Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2024 08:45

Δυναμική συγκέντρωση κατά των ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι Κορώνης (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Δυναμική συγκέντρωση κατά των ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι Κορώνης (φωτογραφίες)

 

Εκατοντάδες πολίτες από διάφορες περιοχές της νοτιανατολικής Πυλίας συμμετείχαν χθες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι Κορώνης ανάμεσα σε Βασιλίτσι και Χρυσοκελλαριά.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ότι η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 200 και είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, ενώ υπογράμμισαν πώς “είναι το τελευταίο κομμάτια πρασίνου που έχει απομείνει”.

Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής μίλησαν οι Δημήτρης Σιψάς, Χρήστος Κατσούλιας και  Νικοστέλιος Τομαροπανάγος, καθώς και ο δημότης Βασίλης Λυμπέρης.

Παράλληλα χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν ο δήμαρχος Πύλου Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μανώλης Μάκαρης και Νίκος Κουτουμάνος, καθώς και ο τέως περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Κάτσαρης.

ΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Η Νέα Αριστερά Μεσσηνίας με ανακοίνωση «εκφράζει τη συμπαράστασή της στο μαζικό αγώνα των πολιτών του Δήμου Πύλου-Νέστορος ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή της Κορώνης».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρονται τα εξής: «Από θέσεις αρχής, υπογραμμίζουμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ανάμεσά τους και η αιολική, είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η χωροθέτησή τους όμως οφείλει να γίνεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και επιστημονικά κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα οικολογικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000 με κωδικό GR2550003 που αφορά προστατευόμενα και σπάνια είδη βλάστησης και πανίδας. Επιπλέον, αποτελεί τον μόνο πνεύμονα πρασίνου που έχει απομείνει, μετά τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές. Τέλος, στην ευρύτερη περιοχή έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια σημαντικές τουριστικές μονάδες που θα πληγούν από την παραπάνω επέμβαση. Έχει τη δική του σημασία το γεγονός, ότι τώρα, επί κυβέρνησης ΝΔ, επιχειρείται και πάλι από την ίδια εταιρεία η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή, 20 χρόνια μετά την πρώτη της απόπειρα, όταν τότε οι δυναμικές κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας είχαν ακυρώσει τα σχέδιά της και το ΣτΕ με απόφασή του είχε κρίνει την υπόθεση, αναστέλλοντας την εγκατάσταση.

Η Νέα Αριστερά Μεσσηνίας θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων, αλληλέγγυα στο δίκαιο αγώνα τους να μην προχωρήσει η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών που θα δημιουργήσει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο ενεργό οικοσύστημα της περιοχής».

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΠΟ ΤΗ “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”

«Είμαστε αλληλέγγυοι, χαιρετίζουμε τον αγώνα σας ενάντια στην εγκατάσταση των “τεράτων” των 150 μέτρων στο Μαυροβούνι Κορώνης, γιατί έχετε δίκιο» είπε στο χαιρετισμό του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου Νίκος Κουτουμάνος στη συγκέντρωση στο Μαυροβούνι Κορώνης, ενάντια στο σχέδιο εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή.

Στη συνέχεια ο κ. Κουτουμάνος είπε: «Κανένα βουνό, καμιά πλαγιά, κανένας κάμπος, κανένα ρέμα, να μη δοθούν βορά στα αρπακτικά ένστικτα των επιχειρηματιών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας!

Οι βιομήχανοι των ΑΠΕ με τη στήριξη του κρατικού μηχανισμού, το μόνο που ξέρουν πολύ να καλά κάνουν, είναι να βγάζουν τεράστια κέρδη, και όχι να σώζουν τον πλανήτη! Κέρδη με κρατικό χρήμα, με χρήμα από τις τσέπες όλων μας!!

Οι επιδοτήσεις των αγροτών κατασυκοφαντούνται και κάθε λίγα χρόνια περιορίζονται- από την άλλη οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ όλο και αυγατένουν! Οι κατώτερες εγγυημένες τιμές που ζητάνε οι αγρότες για να μην πουλάνε κάτω από το κόστος παραγωγής «παραβιάζουν τους νόμους τις αγοράς» και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, λένε όλοι όσοι κυβέρνησαν!!! Από την άλλη όμως οι βιομήχανοι απολαμβάνουν  εγγυημένες τιμές, με εξασφαλισμένη κερδοφορία για όλη τη διάρκεια ζωής της επένδυσης τους!

Αλήθεια, που βρέθηκε εδώ αυτός ο όμιλος επιχειρήσεων, ο κάθε όμιλος, σε κάθε βουνό, ποιος του έδωσε το δικαίωμα «να μας σώσει» και πως ακριβώς μας σώζει; Μήπως μειώνονται οι τιμές λιανικής του ρεύματος; Κάθε φορά που σπάει το ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ – τόσο ακριβαίνει ο λογαριασμός!! Αυτή είναι η πικρή αλήθεια γιατί  κριτήριο γι’ αυτόν τον σχεδιασμό δεν είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για φθηνή ενέργεια αλλά τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών  ομίλων που επενδύουν στις ΑΠΕ ώστε να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους τα οποία συμπληρώνονται και με κρατικό χρήμα μέσω επιδοτήσεων και του πράσινου ταμείου.

Γι’ αυτό είμαστε ενάντια στην εγκατάσταση, και αυτής της νέας μονάδας,  από θέση αρχής και όχι «αλα καρτ».

Η Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ λέμε, ψηφίζουμε και κάνουμε τα ίδια στα Δημοτικά συμβούλια που είμαστε εκλεγμένοι, στην Περιφέρεια, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στους συλλόγους μαζικών φορέων ΠΑΝΤΟΥ! Μπορούν να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο οι ηγεσίες των υπολοίπων Κομμάτων;; Σιγά να μην μπορούν!! Έδωσαν τα πάντα, ψήφισαν με χέρια και με πόδια στην ΕΕ και στη βουλή, ώστε να μπορούν να εγκαταστήσουν ΑΠΕ, όχι στο Μαυροβούνι, αλλά ακόμα και στην κορυφή του Ολύμπου και στη Ακρόπολη αν υπάρχει αρκετό αιολικό δυναμικό! Μόνο ο αγώνας και η λαϊκή αντίδραση είναι αυτή που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα! Το ξέρουν πολύ καλά οι ηγεσίες της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ και του  ΠΑΣΟΚ, που μετέτρεψαν τη χώρα σε «ειδική οικονομική ζώνη» για ΑΠΕ, που ψήφισαν νόμους κατ’ εντολή της ΕΕ και των επιχειρηματιών, νόμους που να μην μπορεί να σταματήσει αυτούς τους σχεδιασμούς καμιά απόφαση δικαστηρίου, όσο υψηλή και να είναι!

Μόνο ο αγώνας σας μπορεί να τους σταματήσει!

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζουμε τα αιτήματα και  διεκδικούμε:

  • Να μην προχωρήσει η εγκατάσταση και λειτουργία του αιολικού πάρκου στο Μαυροβούνι.
  • Σημαντική μείωση και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του "πράσινου" και των υπολοίπων τελών, καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες.
  • Ισόρροπη αξιοποίηση όλων των πηγών ενέργειας με κριτήρια την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, τη φθηνή ενέργεια για τη λαϊκή κατανάλωση, την προστασία του Περιβάλλοντος και των κατοίκων με ευθύνη του κράτους».


NEWSLETTER