Τρίτη, 31 Μαϊος 2022 07:57

Καλαμάτα: Ικανοποιητική συμμετοχή στην ανακύκλωση ρούχων-υποδημάτων

Γράφτηκε από τον
Καλαμάτα: Ικανοποιητική συμμετοχή στην ανακύκλωση ρούχων-υποδημάτων

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα ως προς τη συμμετοχή των Καλαματιανών στην ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων. Οι σχετικοί κόκκινοι κάδοι μεταφέρθηκαν το 2021  στο χώρο του αμαξοστασίου του Δήμου Καλαμάτας, στο δρόμο προς το Πεδίο Βολής και έκτοτε ρούχα, λευκά είδη, ζευγαρωμένα υποδήματα, τσάντες αλλά και ζώνες παίρνουν το δρόμο της ανακύκλωσης, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό ως προς την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως είπε στην «Ε» ο Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων, Οχημάτων και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ζαφειρόπουλος, η συμμετοχή του κόσμου στην συγκεκριμένη κατηγορία ανακύκλωσης είναι σημαντική, καθώς σε λιγότερο από ένα μήνα τις περισσότερες φορές οι εν λόγω κάδοι γεμίζουν. «Για το λόγο αυτό έχουμε προσχωρήσει σε μελέτη, ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι τέτοιοι κάδοι και σε άλλα σημεία της Καλαμάτας μέσα στο έτος τα οποία θα ανακοινωθούν. Η εξέλιξη αυτή προήλθε μεταξύ άλλων από τους ίδιους τους πολίτες, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που μας το ζήτησαν, οπότε από την πλευρά μας θα επιδιώξουμε να τους βοηθήσουμε» σημείωσε.

 

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΟΙ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΙ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους μπλε κάδους ανακύκλωσης, οι οποίοι φέρουν φθορές σε μεγάλο τους ποσοστό σε πολλές γειτονιές της Καλαμάτας, ο κ. Ζαφειρόπουλος υποστήριξε πως ο Δήμος αναμένεται να παραλάβει νέο αριθμό κάδων, με τους παλιούς που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές να οδεύουν προς απόσυρση. «Οι υπόλοιποι που έχουν μικρότερα προβλήματα, επισκευάζονται μέσω συνεργείου που δημιούργησα με δική μου πρωτοβουλία, το οποίο απαρτίζεται από τέσσερις εξειδικευμένους υπαλλήλους του Δήμου και επισκευάζει όσους βρίσκονται σε μια καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους άλλους, σώζοντας ουσιαστικά ό,τι περνάει από το χέρι τους» επισήμανε, υπογραμμίζοντας τις απώλειες των χάρτινων ανακυκλώσιμων υλικών, όταν τα καπάκια είναι ανοιχτά και οι βροχοπτώσεις τις αχρηστεύουν, γεγονός που έχει τονίσει πολλάκις η «Ε» στο παρελθόν.

 

ΝΕΑ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης ακόμα περισσότερων πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση, ο Αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων, Οχημάτων και Πολιτικής Προστασίας είπε πως βρίσκεται στα “σκαριά” μια νέα καμπάνια, η οποία θα τρέξει κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο καλοκαίρι με κύριο μότο “Το ευχαριστώ στους ανθρώπους που δουλεύουν νυχθημερόν για την καθαριότητα είναι να πετάμε τα σκουπίδια μας στον αντίστοιχο κάδο”. Κληθείς να απαντήσει στα παράπονα επιχειρηματιών της εστίασης για το ζήτημα των σκουπιδιών και το γρήγορο γέμισμα τους με αποτέλεσμα να μην έχουν που να τα τοποθετήσουν, ο Γιάννης Ζαφειρόπουλος διευκρίνισε πως για να λυθεί αυτό το πρόβλημα πλέον γίνεται πιο συχνά η αποκομιδή. «Στο Ιστορικό κέντρο και στη Ναυαρίνου το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να δημιουργηθούν νέα πηγάδια, μιας και οι παραπανήσιοι κάδοι θεωρούνται αντιτουριστικοί, οπότε από το να τρυπηθεί και σε άλλα σημεία το έδαφος έχουμε προτιμήσει τα σκουπίδια να μαζεύονται με μεγαλύτερη συχνότητα, καθώς πλέον η αποκομιδή γίνεται δύο φορές τη μέρα» πληροφόρησε. «Η ανακύκλωση είναι το Α και το Ω της πόλης μας, καθρεφτίζοντας την νοοτροπία μας. Δεδομένου πως όλα τα πράγματα πλέον πρέπει να ανακυκλώνονται πλην των ακαθαρσιών, καλό θα ήταν όσοι δεν την έχουν εντάξει στην καθημερινότητα τους να το πράξουν, βοηθώντας με τον τρόπο τους το περιβάλλον» κατέληξε.


NEWSLETTER