες είναι αυτές που θα λύσουν το πρόβλημα”.

ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ
Ο Γ. Δούβας επεσήμανε ότι “το πρόβλημα πρέπει να λυθεί οριστικά, δεν μπορούμε να κάνουμε ημίμετρα. Το αν λειτουργεί το πυρηνελαιουργείο 2 μέρες την εβδομάδα ή 7 ώρες την ημέρα, δεν ξέρω αν ρυπαίνει τόσο πολύ το πυρηνελαιουργείο για να κάνει αυτή τη δυσοσμία. Εγώ δεν μπορώ να στοχοποιήσω κάποιον. Εγώ λέω αυτό που βλέπω. Ενα αποτέλεσμα άσχημο για την περιοχή μας, για τους εργαζόμενους που γύρω από αυτό το κανάλι δουλεύουν όλη την ημέρα, και ζητάω από την Πολιτεία να βρει τρόπο να λυθεί αυτό το πρόβλημα”.
Ο τυποποιητής - εξαγωγέας Γιώργος Γκούμας ανέφερε πως “το πρόβλημα δεν είναι τώρα τελευταία, συνεχίζεται εδώ και χρόνια” και υπενθύμισε: “Το έχουμε αναφέρει επανειλημμένως, είναι μια κατάσταση που μας οδηγεί σε αδιέξοδο, δεν ξέρουμε πλέον πού να στραφούμε. Εχει αναφερθεί το θέμα και κατά την επίσκεψη του υπουργού Γεωργίας - το είπαμε αυτό το πράγμα ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή. Ο περιφερειάρχης έκανε κάποιες κινήσεις για τον περιορισμό του προβλήματος με τη διακοπτόμενη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. Μειώθηκε το πρόβλημα, αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς δημιουργείται ακριβώς η τόσο αφόρητη κατάσταση”.
Αναρωτήθηκε “πώς είναι δυνατόν να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο σε αυτή την περιοχή, είτε οι εργάτες γης είτε οι παραγωγοί είτε εμείς που έχουμε τις επιχειρήσεις εδώ” και επεσήμανε την αντίφαση: “Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι τη στιγμή που ο ίδιος ο υπουργός ο κ. Χατζηδάκης εξαγγέλλει ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, ακούμε από διάφορους ότι τα προβλήματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον προηγούνται και πρέπει να τα εξετάζουμε όλοι οι φορείς με ιδιαίτερη προσοχή, να φτάνουμε στο σημείο σήμερα να λέμε ότι δεν μπορούμε να μπούμε ούτε στην επιχείρησή μας, ούτε να διασχίσουμε το δρόμο μπροστά από το αντλιοστάσιο, διότι η κατάσταση είναι απαράδεκτη”.

ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ
Ο Γ. Γκούμας εξέφρασε την άποψη ότι “δεν νομίζω να έχουμε φτάσει ποτέ σε αυτό το σημείο” και παρατήρησε: “Ολοι ενδιαφέρονται, δεν αμφιβάλλω, αλλά αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Υπήρχε μια μικρή βελτίωση, αλλά ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα από Παρασκευή μέχρι Δευτέρα, όλοι μας ξέρουμε ότι ο χάνδακας Μουτελάκη επιβαρύνεται με όλο αυτό το πρόβλημα. Οι υπηρεσίες μιλάνε γενικότερα και για τη μόλυνση που υπάρχει από τη ΒΙΠΕ και από ορισμένες μονάδες που προφανώς δεν τηρούν θέματα βιολογικού ή διοχετεύουν στους παράπλευρους ποταμούς και τους χάνδακες το υλικό αυτό, το οποίο στη συνέχεια έρχεται στον κεντρικό χάνδακα του Μουτελάκη και οδηγείται στη θάλασσα. Με τη λειτουργία του αντλιοστασίου επειδή το χειμώνα ανεβαίνει η στάθμη των νερών και με τη ροή των υδάτων, η δυσοσμία και η μόλυνση η γενικότερη που υπάρχει στον υδροφόρο ορίζοντα και στο περιβάλλον είναι φοβερή, πάρα πολύ μεγάλη. Δεν ξέρουμε πώς πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα”.
Κλείνοντας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής, επισημαίνοντας: “Ολοι θέλουν να σταματήσει αυτή η άσχημη κατάσταση, που θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα υποβαθμίσει κι άλλο την περιοχή. Και αν το θέμα πάρει διαστάσεις, θα είναι κακό για τη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής. Κάτι που το ζητάμε -την ανάπτυξη- όλοι και νομίζω είναι λογικό”.

ΕΓΙΝΑΝ ΕΛΕΓΧΟΙ
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος επιβεβαίωσε ότι “υπήρξε πρόβλημα στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου” και ενημέρωσε πως ”και έλεγχοι έγιναν από την υπηρεσία και από το ΚΕΠΠΕ, αλλά και προσπάθεια να είναι εύκολη η διάγνωση του προβλήματος. Εννοώ τον καθαρισμό των συγκεκριμένων καναλιών. Εκεί υπάρχει το ρέμα Κασκούτη που συνδέεται με την αποστραγγιστική τάφρο Μουτελάκη, η οποία με άντληση των υδάτων πάει στη Λιγδού και φεύγει προς τον Πάμισο και μετά στη θάλασσα”.
Πληροφόρησε ότι χθες έγινε ένας ακόμα έλεγχος, παρατηρώντας: “Η κατάσταση σήμερα, που ήταν πάλι η υπηρεσία εκεί πέρα, είναι καλύτερη. Εχουμε καθαρίσει και τα ρέματα και πιστεύω ότι θα διατηρηθεί αυτή η βελτιωμένη εικόνα. Πάντως κάθε φορά όταν έχουμε ελαιοκομική περίοδο, έχουμε αρκετά προβλήματα, είτε τα λύματα προέρχονται από πυρηνελαιουργεία είτε από ελαιοτριβεία”.
Γενικότερα όσον αφορά τα θέματα της ρύπανσης, ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι “η υπηρεσία έχει πάρει εντολές, και το Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβάλλοντος αλλά και η Διεύθυνση Ανάπτυξης, και κάνει ελέγχους τόσο στα πυρηνελαιουργεία όσο και στα ελαιοτριβεία σε όλο το νομό, για να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και να λειτουργεί το κάθε ελαιοτριβείο με την άδεια που έχει. Δηλαδή, αν είναι τριφασικό και έχει αποδέκτη, έχει καλώς. Αν όμως ήταν τριφσασικό και είχε επιδοτηθεί για διφασικό και το έχουν «γυρίσει», τότε έχουμε και κυρώσεις, όποτε και όπου γίνεται αυτό”.
Τέλος, μας απάντησε ότι στην περιοχή γύρω από τον χάνδακα Μουτελάκη “φέτος δεν έχει διαπιστωθεί κάτι συγκεκριμένο. Πέρσι υπήρξε και τηρήθηκαν τα δέοντα, ό,τι προβλέπει ο νόμος”.


NEWSLETTER